Lancea Destinului, sulita care i-a strapuns coasta dreapta a lui Iisus Hristos

Social Media
 •  
 •  
 •  

Longinus, sutasul din Biblie

Longinus era un ofiter de vita veche, familia lui avand sange regal, mai precis facand parte din clanul despre care se spune ca se trage din unul dintre cei doi fondatori ai Romei, respectiv Remus. S-a nascut in secolul I in Capadocia (regiune cu o bogata istorie aflata astazi in Turcia) si a primit sarcina nefasta de a comanda plutonul de executie in timpul rastignirii lui Hristos. „Sutasul si cei care il pazeau pe Iisus impreuna cu el cand au vazut cutremurul de pamant si cele intamplate s-a inspaimantat foarte tare si au zis: cu adevarat acesta a fost Fiul lui Dumnezeu” (Matei 27, 54), sta scris in Noul Testament, care nu pomeneste numele ostasului roman. Potrivit traditiei, ofiterul se chema Longinus si, in calendarul catolic si ortodox, este ridicat la demnitatea de sfant: sfantul Longinus.

Ce l-a condus pe acest pagan la convertire? Fara indoiala ca a fost impresionat de blandetea si calmul lui Hristos, de vorbele pe care le-a rostit inainte de a muri, de modul in care a suportat suferintele si agonia. Dar a fost ceva mai mult: Iisus i-a dat harul convertirii pentru o fapta buna: dat fiindca, vazandu-l sfarsit de puteri, pe drumul Golgotei, i s-a facut mila si i-a luat crucea de pe umeri, obligandu-l pe Simon din Cirene sa i-o duca, sau pentru ca le-a permis femeilor sfinte sa se apropie de locul supliciului, lucru neingaduit la o executie capitala, sau poate pentru ca, in momentul in care l-a auzit spunand: „Mi-e sete”, i s-a facut mila si a dat dispozitie unui soldat sa ia din plosca sa apa amestecata cu otet – bautura soldatului roman – si sa-i umezeasca buzele arse.

Loginus si sulita din coasta lui Iisus

Pe de alta parte, Loginus curta o tanara evreica de familie foarte buna, pe nume Rasela, care era una din femeile care lepadasera bogatia si il urmasera pe Hristos. Se spune ca, prin intermediul ei, Longinus stia cine era Iisus si chiar ar fi fost pe jumatate convertit la noua religie. In consecinta, ajungand sa fie martor la chinurile Mantuitorului, le scurteaza, dupa obiceiul timpului: strapungandu-l cu sulita coasta dreapta, „de a curs sange si apa”. Dar nu-i zdrobeste fluierele picioarelor, respectandu-se profetia „si oasele Lui nu pot fi zdrobite”. Cronicarii orientali au inregistrat ca aceasta fapta s-a petrecut in ziua de vineri, la ora 21 si 20 de minute (ora Ierusalimului).

Istoria Lancei Destinului

Scrierile apocrife, multe descoperite la Marea Moarta, vorbesc de Lancea Destinului, despre care se spune ca ar fi sulita romana ce a apartinut centurionului Cornelius Longinus. Aceasta sulita are o poveste impresionanta, potrivit cronicarilor. Fusese confectionata de un neintrecut fierar orb de la Damasc, din fier ceresc (de provenienta meteorica) si din cutitasul profetului Ilie. Manerul fusese intarit cu inele elegante de bronz si sculptat din lemn de cedru libanez, incrustat cu elixire magice care o faceau „invingatoare, vesnica, usoara, iar focul de ea nu se prindea”. Longinus a cumparat lancea cu 30 de talanti, o suma uriasa la acea vreme, echivalentul a cateva sute de mii de euro.

Lancea Destinului i-a purtat noroc imparatului roman Traian in Dacia

Fierarul l-a consolat: „sa nu-ti para rau ca ai platit o mica avere; sulita este mai importanta decat tot ce am facut eu pana acum si va fi mai faimoasa decat cetatea Damascului cu cele sapte porti ale ei”. Legendele spun ca Lancea Destinului conferea posesorului talente militare si victorie asupra dusmanului oricat de ingrozitoare ar fi fost batalia. A ramas in posesia familiei lui Longinus pentru o suta de ani. Apoi, a ajuns o vreme in mana imparatului Traian, care nu credea in virtutile sale miraculoase, dar a avut surprinzatoare victorii militare, chiar si impotriva Daciei, in pofida renumelui sau de invincibilitate de pana atunci.

Lancea Destinului a ajuns in mainile cavalerilor templieri

Mai tarziu, lancea sutasului a intrat in posesia Sfantului Mauritius Africanul, primul cavaler crestin. Apare apoi in Bizant, unde a ramas mai multe sute de ani, devenind una din armele imparatului Constantin cel Mare. A fost furata de venetieni, potrivit unor marturii. Ultima stire certa arata ca Lancea Destinului a facut parte din tezaurele nepretuite ale Cavalerilor Templieri.

Sulita, din mainile lui Hitler în Fort Knox din Washington

Se spune ca ar fi fost recuperata de arheologul german Otto Rahn, in anul 1938, din imprejurimile castelului Monsegur – din tinutul catarilor (in Franta) – si ca ar fi ajuns in posesia lui Adolf Hitler, pana la 28 decembrie 1942, cand a fost sustrasa din buncarul fuhrerului de catre un comando american. Exista zvonuri ca, in prezent, Lancea Destinului s-ar afla la Fort Knox (SUA), ceea ce ar face ca Washington-ul sa fie de neinvins. O copie a acesteia se afla intr-o catedrala din Germania.

Destinul sfantului Longinus

Potrivit traditiei, ofiterul Longinus si-a pierdut vederea dupa moartea lui Iisus pe cruce si s-a vindecat de orbire prin atingerea de sangele Mantuitorului de pe sulita sa. Se spune ca a renuntat la cariera militara si a murit ca martir. S-a pretins ca trupul sfantului Longinus ar fi fost descoperit la Mantua in anul 1304, impreuna cu un burete imbibat cu sangele lui Hristos (pe care il pastrase dupa ce asistase la curatirea trupului Sau coborat de pe cruce). Relicvele au fost impartite, ajungand in diverse locuri: Praga, Karlstein, Vatican. Dar, in acelasi timp, sardinienii sustin ca ar fi in posesia moastelor, pe care le-ar fi gasit pe insula lor, unde sfantul a fost supus la chinuri in timpul imparatului Nero. Pe de alta parte, grecii sustin ca Longinus a fost martirizat in Gabala, Capadocia. Se spune insa ca i s-ar fi gasit capul la Ierusalim si ar fi fost dus in Capadocia. Sfantul Longinus este sarbatorit la 15 martie de catre Biserica Catolica. O impresionanta statuie a sa se gaseste in Bazilica Sfantul Petru de la Vatican.

5 comentarii la „Lancea Destinului, sulita care i-a strapuns coasta dreapta a lui Iisus Hristos”

 1. Nu-i deloc usor (incercind sa-mi imaginez doar) sa participi direct la o asemenea executie inspaimintatoare ca si cruzime a oricui dar a lui Isus! Si posibil ca oricit de roman-soldat sa fi fost nu ar fi putut sa fie impasibil si nemacat chiar pe viata de asa ceva. Nu cred ca relatia cu aceea femeie l-a dus la convertire ci pur si simplu “grozavia” la care a fost obligat sa participe.
  Cit despre puterile magice al acelei lance? Pot sa cred in ele dar nu pot crede ca asta l-a ajutat pe Traian (vorbim de imperiul roman si legiunile romane? sau nu) sau pe Hitler? (in dementa si fanatismului lui el a fost sustinut de populatie!!!!??? culmea de tineret!!!!??? sau nu).
  Americanii??? da, aici am o mare problema s-ar putea ca da, caci nu-mi voi explica niciodata cum o adunatura de… ..natii, ca sa nu fiu rea, fara istorie, fara civilizatie, fara nimic, intr-o si cu o salbaticie lucie, sa ajunga unde au ajuns intr-un timp relativ scurt!!!
  Ma gindesc ca poate asa ceva ar putea scoate si Romania din stare in care a ajuns!? Chiar si o copie, ca vezi Germania! ( ca cica a fost rasa dupa razboi!).
  De ce oare se spune ca sintem cea mai binecuvintata parte a lumii? Ca putem fi si mai rau de atit!
  da, putem si daca ne ambitionam si perseveram in greseli chiar vom reusi!

 2. Dupa informatiile mele, Lancea Destinului s-a aflat pana in anul 2010 intr-adevar in fortul militar american Fort Knox din Kentucky.
  Un general american cu origini romanesti, a carei identitate nu o spun inca pentru ca vreau sa o protejez, a adus originalul Lancii Destinului in Romania, in 25 decembrie 2010, si a depozitat-o intr-un muzeu privat din aproprierea de Gradistea Muncelului din judetul Hunedoara.
  In Fort Knox a mai ramas doar o copie fidela a originalului.

 3. Poate ca acea lance nu mai exista de multa vreme si acum se vorbeste de lancea simbolica ,care ar trebui sa ne strapunga si pe noi asa cum se spune de Cupidon si sagetile lui . Cred ca acel obiect e disparut de mult in negura timpului sufletul soldatului e nemuritor si din cate am inteles el s-a convertit si botezat . Legende stranse in jurul obiectelor materiala care inaintea lui Dumnezeu nu valoreaza nimic. Da daca esti credincios si zidesti un lacas de cult Dumnezeu pretuieste acea constructie s-au orce ai face tu omule dar sa ai credinta si sa-l iubesti pe Dumnezeu asa cum si el te iubeste ,tot ceea ce faci El va pretui in veci si la ziua judecatii nu va uita ca tu omule chiar de ai gresit lui Dumnezeu i-ai dedicat o mare parte din gandurile tale din viata ta si nu ai cautat sa te imbogatesti ci te-ai multumit cu ceea ce ai avut si Lui Dumnezeu ai dat slava si lui i-ai cerut ajutorul El care stie ce inseamna dragostea dusa pana la sacrificiul suprem isi va aduce aminte ca un om l-a strapuns de doua ori cu doua lancii una materiala si cealalta nevazuta numita credinta. Prima la ranit de moarte si a doua la ridicat din morti intru slava Sa si ca un tata iubitor si bun te va mustra si te va ierta ca nu exista om fara pacat . Dar prin sangele lui Iisus am fost spalati acea lancie a schimbat istoria intregii umanitati . Sa ne lepadam de lanciile materiale si sa luam lanciile nevazute ale credintei si sa-l strapungem pe Nazaritean in fiecare zi sa nu uitam jertfa lui cea sfanta acum cand ingerii cazuti si-au ascutit sabiile si sulitele lor otravite sa ne strapunga cu ele si sa ne otraveasca sufletele sa ne duca la pierzanie. Sa ne amintim de Iisus din Nazaret si de frumoasele lui invataturi sa le punem in varful unei lancii plina de credinta si sa invingem pe satana si ingerii lui asa cum El a facuto prin bunatate si dragoste dusa pana la jerfa de sange.

Lasă un comentariu