Molustele – un medicament natural ce trateaza 33 de boli

Social Media

moluste17Molustele sau gasteropodele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri de oameni. Fiind apreciate in primul rand din punct de vedere alimentar, in al doilea rand pentru arealul foarte larg in care ele sunt raspandite, pentru modul destul de superficial prin care pot fi prinse, dar si pentru ca pot fi foarte usor pregatite, molustele au si niste proprietati terapeutice uimitoare. Aceste calitati ale gasteropodelor le-au fost cunoscute si grecilor antici. Astfel, in tratatele in care se vorbeste despre legendarul cantaret si vraci Orfeu, se aminteste despre molustele cu valve – midiile – care puteau vindeca afectiunile faringelui, ale creierului si ale stomacului. Orfeu le multumeste midiilor pentru glasul sau si ii sfatuieste sa manance midii in cantitati considerabile pe toti cei care vor sa fie remarcati datorita darului vocal. Se stie, de asemenea, ca midiile se consumau la curtea imparatului persan Artakserks. Acest imparat isi intarea cu ajutorul lor sistemul muscular slabit. Chiar si renumitul Aristotel, intemeietorul zoologiei, intr-unul dintre tratatele sale spunea ca molustele contin niste substante care ajuta la intinerirea organismului.

Medicament care trateaza 33 de boli

In medicina traditionala a Indiei, Chinei si Japoniei molustele erau foarte raspindite. Acolo nu era apreciata carnea gasteropodelor, cat sideful si perlele. Inainte de a primi statutul jubiliar, perlele au fost folosite pentru diverse leacuri.

Filozoful indian Kalidasa spune ca cu ajutorul lor pot fi vindecate 33 de boli. Printre acestea se numara – ciuma, febra puerperala, tulburari ale intestinului, infertilitatea feminina, durerile musculare, astmul bronsic, anghina pectorala si chiar debilitatea.

Perlele de mare – bune pentru sanatate

Mijloacele de folosire a perlelor sunt de o diversitate extraordinara. In vechime se recomanda inghitirea perlelor de dimensiunea unui bob de mazare sau dizolvarea acestora in vin si adaugarea dupa aceea in amestecuri aromatice si balsamuri, dar si baile cu perle maruntite. Printre altele, despre perle se vorbeste in toate tratatele de medicina veche indiana sau chinezeasca. In Upanisade perla este denumita medicamentul zeilor. Confucius spune ca perla este un mijloc de tratare a bolilor sufletesti. Perla previne bolile epidemice si reprima naravurile rele.

Diagnosticul ocult

Molustelor li se atribuia si multe capacitati oculte. De exemplu, obiceiul cunoscut al conducatorilor de osti, prelati si monarhi din Evul Mediu de a bea din cupe facute din scoici avea la baza credinta in capacitatile de aparare pe care le aveau molustele si care erau transmise tuturor acelora care se atingeau de carapacea lor. In afara de aceasta, perla in Evul Mediu era socotita un talisman protector care garanta fidelitatea conjugala si care apara de spiritele rele, de deochi si de blestem.

In Evul Mediu perla avea si valoare de diagnosticare. Se credea ca tulburarea, descompunerea sau faramitarea perlei vorbeste despre o boala foarte grava care va fi un chin groaznic. Marea autoritate in medicina Evului Mediu, Albert cel Mare avea capacitatea de a pune diagnosticul unei boli dupa schimbarile pe care le observa la o perla. Iar elevul sau Roger Bacon diagnostica bolile bazandu-se pe stralucirea initiala si pe structura unei perle.

Renasterea molustelor

In secolele XVI-XVII au fost descoperite din nou calitatile terapeutice ale carnii gasteropodelor. Doamnele si cavalerii mancau o cantitate extraordinara de stridii proaspete, crescandu-le astfel pofta de mancare, imbunatatindu-li-se procesele digestive, introducand in organism mai mult fosfor, potasiu, iod si chiar unele vitamine nedescoperite in acea vreme. In afara de aceasta, dieta cu stridii contribuia la pastrarea tineretii si a virilitatii.

Despre aceasta ultima calitate vorbeste in memoriile sale si cunoscutul Giacomo Casanova. In documentul intitulat Meniul lui Casanova stridiile sunt pe primul loc – ele anticipeaza micul dejun, completeaza pranzul si inlocuiesc in totalitate cina.

Terapia cu moluste in zilele noastre

In zilele noastre stiinta cunoaste toate substantele biologice care intra in componenta molustelor si care determina proprietatile lor terapeutice. Pe langa mineralele deja amintite, in moluste se gasesc vitamine, o intreaga gama de aminoacizi esentiali, imbinari de fosfolipide, acizi grasi si zaharuri, necesare pentru mentinerea sanatatii omului. Pentru ca molustele, mai bine zis carnea de moluste se consuma proaspata, toate substantele active din punct de vedere chimic se asimileaza in stare pura, in acest lucru constand, de fapt, eficacitatea tratamentului pe baza de moluste.

Trebuie de asemenea sa subliniem ajutorul extraordinar pe care il dau molustele celor care abuzeaza de alcool si care sunt chinuiti de mahmureala. Doua-trei stridii mancate inainte de a consuma alcool scad in mod considerabil actiunea toxica a acestuia si chiar mai mult decat atat, scad dependenta de alcool.

Cel mai bine este cate putin

Vorbind despre binefacerile consumului de moluste trebuie sa atragem atentia si asupra efectelor secundare. Consumul exagerat de moluste poate conduce la o suprasaturare a organismului cu aceste substante si la dezvoltarea unei intoxicatii specifice determinata de surplusul acestor vitamine. In afara de acest fapt, pe planeta noastra au mai ramas foarte putine locuri unde apa nu a fost otravita cu toxine chimice si biologice. Molustele au invatat sa supravietuiasca in acest mediu neprielnic, insa substantele pe care ele le prelucreaza si datorita carora nu mor in apele poluate au o influenta distructiva asupra organismului uman. Intrand in organism, aceste substante determina tulburari ale sistemului nervos, in primul rand ale creierului, care duc la aparitia bolii Alzheimer, cunoscuta ca debilitatea esentiala.

Trebuie sa intelegem ca toate acestea sunt o dovada a faptului ca molustele sunt destul de daunatoare si periculoase. Substantele prezente in ele sunt atat de active incat surplusul poate deveni periculos pentru sanatate. De aceea, inainte de a va inscrie in clubul iubitorilor de moluste, trebuie sa va impuneti respectarea unei legi: Cel mai bine este cate putin din toate.


Social Media

2 Comments

  1. aceasta informatie mi-ar fi fost mai utila in cazul in care textul ar putea fi copiat………am fost nevoita sa scriu manual ceea ce mi-a rapit ceva timp, atunci cind timpul este enorm de pretios pentru mine…………nu cred ca totzi sint deacord cu mine, insa cred ca mi-am indeplinit misiunea expunindu-mi parerea proprie………

Leave a Reply