Cele Zece Porunci sunt o lista de reguli religioase revelate lui Moise pe Muntele Sinai, asa cum sunt descrise in cartile biblice Exodul si Deuteronomul. Se presupune ca sunt scrise pe doua tablite de Dumnezeu insusi. Cele Zece Porunci includ urmatoarele directive: sa nu ai alti dumnezei inaintea Mea, sa nu te inchini unui chip cioplit, sa nu iei numele lui Dumnezeu in zadar, sa sfintesti ziua Sabatului, cinsteste-ti pe tatal tau si pe mama ta, nu ucide, nu comite adulter, nu fura, nu depune marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau si nu ravni bunurile aproapelui tau.
Desi nu sunt utilizate pe scara larga in traditia crestina pana in secolul al XIII-lea, Cele Zece Porunci sunt acum considerate emblematice pentru moralitatea si relatia cu Dumnezeu. Cu toate acestea, in ciuda semnificatiei lor in traditia religioasa, Cele Zece Porunci sunt departe de a fi simple.
In timp ce interpretarea Celor Zece Porunci variaza in functie de religie (islamism, iudaism crestinism), totusi, putin stiu ca Vechiul Testament contine doua seturi complete si diferite cu Cele Zece Porunci intr-o singura carte a Bibliei. In Exod 20:1-17, cititorii gasesc lista de zece porunci, cunoscuta in mod obisnuit, care mai tarziu este repetata aproape la fel in Deuteronom 5:6-21:
1. Atunci a rostit Domnul inaintea lui Moise toate cuvintele acestea si a zis:
2. „Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei.
3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!
4. Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant!
5. Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe Mine, pana la al treilea si al patrulea neam,
6. Si Ma milostivesc pana la al miilea neam catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.
7. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui.
8. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti.
9. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale,
10. Iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine,
12. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie.
13. Sa nu ucizi!
14. Sa nu fii desfranat!
15. Sa nu furi!
16. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau!
17. Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau!”
Exista insa, cateva capitole mai tarziu, si o a doua lista de „zece porunci” (Exod 34:11-26):
11. Pastreaza ceea ce iti poruncesc Eu acum: Iata Eu voi izgoni de la fata ta pe Amorei, pe Canaanei, pe Hetei, pe Ferezei, pe Hevei, pe Gherghesei si pe Iebusei.
12. Fereste-te sa intri in legatura cu locuitorii tarii aceleia, in care ai sa intri, ca sa nu fie ei o cursa intre voi.
13. Jertfelnicele lor sa le stricati, stalpii lor sa-i sfaramati; sa taiati dumbravile lor cele sfintite si dumnezeii lor cei ciopliti sa-i ardeti in foc,
14. Caci tu nu trebuie sa te inchini la alt dumnezeu, fara numai Domnului Dumnezeu, pentru ca numele Lui este „Zelosul”; Dumnezeu este zelos.
15. Nu cumva sa intri in legatura cu locuitorii tarii aceleia, pentru ca ei, urmand dupa dumnezeii lor si aducand jertfe dumnezeilor lor, te vor pofti si pe tine sa gusti din jertfa lor.
16. Si vei lua fetele lor sotii pentru fiii tai si fetele tale le vei marita dupa feciorii lor; si vor merge fetele tale dupa dumnezeii lor si fiii tai vor merge dupa dumnezeii lor.
17. Sa nu-ti faci dumnezei turnati.
18. Sarbatoarea azimelor sa o pazesti: sapte zile, cum ti-am poruncit Eu, sa mananci azime, la vremea randuita in luna Aviv, caci in luna Aviv ai iesit tu din Egipt.
19. Tot intaiul nascut de parte barbateasca este al Meu; asemenea si tot intaiul nascut al vacii si tot intaiul nascut al oii.
20. Iar intaiul nascut al asinei sa-l rascumperi cu un miel, iar de nu-l vei rascumpara, sa-i frangi gatul. Toti intaii nascuti din fiii tai sa-i rascumperi si nimeni sa nu se infatiseze inaintea Mea cu mana goala.
21. Sase zile lucreaza, iar in ziua a saptea sa te odihnesti; chiar in vremea semanatului si a secerisului sa te odihnesti.
22. Sa tii si sarbatoarea saptamanilor, sarbatoarea pargei, la secerisul graului, si sarbatoarea strangerii roadelor, la sfarsitul toamnei.
23. De trei ori pe an sa se infatiseze inaintea Domnului Dumnezeului lui Israel toti cei de parte barbateasca ai tai,
24. Caci cand voi goni popoarele de la fata ta si voi largi hotarele tale, nimeni nu va pofti ogorul tau, de te vei sui sa te infatisezi inaintea Domnului Dumnezeului tau de trei ori pe an.
25. Sa nu torni sangele jertfei Mele pe paine dospita si jertfa de la sarbatoarea Pastilor sa nu ramana pana a doua zi.
26. Cele dintai roade ale tarinii tale sa le aduci in casa Domnului Dumnezeului tau. Sa nu fierbi iedul in laptele mamei sale”.
In timp ce legile din Exodul 20 reprezinta binecunoscutele Zece Porunci, principiile din Exodul 34 se concentreaza in mare masura pe ritualurile vremii. Dumnezeu le porunceste urmasilor sai sa tina Sarbatoarea Azimilor, sa sacrifice primele roade ale recoltelor lor si sa urmeze multe alte traditii specifice ale vremii, care difera semnificativ de poruncile din Exodul 20.
Multi savanti considera ca a doua lista de principii reflecta legi mai originale, ritualice. Dupa versetele din Exodul 34, apare si expresia „zece porunci”, iar Dumnezeu ii porunceste lui Moise sa scrie cuvintele ca parte a unui legamant pe care Dumnezeu l-a creat cu poporul Sau. In timp ce crestinii din zilele noastre considera ca cele spuse in Exodul 20 ca fiind poruncile „adevarate”, e posibil ca poruncile sa fie ori legile din Exodul 20, ori legile din Exodul 34, in functie de interpretare.