Legatura intre arta, vindecare si spiritualitate

Social Media

Arta este forma activitatii umane care are drept scop producerea unor valori estetice folosind mijloace cu caracter specific. Vindecarea reprezinta incetarea unei dureri fizice sau morale, a unei suparari. Spiritualitatea este caracterizata de planul imaterial, sufletesc, ideal. Contopindu-le pe toate trei se ajunge la arta totala.

Arta actioneaza direct asupra perceptiei senzatiilor noastre si asupra propriei energii si, datorita emotiilor binefacatoare pe care ni le provoaca, conduce la vindecarea si deschiderea noastra spirituala – acestea din urma fiind doua aspecte ale aceluiasi proces de purificare.

In comparatie cu natura, care este o creatie divina, arta este o creatie umana. Realitatea in care traim contine toate fenomenele naturale, dar si acelea pe care omul le creeaza. Ea se poate clasifica in trei categorii – trei lumi – ce reprezinta niveluri diferite ale perceptiei.

Lumea formelor (sau a dorintelor) reprezinta lumea pe care o putem percepe cu simturile noastre.
Lumea formelor subtile (sau a formelor estetice) este cea a energiei si a luminii, cele doua fiind elementele subtile ale materiei.
Lumea fara forme caracterizeaza doar lumea spirituala.

Lumile extrasenzoriale
Domeniul formelor subtile si cel fara forme pot fi denumite lumi extrasenzoriale, pentru ca nu pot fi percepute cu ajutorul celor cinci simturi (vederea, auzul, gustul, mirosul, pipaitul). Lumile extrasenzoriale sunt percepute intuitiv, de simturi mai fine decit cele pe care le avem cu totii si pe care le-am precizat mai sus, ele fiind mai putin dezvoltate. Chiar daca sint destul de puternice, adesea le ignoram. Cele trei categorii ale realitatii se afla in strinsa legatura si coexista, ultimele doua fiind mai putin perceptibile decit perceptiile senzoriale si conceptuale, de multe ori fiind ascunse de ele. Manifestarile extrasenzoriale ar putea fi caracterizate prin sentimente de uimire, de mirare, de incintare.

Caracterul perceptiilor in raport cu sentimentele
Sentimentele acestea sint frecvent intilnite la copii, caci adultii, in societatea in care traiesc, nu mai incurajeaza astfel de manifestari.

Sa luam pe rind cele trei niveluri ale realitatii si sa vedem ce fel de sentimente produc. La fel ca si clasificarea realitatii, si sentimentele sint diferite si sint determinate de: dorinta, repulsie si ignoranta, in functie de caracterul perceptiilor respective: agreabil, dezagreabil, neutru.

Atit timp cit raminem in acest tip de nivel perceptiv, ne aflam sub amprenta mintalului si toate emotiile pe care le manifestam, inclusiv cele dezagreabile, nu ne sint benefice in mod general, caci ele toate sint de natura conflictuala. Ele nu provoaca nici vindecare, nici orientare spirituala, in schimb ne consuma energia vitala.

Emotiile benefice
Emotiile pe care le resimtim in celelalte lumi (a formelor subtile si a celei fara forme) sint de cu totul alta natura. Ele pot fi caracterizate ca o potiune magica, capabila sa ne vindece de toate rautatile si sa ne ofere o orientare spirituala care sa conduca la constientizarea adevaratei noastre naturi.

Lumea formelor estetice produce sentimente de bucurie, de mirare, de entuziasm care ne purifica sufletul si ni-l deschide catre dragostea neconditionata.

Lumea fara forme stirneste sentimente de pace, de multumire, care ne purifica sufletul si ne indreapta catre intelepciunea divina, viziunea clara a lucrurilor asa cum sint ele in realitate. Din acest punct de vedere este atit de importanta practica extrasenzoriala.

Practicarea artei extrasenzoriale
Arta extrasenzoriala este simplu de practicat si incepe prin contemplarea unui obiect care trezeste in noi un sentiment placut. Aceasta contemplare se practica pina cind se ajunge la sentimentele de bucurie, de minunare in fata unui lucru care degaja frumusete, farmec si armonie. Astfel vom fi coplesiti de sentimente si vom ajunge sa le simtim in tot corpul, prin manifestari ca: lacrimi, fiori, caldura, beatitudine.

Dupa ce am simtit bucuria si uimirea, care apartin celei de-a doua categorii – a lumii formelor subtile – traim sentimente mai linistite, de pace, de calm si de prospetime. O data cu acestea intram, fara sa stim, in a treia categorie a realitatii – unde sufletul descopera esenta unitatii tuturor lucrurilor.

Putem sa facem aceasta practica in fiecare clipa si, cu un pic de antrenament, o putem realiza nu numai in prezenta obiectelor considerate frumoase sau a operelor de arta, dar si cu orice fenomen pe care simturile si mintalul nostru le considera dezagreabile. Acest procedeu se numeste a vedea frumusetea oricarui obiect.

De fiecare data cind reusim in felul acesta sa traim in cele doua sfere ale realitatii, in perceptiile pure extrasenzoriale, noi sintem conectati direct la energia cosmica si ne descoperim adevarata esenta.

Chiar daca nu sintem artisti, ne putem face viata o arta, sa incercam sa transformam toate aspectele intr-o frumoasa capodopera cu multe fete, fiecare trezindu-ne in sinea noastra veselie, uimire, dragoste, pace si multumire. Putem deveni astfel creatorii vietii noastre si ai propriei fericiri!


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply