O minune incredibila: un sfant rus a primit BRUSC harul scrierii si citirii de la un calugar misterios

Social Media

Venerabilul Sergiu din Radonej (1314 – 1392) a fost liderul spiritual al Rusiei medievale si este venerat ca sfant atat de Biserica Ortodoxa Ruse, cat si de alte biserici. Hagiografia sa, „Viata Sfantului Sergiu” de Epifanie cel Intelept, sustine ca, in tinerete, el a fost ghidat spre credinta printr-o viziune miraculoasa.

Bartolomeu (numele crestin al lui Sergiu) s-a nascut intr-o familie de tarani. Parintii lui doreau ca fiul lor sa invete sa citeasca si sa scrie, dar Bartolomeu era un copil lenes, si n-a vrut sa faca acest lucru. Intr-o zi, tatal sau l-a trimis sa caute un manz pierdut pe camp. Acolo a intalnit un calugar care se ruga sub un stejar.

Cand calugarul a incetat sa se roage, l-a intrebat pe Bartolomeu ce cauta. „Mai presus de toate”, a raspuns tanarul, „vreau sa inteleg Sfintele Scripturi, dar nu pot citi”. Calugarul s-a rugat si i-a dat lui Batholomew o bucata de paine, si i-a spus: „Ti se da acest lucru ca semn al harului lui Dumnezeu si pentru intelegerea Sfintelor Scripturi”. Potrivit povestii, din acel moment Bartolomeu a stiut sa citeasca si sa scrie mai bine decat oricine altcineva din jur. Curand s-a calugarit; Sf. Sergiu este cel mai venerat sfant rus.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply