Cele 4 elemente de baza ale medicinii traditionale chineze

Social Media

vindecare-spiritualaSangele si hrana sunt yin si circula intern, fiind protejate de yang. Energia si rezistenta (protectia „wei”) sunt yang si emana in exterior alimentate de yin. In tratatul de medicina interna taoista se spune: „Sangele si energia curg constant, ca un rau, rotindu-se mereu, ca soarele si luna, la nesfarsit, intr-un cerc”. Sangele este un vehicul care transporta hrana. Ambele apartin lui Yin si sunt forme ale esentei. Formele biochimice fluide ale hranei circula in interiorul vaselor sanguine, in timp ce potentialul bioenergetic pur rezultat din hrana, numit energie nutritiva, circula prin meridianele energetice. In mod similar, energia reprezinta suportul circulator pentru rezistenta. Ambele apartin lui Yang si sunt manifestari functionale ale energiei. Tipul de energie care genereaza rezistenta se numeste energie de protectie si circula prin tesutul subcutanat.

Functiile celor patru elemente fundamentale

1) Sangele include toate elementele esentiale din care este compus si pentru care el serveste ca vehicul, incluzand: celulele sanguine rosii si albe, limfocite B si T, celulele de curatire (macrofage), enzime si hormoni, glucoza si alte elemente nutritive. Termenul se refera, de asemenea, la starea generala a curentului sanguin: la gradul de puritate sau toxicitate, PH-ul acid sau bazic si capacitatea de transport a oxigenului, a elementelor nutritive si eficienta circulatorie. Sangele depinde de inima pentru circulatie, de ficat pentru filtrarea toxinelor si reaprovizionarea cu substante nutritive si de maduva osoasa pentru inlocuirea celulelor rosii si albe.

Dintre cele 4 elemente fundamentale, sangele este factorul primar raspunzator de hranirea si sanatatea generala a corpului fizic. Starea sa influenteaza celelalte 3 elemente fundamentale, datorita efectului complementar al lui Yin si Yang.

De exemplu, din moment ce fluxul sanguin (yin) alimenteaza energia (yang) si transporta elementele nutritive (yin), sangele slabit sau toxic nu poate asigura o energie inalta si nu poate transporta suficienta hrana pentru a satisface necesitatile organismului. La randul sau, hranirea insuficienta nu poate asigura o rezistenta crescuta, iar o energie scazuta furnizeaza un slab suport pentru rezistenta. In alchimia celor 4 elemente fundamentale, sangele este ingredientul principal, reglator al starii de sanatate.

2) Energia se refera la toate tipurile de bioenergie asociate cu sanatatea si vitalitatea umana, incluzand energiile elementare ale organelor vitale, energia nutritiva care circula prin meridiane, energia de protectie care scalda suprafata corpului si energia neuro-activa a sistemului nervos. Energia este asociata plamanilor prin respiratie, care extrage energia externa din aer si o combina in fluxul sanguin cu energia interna extrasa prin digestie din apa si alimente. Amestecul rezultat este baia energetica a metabolismului uman.

Energia se refera, de asemenea, la echilibrul relativ si la starea energiilor colective ale corpului – parametrii exprimati in 4 dimensiuni polare: yin-yang, rece-cald, deficit-exces, intern-extern. Din moment ce energia comanda sangele, generand rezistenta, deficitul sau stagnarea energiei impiedica circulatia singelui, lipsind intregul corp de o nutritie corespunzatoare, in felul acesta scazandu-i rezistenta.

3) Hrana este o extensie functionala a sangelui, de a carui circulatie continua depinde. Prin nutritie, se obtin principiile nutritive vitale la nivelul stomacului si al organelor digestive asociate si fluidele vitale la nivelul glandelor. Elementele nutritive continute in sange sunt: vitaminele, mineralele, aminoacizii, glucoza (zaharul sanguin), precum si secretii esentiale, cum ar fi hormonii si enzimele. Termenul de nutritie se refera, in primul rand, la functiile biodinamice ale sangelui si abia apoi la substantele nutritive continute. Alaturi de substantele biochimice circulante in vasele sanguine, o forma mai pura si mai puternica de hrana extrasa din elementele nutritive, numita energie esentiala sau vitalitate, circula intern prin cele 12 meridiane principale asociate organelor vitale (ficat-vezica biliara, inima-intestin subtire, splina-pancreas-stomac, plamani-intestin gros, rinichi-vezica urinara). Elementele nutritive sunt conditionate de dieta adecvata, de digestia si asimilatia eficienta dar si de un nivel corespunzator de enzime si hormoni.

4) Rezistenta este o manifestare functionala a energiei de protectie care scalda suprafata corpului, circuland prin exteriorul meridianelor energetice. Ca sursa primara de energie, rezistenta organismului depinde de rinichi si de glandele suprarenale si se afla in relatie cu hormonii sexuali si vitalitatea sexuala. Rezistenta iradiaza in exteriorul corpului, formand un camp protector care apara corpul de invazia „relelor” provocate de energiile excesive din mediul inconjurator: vant, frig, umiditate, uscaciune, etc. Se manifesta ca vitalitate si se reflecta prin starea pielii, a porilor si a parului.

Asadar, rezistenta este o energie radianta care scalda si inconjoara intreaga suprafata a corpului, protejandu-l de energiile externe malefice. Luate impreuna, cele 4 elemente fundamentale ale sanatatii umane constituie un complex mecanism de aparare numit sistem imunitar uman.

In medicina apuseana, imunitatea este atribuita numai prezentei in sange a unor anumite forme de esenta vitala: celulele T din timus, celulele albe (leucocitele) din maduva osoasa, macrofagele si diverse enzime. In medicina chineza, rolul imunologic ale acestor secretii esentiale este recunoscut in intregime, fiind insa considerat o componenta de baza a unui complex sistem de aparare si nu unic factor determinant al imunitatii. De exemplu, un curent sanguin prea acid sau toxic este un slab conducator al factorilor imunitari (celulele T), iar daca energia este deficitara, circulatia sanguina nu poate distribui toti acesti factori in mod uniform in organism. In sistemul taoist al sanatatii, energia este mai importanta pentru imunitate decat esenta, in special energia radianta de protectie (wei), care imbraca suprafata corpului uman.

Cele patru forme fundamentale de deficienta imunitara

In medicina traditionala chineza exista patru forme fundamentale de deficienta imunitara, fiecare asociata cu unul dintre cele 4 elemente fundamentale ale sanatatii, dupa cum urmeaza:

1) Deficienta sanguina – primul simptom de deficienta sanguina este anemia sau „sangele slabit”. Aceasta stare poate fi cauzata de toxicitatea ori hiperaciditatea fluxului sanguin, de niveluri insuficiente de hemoglobina sau de slaba circulatie a sangelui, fiind de asemenea asociata cu scaderea numarului de globule rosii si albe, cu deficitul unor enzime protectoare antioxidante ca superoxid-desmutaza (SOD), sau cu malnutritia. Deficienta sanguina afecteaza functia de „curatire” a sangelui, precum si gradul de distribuire a elementelor nutritive, a oxigenului, a enzimelor si a celorlalte elemente esentiale.

2) Deficienta energetica – primele simptome ale acestui tip de deficienta sunt: oboseala cronica, slabiciune, letargie mentala, scaderea libidoului si deprimare. Printre cauze se pot enumera: obstructii ale meridianelor energetice, digestie ineficienta si asimilatie slaba a substantelor nutritive, dezordini metabolice la nivel celular, respiratie superficiala sau dezordonata, excese emotionale si disfunctii ale glandelor suprarenale cauzate de stres cronic. Deficienta energetica isi pune amprenta asupra imunitatii prin efectuarea circulatiei sanguine, stanjenind functiile vitale, ca digestia, metabolismul si excretia, slabind campul de energie radianta protectoare ce apara corpul impotriva energiilor externe daunatoare.

3) Deficienta Yin, asociata cu nutritia si fluidele vitale, determina secretia insuficienta de hormoni esentiali si enzime, probleme digestive, afectarea functiilor de epurare si dezinfectie ale sistemului limfatic. Simptomele obisnuite pentru acest tip de deficienta sunt: uscaciunea pielii, sete cronica, aversiune fata de caldura.

4) Deficienta Yang este in relatie directa cu rezistenta si determina scaderea campului protector de energie radianta a corpului. Este adesea cauzata de insuficiente in functionarea rinichilor si mai cu seama a glandelor suprarenale, glande care, in medicina traditionala chineza, sunt considerate „Radacina vietii”, pentru ca adapostesc cea mai pretioasa rezerva de energie primordiala. La barbatii de varsta medie, aceasta stare se cheama „rinichi defectuosi” si este cauzata adesea de pierderea excesiva de lichid seminal prin ejaculari frecvente, fapt care afecteaza puternic glandele suprarenale. Stresul si tensiunea emotionala epuizeaza glandele suprarenale, fiind cauze de deficiente Yang, atit la femei, cit si la barbati. Aversiunea fata de frig, lipsa setei, racirea mainilor si a picioarelor, oboseala cronica, sunt simptome comune ale deficientei Yang.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply