Taofizica – paralela dintre fizica cuantica si mistica orientala

Social Media

taofizicaFritjof Capra, nascut in anul 1939, este un fizician contemporan, cercetător in fizica cuantica. El este autorul cartii „Taofizica”, un amestec dintre fizica clasica si mistica orientala.

„Cu 5 ani in urma am trăit o experienta care m-a determinat sa o apuc pe un anumit drum si care a condus la redactarea cartii Taofizica – o paralela intre fizica moderna si mistica orientala. Ma aflam pe malul oceanului intr-o dupa-amiaza de vara tarzie, priveam valurile rostogolindu-se si-mi ascultam propria respiraţie cand, deodată, am avut revelaţia intregului meu univers angajat intr-un dans cosmic gigantic. Fiind fizician, stiam ca nisipul, pietrele, apa si aerul din jurul meu sunt formate din molecule si atomi in vibratie, iar acestea la randul lor, din particule care interactioneaza producand sau distrugand alte particule.

Stiam de asemenea ca atmosfera terestra este permanent bombardata de fascicole de ”raze cosmice”, particule de mare energie care sufera multiple ciocniri. Toate acestea imi erau familiare din cercetarile mele in fizica energiilor inalte, dar pana la acel moment le receptasem numai la nivelul graficelor, diagramelor si teoriilor fundamentate matematic. Acolo pe acea plaja experienţa mea trecuta se insufleti; am ”văzut”cascade de energie revarsandu-se din spatiul in care particulele erau create si distruse ritmic; am ”vazut” atomii elementelor si pe aceea ai propriului meu corp prinsi in dansul cosmic al energiei; i-am simtit ritmul si i-am ”auzit” muzica si in acel moment am stiut ca acesta era dansul lui Shiva, zeul dansatorilor cel divinizat de hindusi. Am petrecut multi ani desavarsindu-mi studiile de fizica si am fost implicat alţi cativa ani in munca de cercetare. In acelasi timp am ajuns sa ma interesez de mistica orientala si sa constat asemanarile  acesteia cu fizica moderna. Ma fascinau mai ales enunturile paradoxale din zen care-mi aminteau de paradoxurile teoriei cuantice. La inceput, a face legătura intre ele era un exercitiu pur intelectual.  Depasirea prapastiei care exista intre gindirea rationala, analitica, si experienţa meditatiei asupra adevărului mistic a fost si este inca foarte dificila pentru mine.”

Cartea savantului in fizica cuantica Fritjof  Capra ”Taofizica”, reprezintă o inedita explorare a paralelismelor dintre fizica moderna si filozofiile orientale, avansand ideea conform careia tradiţiile misticii orientale pot constitui un cadru filozofic coerent celor mai avansate teorii din fizica.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply