SAMBATA MARE este ultima zi dinaintea marii sarbatori a Pastelui. De Sambata Mare, credinciosii se roaga, isi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mantuirea omenirii si se pregatesc pentru ca la sfarsitul acestei zile sa ia parte la slujba de Inviere.
Iata cateva traditii cu privire la Sambata Mare:
* In Sambata Mare se sacrifica mielul si se prepara bucatele traditionale: drobul, friptura si borsul de miel.
* Inainte de slujba de inviere, gospodinele pregatesc cosul cu bucate, care urmeaza sa fie dus la biserica, pentru a fi sfintite de preot.
* Se spune ca „daca vrei sa ti se implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu nici un chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea inlauntrul fiintei tale si nu-ti poate darui ce-ti doresti”.
* Barbatii trebuie sa stie ca, in Sambata Mare, femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului.
* Ca sa nu ti se fure nimic tot restul anului, este bine sa nu dai nimic din casa in Sambata Mare.
* In Sambata Mare, fiecare gospodina isi pregateste cu grija cosul ce urmeaza a fi dus la biserica, pentru sfintire. In el asterne un stergar curat si pune o lumanare alba, apoi oua rosii, pasca, cozonac, oua incondeiate, o bucata de slanina, muschi de porc, sunca special preparata, zahar, faina, salata de hrean cu sfecla rosie fiarta, sare, cativa catei de usturoi, o ramura de busuioc, carnati, un miel din aluat copt intr-o forma speciala.
* Pentru ca toti membrii familiei sa fie sanatosi in decursul intregului an, oasele si resturile adunate dupa ce se taie mielul se ingroapa la radacina unui mar sau par.