Cautati o alternativa sanatoasa la lapte? Incercati laptele de cartofi!

Laptele pe baza de plante este o alternativa excelenta pentru persoanele care sunt alergice la laptele de vaca sau pentru cele care prefera produsele nelactate, deoarece sunt vegani sau vegetarieni. Si, desi este posibil sa fi incercat deja alt lapte pe baza de plante, cum ar fi laptele de migdale sau de ovaz, o companie din Suedia produce acum lapte de cartofi.

Laptele de cartofi de la marca suedeza Dug este disponibil la marele retailer alimentar Waitrose din Marea Britanie. Compania sustine ca laptele de cartofi este „delicios si cremos”, cu trei optiuni pentru cumparatori: amestec original, neindulcit sau de barista, care este cremos si ideal pentru spumare pentru latte.

Laptele pe baza de plante, cum ar fi soia, se separa adesea atunci cand este amestecat cu cafea fierbinte sau cu alte alimente sau bauturi, dar Dug sustine ca in cazul laptelui de cartofi nu este asa, deoarece este facut dintr-o emulsie de cartofi si rapita. Laptele de cartofi Dug contine si fibre, vitamine si minerale. In plus, laptele de cartofi este o alternativa excelenta a laptelui pentru majoritatea oamenilor, deoarece nu contine lactate, soia, nuci si gluten.

Cartofii reprezinta o cultura mai durabila fata de soia, nuci si ovaz. Spre deosebire de culturile folosite pentru a face alte tipuri de lapte pe baza de plante, cartofii sunt eficienti din punct de vedere al consumului de apa, deoarece ei folosesc de 56 de ori mai putina apa decat culturile de migdale. Cartofii au, de asemenea, de doua ori mai multa eficienta a terenului in comparatie cu culturile de ovaz. Daca treceti la o alternativa de lapte pe baza de cartofi (fata de laptele clasic), impactul asupra climei este redus cu aproximativ 75%.

Ce gust are laptele de cartofi? In timp ce laptele de cartofi este descris in mare parte ca avand un gust neutru, unii clienti spun ca are un gust usor sarat. Daca va faceti griji ca laptele de cartofi este prea sarat pentru cafea sau cereale indulcite, s-ar putea sa se potriveasca mai bine cu preparatele cremoase din paste. Unii prevad ca laptele de cartofi ar putea fi tendinta din 2022 pentru proteine ​​pe baza de plante.

Reteta de lapte de cartofi. Puteti face lapte de cartofi acasa, iar ingredientele sunt mult mai ieftine in comparatie cu laptele pe baza de nuci precum migdale sau caju. Pentru a masca gustul sarat al laptelui de cartofi, adaugati putin indulcitor natural sau niste migdale.

Ingrediente:
* 3 cani si jumatate de apa;
* 1 cana si jumatate de de cartofi decojiti si taiati cubulete;
* un sfert de cana migdale feliate;
* un varf de cutit de sare;
* 3 linguri miere sau sirop de artar.

Fierbeti cartofii pana se inmoaie. Adaugati cartofii, apa si restul ingredientelor intr-un blender. Se amesteca la mare pana se omogenizeaza. Se strecoara amestecul printr-o carpa de branza. Aceasta reteta da aproximativ 4 cani (1 litru) de lapte de cartofi. Te poti bucura de acest lapte cald sau rece.

Pastrati laptele de cartofi intr-un recipient ca un borcan de sticla timp de cateva zile la frigider. Laptele de cartofi nu rezista prea mult la rece, asa ca faceti-l in loturi mai mici. Puteti incerca, de asemenea, sa adaugati putina scortisoara, pudra de cacao sau extract de vanilie pentru a da laptelui de cartofi un plus de aroma.

Be the first to comment

Leave a Reply