Inca un studiu care arata ca doze masive de vitamina C pot invinge cancerul fara drept de apel

Una dintre cele mai mari controverse in oncologie se poate sa fi fost rezolvata: cercetatorii au descoperit motivul pentru care dozele mari de vitamina C sunt eficiente in tratamentul cancerului.

Cand au fost administrate pe cale orala, cantitati importante de vitamina C sunt de obicei eliminate, nefiind utilizate de catre organism. Prin contrast, administrarea intravenoasa a vitaminei C produce niveluri de concentrare de 100 pana la 500 de ori mai mari decat cele obtinute prin administrarea orala. Acest lucru ar putea explica de ce in mai multe studii clinice privind vitamina C nu au fost observate rezultate din care sa rezulte ca vitamina C ar putea omori celulele canceroase – pentru ca in majoritatea studiilor s-a folosit vitamina C in administrare orala.

In mod surprinzator, cel mai recent studiu pe aceasta tema al cercetatorilor de la Universitatea din Iowa, publicat in revista „Redox Biology”, sugereaza faptul ca proprietatile anti-canceroase ale vitaminei C nu ar veni din capacitatile sale antioxidante, asa cum s-a presupus anterior. Dimpotriva, vitamina C pare sa genereze radicali liberi care distrug celulele canceroase, lasand in acelasi timp celulele sanatoase nevatamate.

Cercetatorii au descoperit ca, in organism, vitamina C se descompune rapid, generand peroxid de hidrogen, un radical liber ca produs secundar. Acesta este un efect paradoxal, deoarece radicalii liberi sunt substante chimice foarte daunatoare pe care antioxidantii din vitamina C le elimina din organism. Dar, cercetatorii au mai constatat ca celulele sanatoase par sa aiba mecanisme defensive care le permite cu usurinta sa reziste la efectele oxidante ale peroxidului de hidrogen (peroxidul de hidrogen este, de fapt, utilizat ca si mecanism de aparare de catre propriul sistem imunitar al organismului). Din contra, celulele tumorale au fost mult mai susceptibile in a fi afectate si distruse de produsul chimic.

„In aceasta lucrare am demonstrat ca celulele canceroase sunt mult mai putin eficiente in indepartarea peroxidului de hidrogen decat celulele normale. Astfel, celulele canceroase sunt mult mai predispuse sa fie distruse de o cantitate mare de peroxid de hidrogen”, a declarat cercetatorul principal Garry Buettner. „Acest lucru explica modul in care nivelurile foarte mari de vitamina C, utilizate in studiile clinice noastre, nu afecteaza tesutul normal, ci tesutul tumoral”.

Sursa: medicalxpress.com