Terapia polaritatii

Terapia polaritatii este parte integranta a terapiei holistice si cunoaste in ultimul timp o ampla dezvoltare. Ea promoveaza sanatatea obtinuta prin inlaturarea blocajelor utilizind circulatia energiei prin corp.

Fondatorul terapiei polaritatii, Rudolph Sthone, a fost un terapeut american care utiliza metodele de tratament naturiste. El era foarte interesat de metodele de vindecare bazate pe misticismul oriental si a calatorit acolo pentru a le studia. A combinat, de asemenea, numeroase tehnici neconventionale cu medicina si practica conventionala.

Sthone a ajuns la concluzia ca starea de sanatate este dependenta, in special, de intreruperea curgerii energiei prin corp. Aceasta este similara energiei care curge intre cimpurile electromagnetice. Curgerea energiei se datoreaza tensiunii magnetice intre diferite cimpuri sau poli. Aceasta a fost ideea de baza a terapiei polaritatii. Desi Sthone a publicat in 1947 o carte intitulata Energia, teoria lui nu a cunoscut succes in acea perioada, ci de abia prin anii 1960, cind a inceput sa creasca interesul pentru filozofia si medicina din est, aceasta carte a inceput sa fie cautata.

Principiile de baza ale terapiei polaritatii

Practicantii terapiei polaritatii afirma ca trupul nostru este un cimp magnetic singular. Ei impart corpul in doi poli opusi. Unul dintre acesti poli este capul si partea dreapta a corpului, iar celalalt pol este compusa din picioare si partea stinga a corpului. Partea de mijloc, a coloanei vertebrale, este o zona neutra care contine marea parte a energiei corpului. Conform acestui punct de vedere intregul corp este un electromagnet si energia curge prin el de la un pol la altul. Este o reminiscenta a conceptiei orientale Yin – Yang. Sthone crede, de asemenea, ca diferite forme ale energiei sint centrate in corpul uman – similare chakrelor.

Cei cinci centri energetici similari chakrelor

Aceasta teorie identifica cinci centri energetici diferiti in care polaritatea se poate dezvolta. Acesti centri sint: centrul aerului, care controleaza respiratia si sistemul circulator. Al doilea centru este cel al pamintului, care controleaza vezica si rectul. Al treilea, regiunea eterica, guverneaza gitul si urechile. A patra sectiune controleaza intestinele si sistemul excretor si centrul apei, al cincilea, controleaza glandele si pelvisul.

Mentinerea echilibrului energetic induce starea de sanatate

Cel mai important aspect al acestei teorii este mentinerea unui echilibru energetic in corp. Toate vindecarile fizice, mentale si emotionale si mentinera unei stari de sanatate depind de acest echilibru. Un alt aspect important este faptul ca existenta blocajelor cimpurilor si curgerii energetice poate deteriora intregul sistem de sanatate.

Consultatia unui terapeut este deosebit de ampla

O consultatie uzuala dureaza aproximativ o ora. Un practician al terapiei polaritatii se va informa detaliat asupra tuturor problemelor pacientului, stabilind profilul psihologic al acestuia, starea lui de stres etc. Dupa prima vizita terapeutul va incepe sa rezolve problemele corpului. In linii mari terapia consta intr-o presiune bipolara exercitata de degetele miini asupra corpului pacientului. Terapeutul se va folosi de diverse tipuri de presiune cu ajutor miinilor pentru a lucra cu ajutorul cimpurilor energetice. De obicei se foloseste o usoara atingere pentru a restabili echilibrul energetic in cimpurile neutre. O presiune medie va fi utilizata pentru a corecta curgerea energiei in cimpurile pozitive, iar o presiune intensa se va folosi  pentru a indeparta blocajele in cimpurile negative.

Aceste terapii pot produce o serie larga de raspunsuri in corpul pacientului; de la lacrimi sau hohote de ris pina la profunda relaxare. Lucrul cu corpul poate include si terapia cranio-sacrala si drenajul sistemului limfatic.

Este, de asemenea, foarte importata compatibilitatea intre pacient si terapeut deoarece in timpul tratamentului practicianul va transfera o parte din cimpul sau energetic pentru a lucra cu pacientul. Aceasta inseamna, spre exemplu, ca practicianul va utiliza mina sa dreapta pentru a stimula energia pozitiva si mina sa stinga pentru cea negativa.

Terapeutul va invata pacientii diverse exercitii fizice pe care le pot folosi pentru reducerea blocajelor energetice. Dieta poate, de asemenea, functiona ca o parte importanta a terapiei.

Bolnavii mental nu pot apela la terapia polaritatii

Exista citeva precautii care trebuie luate in considerare inainte de a apela la acest tip de terapie. Una dintre acestea se refera la persoanele care sufera de grave boli mentale pentru care terapia polaritatii nu este recomandata. De asemenea, este bine ca dieta prescrisa sa fie verificata de un medic.

Atentie! Teoria polaritatii nu este un diagnostic. Cu alte cuvinte, este esentiala o metoda de autovindecare cu ajutorul careia corpul este stimulat sa creeze propriile lui cai de vindecare. Studii suplimentare sint recomandate pentru intelegerea filozofiei vindecarii. Teoria polaritatii este in conexiune cu multe alte terapii alternative. Una dintre cele mai importante, din acest punct de vedere, este filozofia holistica folosita in Ayurveda. Poate fi o idee buna sa studiati corespondenta care exista intre diferite filozofii si tehnici de vindecare.

1 Comment

Leave a Reply