Superstitiile privind pietrele pretioase

Social Media

Superstitiile privind pietrele pretioase sunt reminiscente ale obiceiului stravechi de a purta amulete. O amuleta (din termenul arab hamala = a cara) reprezinta orice obiect aninat in jurul gatului, infasurat in jurul incheieturii sau atasat in alt mod de trupul unei anumite persoane, cu scopul de a o proteja de duhuri necurate sau de boli. Pentru multi oameni din zilele noastre, amuletele din pietre pretioase sunt inzestrate cu aceleasi puteri de a alunga deochiul sau alte forte nocive, ca si in vremurile faraonilor.

Chihlimbarul este una dintre cele mai vechi pietre folosite ca amulete. Fiindca se spunea ca si-ar putea schimba culoarea in functie de starea de sanatate a persoanei ce o purta, chihlimbarul era considerat un excelent indicator al conditiei fizice a purtatorului sau. Exista si credinta ca aceasta piatra ar avea puterea de a alunga bolile si de a oferi o protectie speciala contra durerilor de gat, daca este purtata aninata de o panglica petrecuta in jurul gatului.

Si despre coral se spunea ca si-ar schimba culoarea, in functie de starea de sanatate a purtatorului. O veche traditie cere mamelor sa atarne o amuleta de coral la gatul copiilor, pentru a-i feri de boli si accidente. In Evul Mediu, amuletele de coral erau folosite ca mijloc de protectie contra lucrarilor vrajitoresti.

Timp de secole, opalul a fost considerat una dintre pietrele pretioase aducatoare de noroc, purtatoare de puteri supranaturale.

Safirul a fost si el un simbol al norocului inca din cele mai vechi timpuri. Grecii credeau ca oamenii care poarta safire atrag asupra lor favorurile zeilor.

Diamantul era considerat aducator de noroc mai ales de catre romani.

In multe tari arabe, amuleta favorita este turcoazul, adesea avand gravat pe el numele lui Allah sau un verset din Coran.

Desi anumiti oameni cred ca perlele aduc ghinion, romanii si grecii le purtau spre a obtine favorurile zeitei Venus. In general, asiaticii cred ca perlele au proprietati tamaduitoare si ca, purtandu-le, isi sporesc frumusetea si delicatetea pielii.

Exista inca obiceiul de a purta piatra zodiei, ca artefact norocos. Iata care sunt pietrele despre care se crede ca le-ar aduce noroc purtatorilor, in functie de luna in care acestia s-au nascut: ianuarie -granat, februarie – ametist, martie – hematit, aprilie – diamant, mai – smarald, iunie – agat, iulie -rubin, august – sardonix, septembrie – safir, octombrie – opal, noiembrie – topaz, decembrie – turcoaz.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply