Ingerii vorbesc? Daca da, ce limba folosesc ei?

Deoarece ingerii si demonii sunt spirite pure, nu putem sti cu certitudine daca vorbesc sau daca isi folosesc limba intre ei sau pentru a comunica cu noi, insa apsotolul Pavel spune la un moment dat: „Daca voi vorbi cu limba oamenilor sau a ingerilor”. Dar care este limba sau vorbirea lor, nimeni nu stie cu adevarat.

Multi cred ca daca spiritele folosesc vreun idiom, atunci este vorba de limba ebraica, caci ea a fost prima dintre limbi si a venit din Cer, existand inaintea amestecarii limbilor in Babilon, si prin care a fost data Legea Lui Dumnezeu Tatal. Iar prin Evanghelia propovaduita de Iisus Hristos, multe alte profetii au fost transmise profetilor, indeosebi prin Sfantul Duh. In ciuda faptului ca toate limbile sufera schimbari si coruperi, limba ebraica e singura care continua fara sa fie afectata in vreun fel.

Mai mult, dovada care sustine aceasta afirmatie este ca desi fiecare demon si inteligenta folosesc limba popoarelor in mijlocul carora traiesc, ei nu pot totusi sa o inteleaga si nici nu vorbesc in vreun alt idiom in afara de cel ebraic.

Cum vorbesc insa ingerii nu ni se dezvaluie, asa cum nici ingerii nu ni se arata. Insa pentru ca noi sa putem vorbi avem nevoie de limba, la fel de necesara ca si obrajii, cerul gurii, buzele, dintii, gatul, plamanii, arterele, muschii pieptului, care se misca datorita sufletului.

Daca cineva vorbeste la distanta cu altcineva, cel dintai trebuie sa vorbeasca mai tare, iar atunci cand e nevoie, trebuie sa sopteasca la ureche.
Daca cel care vorbeste s-ar uni cu cel care aude, nu ar mai fi nevoie decat de o respiratie usoara care ar aluneca in urechea ascultatorului fara niciun zgomot, asa cum este imaginea pentru ochi sau oglinda. Astfel, sufletele care parasesc trupul, precum ingerii si demonii, vorbesc, iar ceea ce spune omul cu o voce sensibila, la fel spun si ei, insuflandu-i acestuia conceptia vorbirii intr-un mod mai bun decat daca ar fi sa se exprime cu voce tare.

Platonicienii spun ca Socrate si-a vazut demonul prin simt, dar nu prin simtul corpului, ci prin cel al corpului eteric ascuns in simtul corpului.
De aceea Avicena crede ca ingerii puteau fi vazuti si auziti de profeti.

Oricare ar fi virtutea acelui lucru prin care un spirit face cunoscut altuia ceea ce gandeste, Sfantul Apostol Pavel o numeste limba ingerilor.
Totusi, uneori ingerii vorbesc cu voce tare, asa cum au vorbit cei care au anuntat inaltarea Domnului: „Barbati galileeni, de ce stati si va uitati spre cer?”

Si in Vechiul Testament ingerii vorbeau cu diversi parinti, dar numai atunci cand luau forma omeneasca. Insa prin ce simturi acei ingeri si demoni ne aud invocatiile si rugaciunile si ne vad ceremoniile, ne este complet necunoscut.

8 Comments

Leave a Reply