Hipnoterapia, terapia pentru tratarea cu succes a fobiilor si a obiceiurilor nedorite

Social Media

Hipnoterapia este tratamentul modern care foloseste hipnoza in scopuri terapeutice. Hipnoza permite incetinirea activitatii obisnuite a mintii constiente, oferindu-i pacientului un mult mai mare acces la zonele inconstiente ale mintii. In timpul procesului de hipnoza (transa) o persoana este mult mai deschisa din punct de vedere emotional si mult mai sensibila la sugestie decat atunci cand este treaza, fiind in general mult mai relaxata din punct de vedere fizic. Se pot intalni in mod spontan stari similare, mult mai reduse insa, in viata de toate zilele cand, de exemplu, visam cu ochii deschisi. Aceasta este o situatie foarte favorabila pentru a putea accesa informatii traumatizante si sentimente negative, pentru a facilita reevaluarea si reintegrarea terapeutica a intamplarilor trecute si pentru a armoniza noi atitudini, pareri si comportamente, putand fi utilizata si dezvoltata in numeroase scopuri terapeutice.

Hipnoterapia poate trata cu succes fobii, disfunctii sexuale si obiceiuri nedorite, precum fumatul. Afectiunile psihosomatice precum sindromul intestinului iritabil si bolile legate de stres raspund satisfacator la hipnoterapie. Hipnoza poate reduce experientele dureroase. Este din ce in ce mai des folosita ca anestezic in stomatologie, oferind numeroase beneficii pre si postoperatorii. Poate fi de asemenea folosita si in timpul nasterilor. De asemenea, ea poate spori vindecarea provocata de arsuri. In timpul sarcinii, hipnoterapia ajuta la gestionarea stresului, a anxietatii si a disconfortului fizic.

Hipnoterapia poate fi folosita in munca, gimnastica si in viata sociala si personala pentru a spori performanta prin intermediul unei increderi si a unei motivari din ce in ce mai mari, reducand astfel tensiunea, teama si inhibitia. Autohipnoza poate fi folosita ca instrument in efortul de a deveni independenti si de a va schimba.

Hipnoterapia clasica

Hipnoterapia clasica reprezinta una dintre terapiile psihologice de cea mai scurta durata, efectul acesteia fiind de obicei atins intre una si opt sedinte. Pacientul atinge stari hipnotice mai profunde prin sedinte repetate, iar intre sedinte efectele acesteia sunt consolidate prin autohipnoza, pacientul putand uneori sa asculte la domiciliu inregistrarea audio a unei sedinte de hipnoterapie. Sedintele sunt de obicei individuale, insa se organizeaza si sedinte de grup care vizeaza renuntarea la fumat sau tratarea unor afectiuni precum sindromul intestinului iritabil. Hipnoza poate include tehnici precum terapia gestalt sau orientarile analitice.

Terapia poate dura mai mult in cazul unor probleme mai complicate sau in cazuri aparent simple care se dovedesc a fi complicate, provocand tulburari de memorie sau sentimente negative ce ies la suprafata in timpul sau dupa sedinta de hipnoza. Acest lucru se intampla in foarte putine cazuri si indica prezenta unor probleme mai grave care trebuie tratate pentru atingerea obiectivelor terapeutice. In asemenea cazuri, se pot folosi regresii hipnotice care faciliteaza amintirea evenimentelor din trecut si il ajuta pe pacient sa inteleaga efectele acestora asupra prezentului si sa faca schimbari prin interpretarea acestor evenimente. Aceasta abordare este uneori numita hipnopsihoterapie.

Deoarece pot aparea posibile complicatii psihologice, se recomanda hipnoterapia practicata de un specialist care poate oferi terapia psihologica potrivita. In toate cazurile se recomanda la inceput o consultatie amanuntita si o monitorizare permanenta.

Tratament prin hipnoza

Fiecare sedinta de terapie presupune, dupa consultatia initiala, cateva etape:

* Prima etapa consta in inducerea starii de hipnoza cu ajutorul unor cuvinte relaxante, menite sa capteze atentia pacientului, dar si prin metode adesea confuze, cum ar fi, de exemplu, „metoda privirii fixe”, sau prin diverse metode de inducere rapida a hipnozei, desi acestea nu sunt de obicei folosite de terapeuti.

* Odata ce pacientul se afla sub hipnoza, se fac sugestii, iar in cazuri mult mai dificile se folosesc alte strategii terapeutice, in conformitate cu obiectivele terapeutice ale pacientului (de exemplu, pentru a renunta la fumat sau pentru a-si recapata increderea).

* Sedinta de hipnoza se termina prin inversarea procesului initial, pacientul fiind adus intr-o stare de constienta completa.

La sfarsitul sedintei de hipnoterapie, sunt oferite sugestii posthipnotice. De exemplu, pacientului i se aminteste in starea de constienta de sugestiile oferite in timpul hipnozei, precum si faptul ca acestea isi vor face efectul dupa incheierea procesului de hipnoza. Autohipnoza se poate invata pornind de la aceasta metoda, prin oferirea unor sugestii pacientului care isi va autoinduce o stare de hipnoza care are ca scop relaxarea, dar si alte efecte terapeutice.

Eficacitatea terapiei depinde de receptivitatea si de angajamentul pacientului, de relatia stabilita intre pacient si specialist, de capacitatea si deprinderea specialistului de a induce starea dc hipnoza si de a interveni terapeutic, de a oferi strategii si sugestii adecvate pacientului.


Social Media