Dion Fortune, mare magiciana si faimos medium

Social Media

Dion Fortune a fost una dintre rarele femei din istoria magiei. Numele sau real era Violet Firth si pseudonimul ei era originar din motto-ul sau magic „Dio Non Fortune”. Ea a fost un membru activ al „Rasaritului Auriu” si – dupa distrugerea Ordinului – si-a format propriul ordin numit „Societatea luminii interioare”, care avea aceeasi instruire magica ca „Rasaritul Auriu”, dar cu o calitate pe care primul nu o oferea.

Dion Fortune era un foarte faimos medium, cu capacitati foarte dezvoltate. A scris mai multe carti importante despre traditia magiei occidentale, dintre care „Kabbalah mistica” este probabil cea mai importanta, deoarece ofera prima prezentare sistematizata a Cabalei in traditia scrisa. Ordinul ei a functionat multa vreme, dar cu o calitate mult inferioara decat pe vremea cand Dion Fortune era conducatoarea acestuia.

Psihiatra respectata, ocultista si autoare care a abordat magia si conceptele esoterice din perspectivele lui Jung si Freud, a fost o scriitoare oculta prolifica de romane si carti de non-fictiune, adepta a magiei ceremoniale si psihiatra pionier in gandirea religioasa oculta.

Ea s-a nascut pe 6 decembrie 1890. A etalat abilitati de medium de la o varsta frageda, de la patru ani, avand viziuni si vise despre Atlantida. Mai tarziu, a pretins ca a fost preoteasa intr-o viata anterioara. A fost un copil inteligent si a scris prima sa carte la varsta de doar 13 ani, o carte de poeme intitulata „Violete”, in 1904. Interesul sau in ocultism s-a aprins cand lucra ca simplu analist freudian in preajma primului razboi mondial. A fost instruita de un doctor numit Moriarty, care era specializat in conditii si metode psihologice astro-eterice (si care a furnizat mai tarziu inspiratia pentru seria ei de nuvele scurte, „Secretele doctorului Taverner’).
Gasindu-si „calea” in traditia occidentala a misterelor, s-a alaturat „Odinului Esoteric al Rasaritului Auriu” in 1919.

Mutandu-se la Londra, s-a alaturat unei ramuri a „Rasaritului Auriu”, condusa de Moina Mathers, vaduva lui MacGregor Mathers, unul dintre fondatorii „Rasaritului Auriu”. A inceput sa scrie articole sub numele Dion Fortune, care au fost mai tarziu publicate in carti precum „Filosofia esoterica a iubirii si casatoriei”, „Ocultismul sanatos” si „Autoapararea psihica”, primele dintre numeroasele sale texte oculte.

Dion Fortune a devenit treptat dezamagita de „Rasaritul Auriu” si, dupa moartea Dr. Moriarty, in 1921, a intemeiat propriul ei Ordin esoteric, cu cativa din studentii lui Moriarty si cativa membri ai „Societatii teosofice” din Londra. In 1924, micul ei grup a cumparat o veche cladire de birouri de la armata si a dezvoltat-o la picioarele turnului Glastonbury din Somerset. Acest loc, numit Livada Potirului, a fost primul cartier general al „Fraternitatii Luminii Interioare” (redenumita mai tarziu „Societatea Luminii Interioare”).
Curand, au achizitionat si o casa veche si mare in Londra, destul de mare pentru ca unii membri sa locuiasca acolo, cat si pentru a fi transformata intr-o Loja masonica.

„Societatea” a devenit in curand o Scoala initiatica de mare calibru. Lucrand cu mediumii de transa, Dion Fortune a luat contact cu anumiti adepti ai planului interior sau „maestri”, a caror influenta asupra traditiei esoterice occidentale este si astazi foarte mare. In timpul anilor 1930, Dion Fortune a scris mai multe romane esoterice ce contin multe detalii practice, care insa erau considerate prea „secrete”, la vremea aceea, pentru a fi publicate in articole sau manuale. De asemenea, a sustinut Cabala drept cheia catre traditia occidentala a misterelor si cartea sa „Kabbalah mistica” este inca unul dintre cele mai bune texte disponibile pe acest subiect.

Cealalta lucrare principala a sa era „Doctrina cosmica”, care a fost primita doar prin mediumi si rezervata initial doar celor initiati.
Textul sau este abstract si dificil de urmat si este intentionat pentru meditatie mai degraba decat ca un manual direct.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply