Home Spiritualitate practica Reflexologia, terapia care curata canalele din organism prin care circula energia

Reflexologia, terapia care curata canalele din organism prin care circula energia

by admin
106 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Reflexologia este una dintre cele mai intalnite terapii complementare disponibile astazi. Este simpla, sigura si foarte eficienta: pacientul nu trebuie sa se dezbrace, iar terapeutul isi foloseste numai mainile in administrarea tratamentului. Un alt avantaj consta in faptul ca reflexologia poate fi aplicata in acelasi timp cu medicina conventionala. Este un tratament subtil, care interactioneaza cu procesele de vindecare ale organismului pentru a induce echilibru si o stare de bine. Ajuta corpul sa contracareze efectele secundare ale medicamentelor sau ale altor tratamente, ajutand la recuperarea dupa boli, operatii sau fracturi.

Definitia reflexologiei

Reflexologia se bazeaza pe conceptul conform caruia toate partile corpului sunt conectate prin traiectorii energetice, ce se termina in picioare, maini si cap. „Reflex” in contextul „reflexologiei” reprezinta reflexele tuturor organelor, sistemelor si structurilor corpului in picioare si maini, reflexologia fiind lucrul cu aceste reflexe intr-un mod precis si sistematic.

Specialistul, prin aplicarea controlata a presiunii cu degetele asupra zonelor de reflexe, stimuleaza organismul sa dobandeasca echilibru si sanatate. Presiunea asupra reflexelor afecteaza un organ sau o anumita regiune a organismului si influenteaza totodata relatia dintre diferite functii si procese.

O mica istorie a reflexologiei

Conceptul stimularii centrilor energetici de vindecare a organismului prin aplicarea presiunii asupra punctelor-cheie de pe laba piciorului nu este deloc nou. Acesta a aparut in multe civilizatii, de-a lungul timpului. Exista dovezi care demonstreaza faptul ca aceasta tehnica era folosita cu 5.000 de ani in China, Japonia si Egipt. S-a extins in Europa in timpul Evului Mediu, diferite forme de terapie prin „presiune asupra punctelor-cheie” fiind folosite atat de tarani, cat si de aristocrati. Terapia a fost redescoperita la sfarsitul anilor 1890 de doctorul William Fitzgerald, fiind apoi introdusa in Statele Unite sub denumirea de „reflexologie”.

Beneficiile reflexologiei

Copiii si bebelusii, precum si adultii pot beneficia de aceasta forma de tratament. Mai ales urmatoarele afectiuni au cunoscut ameliorari: sinuzita, astmul, migrenele, depresia, disfunctiile musculare si osoase, problemele menstruale, hipertensiunea si disfunctiile intestinale. Este de asemenea recomandata pentru tratarea colicilor la bebelusi si a problemelor de sarcina.

Reflexologia este simpla si absolut sigura. Tratamentul este relaxant si adesea conduce la o imbunatatire generala a starii de sanatate. Reflexologia este o terapie extrem de sigura cu foarte putine contraindicatii. Totusi exista anumite situatii in care nu este recomandata. Copiii sunt foarte sensibili si receptivi, asadar sunt recomandate tratamentele usoare si de scurta durata. Anumite reflexe nu trebuie stimulate in timpul sarcinii, cu toate ca reflexologia este foarte eficienta in reducerea greturilor matinale, tensiunii crescute si durerilor de spate. Este nevoie de scheme speciale de tratament pentru pacientii care iau o medicamentatie ce poate afecta homeostazia naturala al organismului, cum ar fi imunosupresivele, steroizii, tratamentele de fertilitate, sau terapiile de schimbare hormonala, sau atunci cand a fost instalat un stimulator cardiac.

Pozitiile zonelor de reflexe de pe laba piciorului corespund indeaproape cu pozitiile relative ale organelor, glandelor si structurii corpului

Cum functioneaza reflexologia?

Exista cateva teorii legate de functionarea reflexologiei. Parerea cel mai des intalnita este aceea ca energia sau „forta vietii” circula prin organism pe traiectul unor canale. Cand aceste canale se blocheaza sau cand energia circula fara forta, anumite parti ale corpului sufera din aceasta cauza si se imbolnavesc. Reflexologia curata canalele, permitand circulatia libera a energiei vitale. O teorie moderna spune ca reflexologia lucreaza prin intermediul sistemului nervos. Exista peste 70.000 de terminatii nervoase in talpa piciorului, carc se conecteaza prin coloana vertebrala la toate partile corpului. Actionand asupra terminatiilor nervoase, reflexologia poate stimula sistemul nervos sa functioneze normal si sanatos. Alte teorii vorbesc despre interactiunea cu toate campurile electromagnetice ale corpului; despre actiunea asupra vibratiilor naturale ale organismului, potentialului de vindecare si distrugerea depozitelor de materie inutila colectata in talpa piciorului.

Pregatirea pentru tratamentul reflexologiei

Unul dintre avantajele reflexologiei este acela ca intregul organism poate fi tratat prin intermediul picioarelor (sau uneori prin intermediul mainilor), pacientul nefacand altceva decat sa-si scoata pantofii si sosetele. Pentru fiecare persoana, aplicarea si efectul terapiei este unic, iar specialistul va administra tratamente individuale.

O sedinta de tratament dureaza de obicei aproximativ o ora. Cu toate ca o singura sedinta ajuta la reducerea tensiunii, este nevoie de mai multe tratamente inainte ca beneficiile totale sa fie resimtite, mai ales daca problemele sunt mai grave sau mai vechi. Numarul de sedinte si frecventa acestora va depinde de nevoile individuale, iar reflexologul calificat va intocmi un plan de tratament adecvat pacientului. Dupa tratament, poate exista o reactie temporara pe masura ce organismul elibereaza toxinele. Aceasta se poate manifesta prin relaxare, letargie sau indispozitie. Aceste senzatii insa fac parte din procesul de vindecare.

Cum se realizeaza reflexologia

Deoarece unul dintre principalele beneficii ale reflexologiei este relaxarea, mai bine lasam pe altcineva sa administreze terapia. Totusi pot fi folosite cateva tehnici de autoadministrare, pentru a elibera tensiunea in circumstante stresante. Pentru majoritatea oamenilor, mainile sunt mai accesibile decat picioarele si de obicei este mai usor sa lucram asupra acestora. Este de asemenea mai putin vizibil cand ne administram un astfel de tratament in public.

1) Inainte de a incepe, asezati-va si respirati adanc. Relaxati-va umerii, puneti-va palmele in poala si lasati picioare pe sol. Diafragma si plexul solar sunt zonele cele mai afectate de incordare, acestea fiind punctele reflexologice asupra carora trebuie sa lucrati mai intai.

2) Pentru a elibera tensiunea, puneti degetul mare al uneia dintre maini in cealalta palma si apasati usor spre partea superioara in spatiul dintre articulatia degetului aratator si a celui mijlociu.

3) Simultan, respirati adanc, apoi expirati usor, relaxand umerii, bratele si stomacul pe masura ce apasarea degetului mane se mentine pentru aproximativ zece secunde. Mana la care se lucreaza trebuie sa fie relaxata.

4) Repetati de trei sau patru ori pentru fiecare palma, apoi continuati masajul cu o miscare circulara pe toata suprafata palmelor.

5) Strangeti apoi usor fiecare deget, rotiti articulatia si trageti.

Aceleasi tehnici pot fi folosite si pentru picioare. Pentru a elibera tensiunea din gat si spate, rotiti degetele si incheieturile gleznei.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

2 comments

fratelelup 4 octombrie 2012 - 21:26

Aceasta terapie nu are nici o legatura cu terapiile asiatice bazate pe echilibrarea meridianelor energetice. Reflexoterapia actioneaza pe terminatii nervoase, pe receptori la distanta a functiei unor organe, sau proiectia “nervoasa” a structurii unor organe.

ilie 1 februarie 2013 - 15:40

Intradevar Reflexoterapia ajuta chiar foarte mult. Am cunoscut persoane care s-au tratat cu succes de multe afectiuni. Important este ca cel care primeste masajul terapeutic in talpi, sa aiba mare incredere in cel care executa masajul. Este foarte important sa crezi ca te ajuta. De obicei boala ramane acolo unde este mosita. Terapeutul trebuie cautat prin recomandare si trebuie vazut ce rezultate a avut pe unde a lucrat .
Vorbind cu acesta mai mult si punandu-i mai multe intrebari ,vedem cat -de -cat priceperea lui. De preferat cei care au si o diploma si vechime in domeniu. Asa caaa…. multa incredere si atentie mare pe cine alegeti sa bagati in casa .Eu spun ca poate face minuni dupa ce se stabileste o buna relatie intre terapeut si pacient si dupa un numar mai mare de sedinte. Exista si carti pentru cei care vor sa afle mai multe .Chiar si pe acest site puteti citi cate ceva . Va doresc sa fiti sanatosi . Din ce in ce mai bine

Leave a Comment