Traditii si superstitii privind matura

Social Media

matura 3Matura este un obiect foarte bogat in semnificatii ambivalente: la romani exista chiar o zeita a curateniei, numita Deverra, insa vrajitoarele calare pe matura sunt prezente in toate credintele popoarelor europene. Se spune ca vrajitoarele nu folosesc matura doar pentru a se deplasa, ci si in numeroase descantece, cum ar fi cele de „curatire a mintilor”, impotriva Mumei Padurii.

De Sf. Ion oamenii trebuie sa fie foarte atenti la manuirea maturii. Aceasta nu trebuie aruncata in apropierea casei, caci, daca va trece cineva pe acolo si va calca pe ea, se va imbolnavi de raie sau de alte boli cu eruptii cutanate.

Interdictiile care se mentin tot timpul anului vizavi de acest obiect sunt:
* Nu trebuie sa se arunce praful maturii inspre cei care nu sunt casatoriti, pentru ca vor fugi iubitii de ei.
* Nu trebuie sa se loveasca cu matura un copil sau un animal, caci va ramane pitic.
* Nu este voie sa se bata o vita cu matura, caci aduce paguba.
* Nu e bine sa se rupa sau sa se arda o matura care nu se mai foloseste, caci ea mai poate fi utilizata (impregnata de virtuti speciale) pentru gonirea pasarilor rapitoare. E bine ca matura sa fie arsa, odata cu alte obiecte vechi, numai in focurile rituale care se aprind in timpul anului.
* Nu e bine sa se mature cu un mort in casa sau sa se mature ograda in timpul noptii, caci casa va ramane pustie.

Cu toate ca este considerata drept vehiculul vrajitoarelor in noptile de Sabat, maturile au si proprietati benefice. Cine vrea sa vindece pe altcineva, e bine sa-l bata cu matura duminica dimineata, inainte sa se spele. E bine ca firele care se desprind din matura sa fie legate la brau, pentru a nu suferi de dureri la sale. Femeile gravide se pot proteja de duhuri rele daca poarta la ele un astfel de obiect. Dupa ce naste, femeia trebuie sa lase o matura langa leaganul copilului, pentru a-l proteja de ursitoare rele cand ramane singur acasa.

Fiind atat de bogata in valente, matura nu a fost ocolita nici de magia pre-maritala. Astfel, in zorii Anului Nou fetele tinere se trezesc dimineata, matura casa si, dupa ce arunca gunoiul, lasa matura jos, se urca pe ea si stau pana aud un nume. Acela este, bineinteles, numele celui pe care soarta li-l va harazi ca sot.


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply