Practica celor 7 chakre este descrisa intr-o lucrare mistica ebraica – „Zohar”?

Social Media

Imagine: freepik.com (Commons Creative – free)

Conform spiritualitatii orientale (in special, cea indiana si tibetana), omul are 7 chakrele (centre energetice), care sunt asezate la suprafata corpului eteric, la aproape 6 mm departare de conturul corpului fizic. Fortele care se revarsa prin aceste chakre sunt esentiale pentru viata corpului eteric si fiecare om poseda astfel de centri, desi dezvoltarea lor variaza de la un individ la altul. Cand nu sunt dezvoltate, abia lucesc si particulele lor eterice vibreaza incet, exact atat cat sa formeze vartejul necesar transmiterii fortei. La indivizii cu chakrele dezvoltate, acestea scanteiaza, palpita, sunt intr-o continua vibratie, stralucind ca o lumina vie, ca niste sori. Exista 7 chakre, care se intind de la baza coloanei vertebrale (muladhara chakra) si pana la sahasrara chakra (asezata in crestetul capului).

Ce e interesant e faptul ca se vorbeste de aceste chakre intr-o lucrare mistica ebraica despre „Tora”, intitulata „Zohar”. Iata ce putem citi acolo:

„Asa cum fumul sacrificiilor urca la cer atunci cand preotii oficiau si levitii cantau imnuri, tot asa ridicarea duhurilor, de la un palat (ceresc) la altul, are loc in momentul in care se adreseaza rugaciunile (…) Oamenii nu stiu ca rugaciunea strabate spatiul si despica cerul in care toate portile ii sunt deschise. In clipa in care lumina cereasca se separa de tenebre, rasuna o voce si spune: «Sefi ai portilor palatului, fiecare din voi sa mearga la locul sau». Caci sunt sefi insarcinati cu misiunea de a pazi portile palatelor ceresti… Cele sapte palate sunt resedinta Regelui. Sosite in toate aceste palate, toate aceste rugaciuni se unesc si formeaza o coroana lui Dumnezeu (…)

Ne vom intreba, poate, de ce adresam rugaciunea Celui Preasfant, binecuvantat fie Numele Lui, in mai multe trepte; de ce se adreseaza rugaciunea cand unei Sephirah, cand alteia; de ce… adresam rugaciunea Tatalui si Mamei care sunt spre dreapta si spre stanga, si cand Coloanei din mijloc? Dar adevarul e ca Numele lui Iehova se afla in fiecare Sephirah, dar cum rugaciunea se adreseaza Shekhinah, aceasta se ridica dinspre dreapta cand e vorba sa exercite indurarea in lume si dinspre stanga cand e vorba sa exercite rigoarea. De aceea trebuie ca rugaciunea sa-i imbratiseze pe toti cei zece Sephiroth; caci orice act sfant necesita prezenta celor zece”.

Cat de minunat redau aceste texte invocarea aspectelor (manifestarilor) divine (duhuri, sefi) ce se inalta din chakra in chakra (palate ceresti, porti, sephiroth), cuprinzand canalele (stang, drept si Coloana din mijloc), pana la Sahasrara (coroana lui Dumnezeu) care le integreaza pe toate (unirea rugaciunilor).


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply