
Caisele si piersicile sunt doua fructe dulci, aromate si zemoase, cu virtuti nutritive excelente. Foarte bogate in beta caroten, ele se numara printre alimentele care previn aparitia cancerului de piele, al laringelui si al plamanilor. Dintre cele doua fructe, caisele au concentratia cea mai mare in beta caroten, in mod special caisele uscate.
Aceste fructe formeaza o parte importanta a dietei populatiei din Pakistan, care traieste in zona muntilor Karakorum. Populatia este renumita pentru longevitatea si vigoarea deosebita a oamenilor care, si la varste avansate, de 80-90 de ani, lucreaza pe ogoare; in randul acestei populatii, cancerul este o boala aproape necunoscuta, cazurile atinse de aceasta maladie fiind foarte rare. E drept ca populatia hunza se hraneste in principal cu cereale si iaurt, la care se adauga caisele, iar mediul in care traieste este lipsit de poluare si situat la o altitudine care intareste inima.
Abundenta de vitamina A din caise si piersici ajuta la regenerarea tesuturilor, la mentinerea unei pieli netede, fine si nepatate, protejeaza mucoasa gurii, nasului, gatului si plamanilor, ca si epiteliile caii digestive. Nu intamplator, aceste doua fructe sunt folosite atat de mult si in industria cosmetica sau se recomanda fie singure, fie in combinatie cu alte ingrediente pentru „mastile de frumusete”.
Ambele fructe sunt si usor laxative. Ca si prunele, ele au un continut mare de magneziu. Interesant este totusi ca si pestele sau broccoli (conopida italieneasca) sunt bogate in magneziu, dar nu au efect laxativ. Magneziul joaca un rol important si in buna functionare a muschiului inimii. Reamintim ca deficienta de magneziu este una dintre cauzele aparitiei spasmului coronarian, care poate duce la atacuri de cord sau la morti subite.
Pentru toate aceste calitati, caisele si piersicile reprezinta un ingredient de baza in patiseria clasica europeana, din ele facandu-se glazuri, sosuri sau umpluturi de prajituri, ori fiind servite proaspete, in diferite sortimente de salate de fructe. Caisele si piersicile se pot pastra in frigider chiar 4-5 zile, fara sa isi piarda calitatile nutritive si aspectul apetisant.