Cum un pacient muribund fu vindecat de un medic, care folosi acupresura, o tehnica de vindecare alternativa

Intamplarea de mai jos e povestita de un medic care, pentru salvarea unui pacient de la moarte, a folosit acupresura, o straveche tehnica de vindecare alternativa chinezeasca.

In unitatea noastra de la un spital de urgenta a fost adus un pacient, unde i se dadusera o suta de miligrame de torazin (un medicament antipsihotic) intramuscular. Torazinul are un efect mai puternic si mai grabnic daca e injectat decat atunci cand se ia oral. De asemenea, micsoreaza foarte mult presiunea sangelui. I se daduse o doza foarte mare – si nu observasera ca era baut. Niciodata nu se amesteca alcoolul cu antipsihotice puternice, deoarece au efect aditiv.

Atunci cand a ajuns la noi, medicamentele tocmai isi facusera efectul. Ametit, lesinat chiar sub ochii personalului, fara niciun fel de reactie si foarte palid. Cand am ajuns, pulsul era atat de slab, incat nu-l puteam simti, iar presiunea sanguina era 40/40, care indica un stop coronar si pericol iminent de moarte. In timp ce l-am dus intr-o camera isi pierduse complet controlul si avea o culoare gri-alburie, ca o persoana care e gata sa moara din lipsa de oxigen.

L-am apasat foarte tare pe stern cu degetele pentru a provoca un reflex dureros si pentru a stimula eliberarea de adrenalina, care uneori poate trezi pacientul astfel lesinat. Nimic. Nu aveam instrumentele necesare pentru a face ceva, vreo metoda occidentala obisnuita, caci eram intr-o unitate psihiatrica. Stateam acolo, privind un individ pe cale sa faca stop cardiac in orice clipa.

Puteam sta deoparte si sa ma uit la el cum moare, sau puteam face ceva – orice. Mi-am amintit dintr-o data… un punct important pentru recapatarea cunostintei, cel mai potrivit in astfel de cazuri. L-am descaltat, fara a explica asistentelor ce vreau sa fac si aproape ca i-am infipt degetele mari in punctele respective. A durat cam doua minute, cel mult trei. La inceput s-a miscat putin, apoi a inceput sa mormaie ceva. La sfarsitul acestor cateva minute el statea pe scaun si vorbea cu noi. Avea pulsul puternic si tensiunea 90/40. Asistentele erau uimite si intrebau ce am facut. Le-am explicat ca am actionat niste puncte de acupresura, mobilizand rezerva de energie. Nu stiu daca au inteles, dar erau uimite si bucuroase ca pacientul e in viata. Intre timp, venea o ambulanta – cu sirena, faruri si toate celelalte – pentru a lua un presupus pacient muribund.

Acupresura este o arta straveche de vindecare a afectiunilor prin apasarea cu degetele (in mod special) in anumite puncte cheie, care stimuleaza abilitatile de autovindecare ale organismului. Este o forma de terapie prin atingere (masaj) care are la baza combinatia dintre principiile acupuncturii si alte ramuri ale medicinei chineze. Tehnica se bazeaza pe principiul acupuncturii – activarea unor terminatii nervoase sau a stimularii meridianelor in scopul reglarii energiilor corpului si a vindecarii bolilor – doar ca acest lucru nu se face prin intermediul acelor, ci prin masaj.

3 Comments

Leave a Reply