Home ReligieArtefacte religioase Statuie vorbitoare? Incredibila legenda a statuii de la manastirea tibetana Sera

Statuie vorbitoare? Incredibila legenda a statuii de la manastirea tibetana Sera

by admin
150 views
Social Media
  •  
  •  
  •  

Manastirea Sera se afla in zona sacra a Tibetului. Denumirea completa a manastirii este Sera-tegchenlin, ceea ce se traduce prin „Locul trandafirilor salbatici si al macesilor”. Intemeietorul manastirii se considera a fi Chzamchen, unul dintre elevii preferati ai lui Tszonhava, intemeietorul lamaismului tibetan.

In anul 1419, in perioada sejurului sau la Sera, Tszonhava citea o carte cu explicatii si si-a intrebat ucenicii care stateau alaturi: „Cine poate sa fie protectorul tarniei („lucruri de taina, mistice”), facandu-se stapanul acestei carti?”. Se povesteste ca invatatorul i-a intrebat de trei ori pe ucenicii sai, iar a treia oara a aparut Chzamchen, manifestandu-si dorinta. Atunci, Tszonhava s-a bucurat mult si i-a propus lui Chzamchen sa construiasca pe locul respectiv o manastire dedicata cunoasterii tarniei.

Principalul obiectiv sacru din manastire este statuia celui de-al unsprezecelea Avalokiteshvara. In vechime, calugarita Balmo a vizitat locul unde s-a aflat Buddha al intelepciunii, Manjusri, de unde a luat si statuia respectiva. Apoi calugarita a venit in zbor impreuna cu statuia in localitatea Pabonha, unde a ascuns statuia in pestera. Nu departe de locul respectiv se afla un cioban care pastea o turma de capre, dintre care una a patruns in pestera. Pentru a o alunga de acolo, pastorul a aruncat o piatra, care s-a lovit de ceva. Intrand in pestera, pastorul a vazut statuia, care a inceput sa-i vorbeasca cu voce omeneasca. Pastorul s-a speriat de moarte si a fugit la conducatorul de atunci al manastirii Sera. Staretul a intrat in pestera si a transportat statuia la manastire. Calugarul-staret a fost considerat un avatar al calugaritei Balmo si a trait intre 1402 si 1469.

ATENTIE! Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate pentru articolele legate de vindecarea fizica, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente si/sau anumite exercitii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

S-ar putea sa va placa si

Leave a Comment