Diavolul are greutate? Un aspect ciudat in cazul fenomenului de exorcism

Exorcismul este practica religioasa de alungare a demonilor sau a altor entitati spirituale dintr-o persoana sau loc presupuse a fi posedate. Iata unul din cazuri de exorcism, in care putem citi cum un exorcist incearca sa alunge diavolul dintr-un copil de 14 ani:

„M-am inselat. L-am apucat zdravan pe acel adolescent de paisprezece ani, dar, dupa nici doi pasi, a fost apucat de furie si n-a vrut sa inainteze. Am vrut sa-l duc pe sus si sa-l stapanesc, dar era atat de greu, incat a trebuit sa-mi intrebuintez toata forta.”

Ar trebui sa retinem acest detaliu al corpului devenit foarte greu. Este una dintre manifestarile fiziologice observabile in cazuri similare. Relatarile fac referire de foarte multe ori la o greutate atat de mare, incat corpul nu mai poate fi deplasat. Lucrul acesta este valabil pentru mistici.

Despre mistica Marguerite Parigot se spune ca a suferit atacurile diavolului inca din copilarie. Ea a cazut intr-un somn care a durat zece zile, fara sa poata fi trezita. Goerres precizeaza: „Orice durere i-am fi provocat, nu se misca. Medicii au incercat de toate ca s-o ajute sa-si vina in simtiri. Fata ei se mentinea atat de blanda si de placuta in timpul acestor mari violente, incat nu a fost greu sa se bage de seama ca se domina perfect si ca boala ei nu era naturala. In afara somnului, diavolul ii ingreunase atat de mult membrele, incat atunci cand era ridicata, ii era greu sa se tina pe picioare, iar cand statea culcata pe pat, nu putea sa miste nici bratele, nici picioarele.”

Marguerite, care in timpul acestor lupte cu „necuratul” nu putea sa inghita nici un fel de hrana, era cuprinsa si de convulsii, de tremuraturi puternice ale umerilor si de contracturi la maini si la picioare. La un moment dat, cateva maicute au vrut s-o ia in brate ca s-o duca in corul bisericii. Dar n-au putut s-o ridice din cauza greutatii.

Olivier Leroy considera aceasta ingreunare extrema un fenomen contrar usurarii corpului din timpul levitatici, dar de aceeasi natura, deoarece pare ca se produce o „modificare” a greutatii corpului.

7 Comments

Leave a Reply