Descoperire uimitoare a oamenilor de stiinta: prietenii impartasesc acelasi ADN! De aceea suntem atrasi de anumite persoane?

impreuna ADNPrietenii sunt grozavi. Ei impartasesc atat de mult intre ei: interese, pasiuni si multe altele! Dar acum oamenii de stiinta au descoperit ca cei mai buni prieteni impartasesc mai mult decat trasaturi sociale si psihologice: ei au chiar si gene asemanatoare!

Oamenii de stiinta de la Universitatea din California, San Diego, au descoperit ca avem o cantitate considerabila de material genetic cu prietenii nostri – aproape 1% din ADN-ul asamblat. Procentul poate parea mic pentru multi, dar in genetica, aceasta valoare este, practic, în clasamentul superior! Din aceeasi perspectiva, de exemplu, puteti impartasi 1% din codul genetic cu verii de-al patrulea. Sau cu stra-stra-bunicii nostri. Asadar, se pare ca noi ne cautam prietenii apropiati care se aseamana cu familia noastra.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au examinat aproximativ 2.000 de oameni dintr-o zona omogena din punct de vedere rasial si etnic. De obicei, aceasta nu este cea mai buna modalitate pentru a efectua studii stiintifice, dar in acest caz este OK, pentru ca oamenii au o tendinta de a se imprieteni cu cei care impartasesc aceeasi rasa. Astfel, s-a ajuns la 1.300 de perechi de prieteni, examinandu-se 1,5 milioane de markeri de variatii de gene.

Prin urmare, s-a constatat ca cea mai mare similitudine genetica pe care o impartasim cu prietenii nostri se refera la simtul mirosului. Aceasta descoperire i-a condus pe cercetatori sa spuna ca poate simtul mirosului ii aduce pe oameni impreuna in acelasi mediu si, prin urmare, in contact social.

La capatul opus, prietenii sunt mai diferiti intre ei cu privire la protectia genetica fata de boli. Acest lucru este uimitor, pentru ca este un fel de protectie de la persoana la persoana impotriva raspandirii bolii. Asadar, in esenta voi si prietenii vostri formeaza un sistem imunitar care actioneaza in mod eficient ca un scut impotriva raspandirii rapide a bolilor specifice in cadrul grupului in cauza.

Ceea ce cercetatorii au descoperit ca fiind cel mai interesant lucru este acela ca aceste gene pe care le impartasiti cu prietenii vostri evolueaza mai rapid decat alte gene. Deci, acest lucru inseamna ca mediul nostru social are potentialul de a accelera evolutia? Ei bine, pe hartie asa pare sa fie. Oare noi, ca indivizi, suntem guvernati de un cod genetic care ne ajuta sa ne facem prietenii?

1 Comment

Leave a Reply