Traditii si superstitii de Boboteaza

Social Media
  •  
  •  
  •  

ioan-botezatorul3Boboteaza, sau Botezul Domnului, semnifica sfintirea apelor din intreaga lume, fiindca Iisus S-a coborat in raul Iordan pentru botez. Locul unde se desfasoara slujba se alege impreuna cu preotul satului, intr-un spatiu mai larg, unde sa fie o fantana, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii.

Pentru acest moment se aduce apa, care se pune in vase mari, si tot acum se taie, la rau, o cruce mare de gheata, in fata careia se inchina toti credinciosii, iar crucea din lemn, pe care o are preotul in mana si cu care a binecuvantat toate casele, este aruncata in apa pentru a spala pacatele credinciosilor care au fost vizitati. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va recupera crucea va avea noroc tot anul. Dupa slujba de sfintire a apei, transformata in agheasma, fiecare satean isi ia apa sfintita. Odata ajunsi acasa, oamenii sfintesc cu agheasma sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa si interiorul casei.

In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe degetul inelar un fir rosu de matase si un crampei de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

Se spune ca daca, in dimineata de Boboteaza, pomii sunt incarcati de promoroaca, acestia vor avea rod bogat. In cele 3 zile cat se sarbatoreste Boboteaza ar fi bine sa nu fie certuri in casa si sa nu se dea nimic cu imprumut, pentru ca se da astfel altcuiva norocul casei. Fetele de maritat vor spala numai dupa 9 zile basmalele de pe cap, care au fost stropite cu apa sfintita, timp in care cele 9 cete ingeresti le descopera puterea credintei, mantuitoare.

Cei care au necazuri mari si tinerii care doresc sa aiba noroc in casnicie tin, in ajun, post negru. La tara, tot in ajun, preotul este asteptat cu casa curata, iar pe masa se aseaza un vas cu apa, o farfurioara cu sare, una cu graunte si una cu colac, precum si un pahar de vin si unul de untdelemn, pentru a se asigura belsugul casei.

Sursa: Ziarul “Tricolorul”

Lasă un comentariu