Extraordinare tratamente naturiste pentru vindecarea gripei – ceaiuri, inhalatii si frectii

Social Media

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Gripa este o boala infecto-contagioasa, cauzata de virusuri, caracterizata prin febra si, in special, simptome din partea aparatului respirator (tuse, stranut). Se recomanda repaus la pat, regim alimentar bogat in vitamine, dulciuri, fainoase, combaterea febrei, a tusei si a durerilor musculare.

CEAIURI

– Flori de soc (Flores Sambuci) cu actiune sudorifica, combate febra. Se beau 3-4 cani pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 lingurite la cana.

– Gentiana (Gentiana lutea) – contra febrei. Se foloseste ca decoct, cu o lingurita de planta maruntita la 500 ml de apa rece. Se fierbe 15 minute si se bea fractionat in trei reprize, inaintea meselor principale.

– Tintaura (Centaurium erythraea) – se foloseste ca infuzie, dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa clocotita. Se bea cate 1/3 din aceasta cantitate inaintea meselor principale. Tinctura din 20 g planta macerata in 100 ml alcool 70°. Timp de cinci zile se iau cate 30-40 picaturi, de trei ori pe zi, inainte cu o ora de mese.

– Busuioc (Ocimum basilicum). Se foloseste ca infuzie, dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se beau trei cani pe zi, caldute, dupa mesele principale, din care una seara la culcare,

Brustur (Arctium lappa). Se foloseste ca decoct din doua linguri radacina maruntita la 500 ml apa clocotita, Se continua fierberea inca 2 minute, apoi se ia de pe foc, se acopera si se lasa 15 minute. Lichidul rezultat se bea caldut, in 3-4 reprize, in decursul unei zile.

Scai vanat (Eryngium planam) combate tusea. Se foloseste ca dccoct din 2 linguri de planta la cana. Se iau 4 linguri pe zi.

Lichen de piatra (Cetraria islandica) – se face un decoct din care se beau 2 cani pe zi, de preferat in amestec cu lapte, o lingurita planta la cana, la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.

Unguras (Marrubium vulgare). Se beau trei cani pe zi, dintr-o infuzie cu o lingurita de planta la cana.

Coaja de salcie (Cortex Salicis). Se foloseste ca decoct din 2 linguri la o cana. Se iau trei linguri pe zi pentru combaterea durerilor musculare.

Scortisoara si cuisoarele – cu actiune antivirotica. Se beau 2 cani pe zi dintr-o infuzie cu cate o lingurita de planta pisata (din fiecare) la cana.

INHALATII
Busuioc si chimen (Ocimum basilicum si Carum carvi). Intr-un vas cu apa in clocot se pun cate 2 lingurite de amestec pentru o inhalatie. Se pot face 2 inhalatii pe zi, din care una seara la culcare.

FRECTII

Flori de leventica (Flores Lavandulae). Se fac frectii cu otet aromatic preparat prin macerare. Timp de 7 zile, din 60-80 g flori peste care se pune un litru de otet rezulta maceratul. Se strecoara prin presare, apoi se fac doua frectii pe zi.
– Petale de trandafiri (Flores Rosae). Se fac frectii din otet aromatic preparat prin macerarea, timp de 5 zile, a 100 g petale, 100 ml alcool si 900 ml otet. Se strecoara printr-un tifon presandu-se bine petalele.

APITERAPIE

Tinctura de propolis 20%, cu actiune antivirotica. Se iau 20-30 picaturi intr-un paharel cu apa sau lapte, de 2-3 ori pe zi, inainte de mese cu o ora.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply