Puterea de a rade

Social Media

sunCe-ar fi ca intr-o buna zi sa va apucati sa radeti de unul singur?

La inceput va fi dificil. Daca ai o sotie sau un sot, va fi greu sa iti incepi si sa iti inchei ziua razand. Oricum, va recomand sa incercati, caci beneficiile vor fi uluitoare. Cu greu poti gasi o stare de spirit mai frumoasa pentru a-ti incepe ziua. Sa razi fara nici un motiv! De fapt, rasul nici nu are nevoie de un motiv. Simplul fapt ca esti viu ar trebui sa-ti fie de ajuns. Viata este un miracol in sine. Ea are si o nota usor ridicola, sau amuzanta. La urma urmei, de ce existi? Sotia sforaie langa tine, iar tu te trezesti in aceeasi casa veche, in acelasi mediu. In aceasta lume in continua schimbare, pe care hindusii o numesc maya, in viata ta nu s-a schimbat nimic!

Toate lucrurile sunt la locul lor. Traficul suna la fel ca in fiecare dimineata, iar laptarul isi face datoria si bate la usa. Chiar ca merita o partida buna de ras!

Va veni o zi cand sotia va continua sa sforaie, laptarul sa iti bata la usa, cand viata va continua sa curga la fel ca pana atunci, dar cand tu nu vei mai fi. Mai devreme sau mai tarziu, moartea te va lua. De aceea, merita sa tragi o portie buna de ras inainte ca ea sa te surprinda. Cat mai ai timp.

Priviti ridicolul acestei vieti. In fiecare zi o iei din nou de la capat. Faci aceleasi lucruri pe care le-ai facut intreaga viata. Te bagi din nou in papuci, te duci la baie – pentru ce? Te speli pe dinti, faci un dus – pentru ce? incotro te indrepti? Te pregatesti atata, dar de fapt nu te duci nicaieri. Te imbraci, pleci la birou – pentru ce? Pentru ca maine sa faci acelasi lucru?

Priviti ridicolul acestui mod de viata – si trageti o portie buna de ras. Nu deschideti inca ochii. Cand simtiti ca somnul este pe punctul sa dispara complet, incepeti mai intai sa radeti, si abia apoi deschideti ochii. Va veti incepe astfel ziua cu dreptul. Daca poti rade la prima ora a diminetii, vei rade apoi intreaga zi. Rasul atrage dupa sine si mai mult ras.

Din pacate, marea majoritate a oamenilor procedeaza exact pe dos. inca de la prima ora a diminetii ei incep sa se planga, sa se tanguiasca, se simt deprimati, tristi, morocanosi. Apoi se infurie, si astfel isi stabilesc modelul pe care il vor urma intreaga zi.

Adeptii zen sunt ceva mai intelepti. Chiar asa nebuni cum par, ei sunt mai sanatosi la cap decat voi. isi incep intotdeauna ziua razand… dupa care rasul le galgaie in gat tot restul zilei. Sunt atatea lucruri ridicole care se petrec in jur! Probabil ca Dumnezeu moare de ras, vazand atata prostie si atata absurditate in aceasta lume, repetandu-se la infinit. Daca privesti cu detasare viata oamenilor, dramele lor auto-impuse, iti dai seama ca ei joaca de fapt intr-o comedie, desi sunt convinsi ca traiesc o tragedie. Cu siguranta, Dumnezeu se tavaleste pe jos de ras.

Daca imediat dupa ce ai ras pastrezi cateva momente de tacere, intr-o buna zi il vei auzi razand pe Dumnezeu. Vei constata ca intreaga existenta rade alaturi de tine. Pietrele, copacii si stelele rad impreuna cu tine.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply