O legenda romaneasca incredibila privind urzica

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

V-ati intrebat vreodata de ce urzica inteapa atat de tare la atingere? Exista chiar si o legenda romaneasca pentru asta…

Se spune ca in vremuri de demult traiau un om si o femeie, saraci, insa tari buni la inima. Dupa o vreme, ei se bucurara de nasterea unui pui de fetita atat de frumoasa, incat nu stiau cum sa umble si ce sa faca, sa-i faca toate voile. Nu trece insa prea mult timp de fericire si iata ca mama fetitei moare. Barbatul vaduvi o vreme, apoi isi cauta o alta nevasta ca sa-i ingrijeasca de copila si de de-ale casei. Nu cauta prea mult si-si gasi o nevasta, dar cam batrana si cam a dracului. Aceasta avea si ea mai multe fete, insa niciuna dintre fetele ei nu era asa de frumoasa ca cea a barbatului. De aceea mama vitrega ii cauta mereu pricina de cearta si pana la urma o alunga de acasa.

Fata, neavand ce face altceva, trebui sa paraseasca casa parinteasca pe nepusa masa. Plecand, o blestema pe maica-sa vitrega pentru rautatea ei. Si nu trecu mult timp si blestemul i se implini. Vitrega se prefacu intr-o planta iute, numita urzica, care si acum cand cineva se atinge de ea, il inteapa si-i produce durere. Si lumea cauta s-o ocoleasca si o lasa sa se usuce prin santuri si locuri umbrite, desi urzica rasare mereu in calea oamenilor.

Be the first to comment

Leave a Reply