Shimon Bar Kokhba sau Barkokebas, impostorul care s-a dat drept Mesia

Shimon Bar Kokhba sau Barkokebas este un impostor care s-a dat drept Mesia evreu, in timpul domniei imparatului Adrian. Dupa ce a fost hot de drumul mare, si-a schimbat numele din Barkoziba – «fiul minciunii» – in cel de Barkokebas – «fiul stelelor» – pretinzand ca el e steaua anuntata de profetia lui Balaam. A facut minuni. Sfantul Ieremia relateaza ca arunca foc pe gura cu ajutorul unui fitil aprins pe care il tinea in dinti, ceea ce nu parea placut.

Evreii l-au recunoscut drept Mesia; el s-a incoronat rege, si-a format o armata puternica, si a sustinut un razboi indelungat si dur contra romanilor; dar intreaga sa armata a fost trecuta prin foc si sabie, iar Barkokebas ucis in invalmasala.

Rabinii ne asigura ca atunci cand au vrut sa-i ridice corpul si sa-l duca imparatului Adrian, la gatul lui Barkokebas a aparut un sarpe, fapt ce i-a adus respectul celor ce-l purtau si a imparatului insusi. In comentariul sau asupra Apocalipsei, Bossuet spune ca acest impostor, care a pierit in anul 136, era steaua cea mare, «arzand ca o faclie», prezisa in versetul X, capitolul 8 din Apocalipsa.

4 Comments

Leave a Reply