Mierea este unul dintre cele mai incredibile alimente neperisabile care poate ucide aproape orice tip de bacterii. De asemenea, mierea ar putea fi o solutie la grava problema de rezistenta bacteriana la antibiotice, spun cercetatorii, deci la lupta impotriva infectiilor. Studiul stiintific a fost prezentat la o conferinta a Societatii Americane de Chimie, cea mai mare societate din lumea stiintifica.
„Proprietatea unica a mierii consta in capacitatea sa de a lupta impotriva infectiilor pe mai multe niveluri, ceea ce face mai dificil pentru bacterii in a dezvolta rezistenta”, a declarat seful echipei de cercetatori, dr. Susan M. Meschwitz. Si asta pentru ca mierea foloseste o combinatie de arme, inclusiv peroxid de hidrogen, aciditate, efect osmotic, concentratie ridicata de zahar si polifenoli – toate ucigand in mod activ celulele bacteriene, a explicat ea. Efectul osmotic, care este rezultatul a concentratiei ridicate de zahar din miere, atrage apa din celulele bacteriene, le deshidrateaza si le ucid.
Profesorul Rose Cooper de la Universitatea de la Wales Institute Cardiff a analizat modul in care interactioneaza mierea cu cele trei tipuri de bacterii care infesta frecvent ranile: Pseudomonas aeruginosa, streptococii din grupa A si Staphylococcus aureus, rezistent la meticilina. Echipa stiintifica a descoperit ca mierea poate interfera cu cresterea acestor bacterii intr-o varietate de moduri si sugereaza ca mierea este o optiune atractiva pentru tratamentul infectiilor rezistente la medicamente.
Unele bacterii au devenit rezistente la fiecare medicament antibacterian frecvent prescris. Dar oamenii de stiinta au descoperit ca mierea Manuka, de exemplu, cum este ea cunoscuta in Noua Zeelanda, a ucis fiecare bacterie sau agent patogen care a fost testat. Descoperirile actuale privind mierea de albine Manuka pot avea un impact major asupra medicinei moderne si ar putea conduce la o serie de produse pe baza de miere, pentru a inlocui antibioticele. Despre proprietatile incredibile ale mierii Manuka puteti citi mai multe in cadrul acestui articol: Industria farmaceutica e disperata: o miere de albine din Noua Zeelanda distruge toate tipurile de bacterii, inclusiv cele rezistente la antibiotice. Citez din articol:
Oamenii de stiinta australieni sunt uimiti de descoperirea unei miere de albine vanduta in magazinele naturiste si care ar avea proprietati de vindecare miraculoase, scrie site-ul WakingTimes.com. Aceasta miere de albine poate ucide toate tipurile de bacterii cunoscute, inclusiv bacteriile din spitale foarte rezistente la antibiotice. Se stie ca in lume exista o serie de bacterii rezistente la toate tipurile de antibiotice prescrise. Insa acestea nu au nicio sansa in fata mierei de albine Manuka, ce se gaseste in Australia si Noua Zeelanda. Aceasta miere este una aparte intrucat albinele o culeg din arborii de ceai care traiesc in Australia si Noua Zeelanda.
Proprietatile curative ale acestei miere sunt cunoscute culturile indigene de mii de ani, ei folosind demult aceasta miere inainte de inventarea antibioticelor.
In plus, mai multe studii au demonstrat ca mierea inhiba formarea de biofilme, adica comunitati de microorganisme, in care celulele se unesc unele cu altele pe o anumita suprafata. Dr. Meschwitz declara: „Mierea poate slabi virulenta bacteriena, facand bacteriile mai sensibile la antibiotice conventionale”. Mierea este eficienta, intrucat are polifenoli sanatosi sau antioxidanti. Acestia includ acizi fenolici, acid cafeic, acidul p-cumaric si acidul elagic, precum si mai multe flavonoide. „Mai multe studii au demonstrat o corelatie intre non-peroxidul antimicrobian si activitatile antioxidante ale mierii si prezenta fenolilor in miere”, a adaugat dr. Meschwitz. Un numar mare de studii clinice si de laborator au confirmat proprietatile antibacteriene, antifungice si antivirale ale mierii.