Leurda, o planta incredibil de buna in bolile de inima! Folositi-o chiar acum!

leurdaNumita si usturoiul-ursului (Allium ursinum), deoarece contine substante care-i dau un miros asemanator cu cel al usturoiului, leurda creste prin mai toate padurile noastre, dar mai ales in cele de stejar si de pin. Leurda este un adevarat panaceu in bolile cardiovasculare, in care face minuni, atat ca tratament profilactic, cat si de durata.

Modul de preparare

Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie, nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic.

Cura

De regula, se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.

Cele mai importante efecte terapeutice

Desi este o salata traditionala in bucataria romaneasca (mai ales in cea din Ardeal si vestul Munteniei), leurda este, in primul rand, o planta medicinala cu „acte in regula”, cu o forta terapeutica ce depaseste multe medicamente si care nu are efecte adverse. O comisie europeana a votat-o cu ceva timp in urma chiar Planta Anului, datorita efectelor sale in bolile cardiovasculare.

Leurda este un puternic reglator al tensiunii, fiind indicata in mod special in cazul hipertensiunii arteriale. Are efecte fluidifiante sanguine si antitrombotice, motiv pentru care este folosita cu mult succes contra tromboflebitei si a trombozelor in general. Adenozina, o substanta din compozitia frunzelor de leurda, impiedica sclerozarea vaselor de sange, aceasta planta fiind eficienta contra arteriosclerozei, hemoroizilor, varicelor. Are, de asemenea, efecte de scadere a colesterolului din sange, fiind excelenta ca mijloc de preventie si tratament in ischemia cardiaca ce apare pe fondul valorilor crescute ale colesterolului, dar si in cea asociata trombozelor.

Sursa: Formula As

Be the first to comment

Leave a Reply