Gaina neagra si pactul cu diavolul…cat de adevarata e superstitia?

gaina-neagraSacrificand la miezul noptii o gaina neagra, la o raspantie, poate fi chemat diavolul, ca sa inchei cu el un pact. Trebuie sa pronunti cuvinte magice, fara sa te intorci, sa faci o gaura in pamant unde sa ingropi gaina. In aceeasi zi, sau noua zile dupa aceea, vine diavolul si ofera bani sau daruri celui care a facut sacrificiul unei alte gaini negre, care este una cu ouale de aur. Invatatii cred ca aceste gaini daruite de diavol sunt de fapt adevaratii diavoli. Faimosul Samuel Bernard, evreu, bancher al Curtii, mort la 90 de ani, in 1739 si a carui casa se mai vede in Piata Victoriei din Paris, avea o gaina neagra pe care o ingrijea cu multa atentie. El a murit cu trei zile dupa moartea gainii, lasand 33 de milioane.

Superstitia legata de gaina neagra este inca foarte raspandita. In Bretania se spune ca diavolul cumpara gaina neagra, la miezul noptii, platind pe ea cit i se cere. In Petif Albert citim despre gaina neagra: autorul vazuse in mainile unui evreu un mic monstru care, in cinci saptamani dupa ce se nascuse, il imbogatise pe evreu. Acesta ii marturisise autorului ca in a saptea zi de cand il avea ii transmisese in somn sa se duca intr-o veche cocioaba, unde gasise o mare suma de bani si multe bijuterii ascunse in pamant si ca de atunci a prosperat in afaceri.

A urmat ceea ce ilustrul Avicena (celebru medic si filosof persan) a scris pe aceasta tema: trebuie sa ai un ou de gaina neagra, sa-l impungi si sa scoti un pic de albus, cat un bob, sa pui in loc samanta umana si sa-l acoperi cu o bucatica de pergament umezit. Apoi il pui la clocit in prima zi din luna martie, intr-o conjunctura favorabila a lui Mercur si Jupiter. La capatul unui anumit numar de zile, oul va da viata unui mic monstru ca cel amintit mai sus. Acesta trebuie hranit cu moluste si rame. Homunculul despre care a fost vorba n-a trait decat o luna si cinci zile. Pentru a-l conserva, dupa moarte trebuie pus intr-un borcan cu alcool.

Exista o carte, destul de rara, intitulata Gaina neagra sau Gaina cu ouale de aur, in care se vorbeste despre stiinta talismanelor si a inelelor magice, arta necromanciei si a cabalei, arta de a conjura spiritele infernale, silfii, ondinele, gnomii, arta de a descoperi comori, de a patrunde stiintele secrete si de a obtine puterea de a comanda tuturor fiintelor, de a dezlega farmecele si vrajile etc. Cartea insa nu e decat o harababura din care nu se intelege nimic.

18 Comments

Leave a Reply