Zodiacul de la Tentyra, cel mai vechi zodiac egiptean

Social Media
  •  
  •  
  •  

zodiac de la TentyraCel mai vechi si cunoscut zodiac circular este cel care a fost gasit in Tentyra, Egipt si care acum se afla in posesia guvernului francez. Mr. John Cole descrie acest zodiac remarcabil dupa cum urmeaza:

„Diametrul medalionului in care sunt sculptate constelatiile, este de patru picioare si noua inci, dupa masura francezilor. Acesta este inconjurat de alt cerc care are o circumferinta mult mai mare si care contine caractere hieroglifice; cel de al doilea cerc este inchis intr-un patrat, ale carui laturi sunt lungi de sapte picioare si noua inci. Asterismele care alcatuiesc constelatiile zodiacale sunt amestecate cu altele, fiind reprezentate de o spirala.

Extremitatile acestei spirale sunt Leul si Racul. Leul este cu siguranta in fata. Acesta este reprezentat atunci cand calca pe un Sarpe iar coada sa este tinuta de o femeie. Imediat dupa Leu urmeaza Virgina ce tine un spic de porumb, iar mai departe percepem un cantar deasupra caruia se afla statuia lui Hipocrate intr-o medalie in forma unui Leu. Apoi urmeaza Scorpionul si Sagetatorul pe care egiptenii i-au reprezentat cu aripi si doua fete. Dupa Sagetator sunt amplasate succesiv Capricornul, Pestii, Mielul, Taurul si Gemenii. Aceasta procesiunea zodiacala se incheie cu Cancerul sau Racul.”

Lasă un comentariu