Shimon Bar Kokhba sau Barkokebas, impostorul care s-a dat drept Mesia

Social Media

Shimon Bar Kokhba sau Barkokebas este un impostor care s-a dat drept Mesia evreu, in timpul domniei imparatului Adrian. Dupa ce a fost hot de drumul mare, si-a schimbat numele din Barkoziba – «fiul minciunii» – in cel de Barkokebas – «fiul stelelor» – pretinzand ca el e steaua anuntata de profetia lui Balaam. A facut minuni. Sfantul Ieremia relateaza ca arunca foc pe gura cu ajutorul unui fitil aprins pe care il tinea in dinti, ceea ce nu parea placut.

Evreii l-au recunoscut drept Mesia; el s-a incoronat rege, si-a format o armata puternica, si a sustinut un razboi indelungat si dur contra romanilor; dar intreaga sa armata a fost trecuta prin foc si sabie, iar Barkokebas ucis in invalmasala.

Rabinii ne asigura ca atunci cand au vrut sa-i ridice corpul si sa-l duca imparatului Adrian, la gatul lui Barkokebas a aparut un sarpe, fapt ce i-a adus respectul celor ce-l purtau si a imparatului insusi. In comentariul sau asupra Apocalipsei, Bossuet spune ca acest impostor, care a pierit in anul 136, era steaua cea mare, «arzand ca o faclie», prezisa in versetul X, capitolul 8 din Apocalipsa.


Social Media

4 Comments

 1. Ar fi mai bine sa va documentati inainte de a scrie…
  Acest peronaj-„Fiul stelei”- a fost doar un conducator militar al revoltei din 132 e.n. impotriva romanilor. Evreii l-au crezut o vreme Mesia, deoarece se potrivea cu imaginea lor, care este de fapt cea originala, asupra conceptului de Mesia-respectiv eliberarea si unificarea poporului evreu.
  In ceea ce priveste folosirea cuvantului Mesia cu privire la Isus, este o aberatie, el nu a fost niciodata Mesia, in sensul evreiesc, decat intr-un sens inventat, extrapolat ulterior.
  De ce nu scrieti si faptul ca Mesia al crestinismului a fost VOTAT ca fiind fiul lui Dumnezeu?

 2. Larry, documentarea s-a facut dupa un scriitor francez care a trait la inceputul secolului al XIX-lea si care stia multe carti vechi. Asa ca lasa-ma sa ma incred mai mult in el decat in Wikipedia. Cat priveste votul lui Iisus, glumesti, nu? In Noul Testament Iisus e numit „Fiul lui Dumnezeu”, fara sa-L voteze nimeni. Cu minime cunostinte biblice ar fi trebuit sa stii acest lucru.

  Silivriano

 3. In religia mozaica, se crede ca va veni Mesia, dar de fapt va fi Antihristul, musulmanii il recunosc pe Iisus drept ultimul mare profet dinainte de Mohamed, in Biblie scrie clar ca IIsus e Fiul lui Dumnezeu si Fiul Omului, de fapt aici e vorba de cele doua firi, cea dumnezeiasca si cea umana.

Leave a Reply