Cel mai mare eveniment din istoria omenirii este Invierea lui Iisus Hristos!

Pe 20 iulie 1969, astronautii americani Neil Armstrong si Edwin Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au aselenizat vreodata pe Luna. Armstrong a rostit atunci cuvintele acum celebre: „Este un pas mic pentru om, dar un salt urias pentru omenire”.

Richard Nixon, care era presedintele SUA la acea vreme, a declarat in acele momente ca „Pasii oamenilor pe Luna este cel mai mare eveniment din istoria omenirii.” Dar, pentru crestinii autentici, cel mai mare eveniment din istoria omenirii este Invierea lui Iisus Hristos, omul-Dumnezeu, care a aparut din morti, dupa ce a murit pe cruce. Caci, daca Iisus ar fi venit pe Pamant, ar fi trait o viata normala si ar fi murit obisnuit, fara sa fi inviat din morti trei zile mai tarziu, aratand ca Tatal a acceptat jertfa Lui pentru noi, atunci am fi inca niste pacatosi fara speranta, despartiti de un Dumnezeu Sfant si in drumul nostru catre un iad vesnic.

In cele spuse mai sus, amintim vorbele apostolului Pavel a spus despre Invierea lui Iisus Hristos (1 Corinteni 15:12-20):
„12. Iar daca se propovaduieste ca Hristos a inviat din morti, cum zic unii dintre voi ca nu este inviere a mortilor?
13. Daca nu este inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat.
14. Si daca Hristos n-a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica este si credinta voastra.
15. Ne aflam inca si martori mincinosi ai lui Dumnezeu, pentru ca am marturisit impotriva lui Dumnezeu ca a inviat pe Hristos, pe Care nu L-a inviat, daca deci mortii nu inviaza.
16. Caci daca mortii nu inviaza, nici Hristos n-a inviat.
17. Iar daca Hristos n-a inviat, zadarnica este credinta voastra, sunteti inca in pacatele voastre;
18. Si atunci si cei ce au adormit in Hristos au pierit.
19. Iar daca nadajduim in Hristos numai in viata aceasta, suntem mai de plans decat toti oamenii.
20. Dar acum Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti”.

Asadar, sarbatorim acum cel mai mare eveniment din istoria omenirii: invierea lui Iisus. Moartea oribila pe care Iisus a suferit-o pe cruce a fost urmata de o Inviere catre o viata noua. Nu doar aceeasi viata pe care o cunoastem cu totii; este o viata in care pacatul este biruit pentru totdeauna si moartea este distrusa. Iisus a facut asta insusi si noi vom face acest lucru prin puterea Lui.

In Romani 6:9-10, apostolul Pavel ne spune:
„9. Stiind ca Hristos, inviat din morti, nu mai moare. Moartea nu mai are stapanire asupra Lui.
10. Caci ce a murit, a murit pacatului odata pentru totdeauna, iar ce traieste, traieste lui Dumnezeu”.

Apostolul Pavel ne vorbeste astfel despre credinta in moartea, ingroparea si Invierea Fiului lui Dumnezeu pentru pacatele noastre, ceea ce ne mantuieste si ne face capabili sa participam la vestea buna a vietii vesnice.

Interesant e faptul ca Vechiul Testament ne vorbeste despre suferinta si moartea lui Mesia, si chiar despre Invierea acestuia. De exemplu, in Isaia 53 ni se vorbeste despre Mesia suferind care va veni:
„4. Dar El a luat asupra-Si durerile noastre si cu suferintele noastre S-a impovarat. Si noi Il socoteam pedepsit, batut si chinuit de Dumnezeu,
5. Dar El fusese strapuns pentru pacatele noastre si zdrobit pentru faradelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mantuirea noastra si prin ranile Lui noi toti ne-am vindecat.
6. Toti umblam rataciti ca niste oi, fiecare pe calea noastra, si Domnul a facut sa cada asupra Lui faradelegile noastre ale tuturor.
7. Chinuit a fost, dar S-a supus si nu si-a deschis gura Sa; ca un miel spre junghiere s-a adus si ca o oaie fara de glas inaintea celor ce o tund, asa nu Si-a deschis gura Sa.
8. Intru smerenia Lui judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine il va spune? Ca s-a luat de pe pamant viata Lui! Pentru faradelegile poporului Meu a fost adus spre moarte.
9. Mormantul Lui a fost pus langa cei fara de lege si cu cei facatori de rele, dupa moartea Lui, cu toate ca nu savarsise nici o nedreptate si nici inselaciune nu fusese in gura Lui.
10. Dar a fost voia Domnului sa-L zdrobeasca prin suferinta. Si fiindca Si-a dat viata ca jertfa pentru pacat, va vedea pe urmasii Sai, isi va lungi viata si lucrul Domnului in mana Lui va propasi”.

Exista versete in Psalmul 110, scrise de regele David, care se refera la Invierea lui Iisus. David afirma: „Caci nu-mi vei lasa sufletul in mormant, nici nu-i vei lasa pe Sfantul Tau sa se piarda. Imi vei face cunoscut calea vietii; in fata Ta este plinatatea bucuriei; in dreapta Ta sunt placeri pentru totdeauna.”

Acestea, si o serie de alte versete, arata ca vestea buna a mortii, inmormantarii si invierii lui Iisus a fost sugerata cu secole inainte ca aceasta sa aiba loc efectiv. Si mai arata ca Iisus Hristos, departe de a fi o victima neputincioasa care a fost luata impotriva vointei Sale, a fost intr-adevar Dumnezeul universului, orchestrand toate aceste lucruri pentru mantuirea lumii.

Cu toate acestea, nu numai in Vechiul Testament este atestat cel mai mare eveniment din istoria omenirii. Au fost oameni care au trait in vremea lui Iisus si care au fost martorii Domnului, dupa ce El a inviat din mormant.

Iisus s-a aratat nu doar celor 12 apostoli deodata, ci si in fata a cel putin 500 de martori. Dupa ce Iisus i s-a aratat apostolului Pavel, acesta scrie despre aceasta experienta:
„Si, in cele din urma, mi s-a aratat si mie, ca unui nascut prematur, caci eu sunt cel mai mic dintre apostoli si nu pot fi numit apostol, pentru ca am prigonit Biserica lui Dumnezeu, ci prin harul lui Dumnezeu. Eu sunt ceea ce sunt. Si harul Lui fata de mine nu s-a dovedit zadarnic. Dar am muncit si mai mult decat toti. Totusi nu eu, ci harul lui Dumnezeu cu mine”.

Toti acesti martori aflati in viata pe atunci ar fi putut respinge afirmatia despre invierea lui Iisus, si totusi niciunul dintre ei nu a facut-o. Mai degraba, verdictul lor a fost unanim. Toti L-au vazut pe Isus in viata dupa ce El a murit in acel mormant. Toti au putut si au atestat faptul ca Iisus Hristos a murit pe cruce, a fost ingropat si, a treia zi, a inviat din mormant.

Asadar, crestinii sarbatoresc de Pasti singurul eveniment din existenta umanitatii care a schimbat cursul istoriei omenirii. In fiecare Paste sarbatorim faptul ca mormantul este gol, ca moartea a pierdut, si ca Satana si pacatul au fost biruite.

Hristos a inviat!

Be the first to comment

Leave a Reply