Sfarsitul lumii, prezis in Apocalipsa lui Ioan, va fi adus de explozia unei stele indepartate?

stea11WR 104 este o stea de tip Wolf-Rayet, localizata la o distanta de 8.000 de ani lumina de Pamant. Este un astru binar, fiind compus dintr-o stea masiva si una mai mica, de clasa OB. Axa rotationala a stelei WR 104 este aliniata la 16 grade fata de Pamant; este posibil, de asemenea, ca aceasta stea sa produca emisii de raze gamma (raze mortale pentru viata), dar acest lucru nu poate fi prezis cu certitudine in acest moment.

Ce sunt stelele de tip Wolf-Rayet?

Stelele de tip Wolf-Rayet sunt stele mari si evoluate, avand mase de peste 20 de ori fata de cea a Soarelui; ele isi pierd foarte rapid aceste mase datorita unor vanturi solare extrem de puternice, care prind si viteza fantastica de 2.000 km/s. Stelele Wolf-Rayet se afla la o etapa normala in evolutia stelelor masive, in randul lor detectandu-se emisii de helium si nitrogen, sau helium, carbon si oxigen.

E posibil ca steaua WR 104 sa ameninte Pamantul cu razele sale gamma

Problema acestei stele, WR 104, e aceea ca ea poate sa atinga stadiul de “autodistrugere” si va forma astfel o gaura neagra. Acest lucru poate da nastere unei explozii de raze gamma. Intrucat directia stelei este orientata catre Pamant, e posibil ca Pamantul sa fie tinta acestor raze gamma care ar avea consecinte catastrofale pentru Pamant; in scurt timp, viata de pe toata planeta ar fi distrusa.

Cat de probabil e ca razele mortale gamma sa tinteasca Pamantul?

O explozie a razelor gamma nu se aseamana cu o raza laser care are o tinta foarte clara. Este adevarat ca Pamantul se afla in linia unui pericol potential, dar trebuie sa luam in considerare cat de larga este deschiderea unei explozii de rate gamma. Axa rotationala a stelei WR 104 este aliniata fata de Pamant la 16 grade, iar explozia razelor gamma are o deschidere intre 2 si 20 de grade. Desi, nu ne aflam in “zona de siguranta”, totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca intre Pamant si steaua WR 104 sunt 8.000 de ani lumina, o distanta uriasa, distanta la care chiar si un unghi de 0,1 grade poate face diferenta.

Cand va exploda aceasta stea si ce se intampla daca va exploda?

Nimeni nu stie cand va exploda aceasta stea. Peter Tuthill, profesor la Universitatea din Sydney, descoperitorul lui WR 104 inca din anul 2000, a sugerat faptul ca steaua va exploda in urmatorii cativa mii de ani. Iata ce-a declarat prof. Tuthill: „Stelele de tipul Wolf Rayet sunt cunoscute pentru stralucirea lor extrem de variabila. Nu vom sti daca steaua a explodat si daca jeturile de raze gamma ucigatoare se indreapta deja spre Terra decat peste cativa ani, daca intensitatea ei luminoasa se va mentine. Oricum, nu exista niciun pericol pentru generatia noastra, caci pentru ca o supernova sa ne afecteze direct ea ar trebui sa se afle la o distanta de cel mult 25 ani-lumina de Soare, ori WR 104 este mult mai indepartata. Totusi, asta nu inseamna ca viitorul planetei n-ar fi primejduit!”

Ce s-ar intampla daca steaua va exploda, sa zicem, maine? In cazul asta n-ar fi nicio problema pentru noi si generatiile viitoare apropiate noua, caci, steaua aflandu-se la o distanta de 8.000 de ani lumina, razelor gamma le-ar trebui 8.000 de ani ca sa ajunga pana la Pamant.

Toata problema e faptul ca, atunci cand noi privim o stea, privim de fapt trecutul. Daca o stea se afla la o distanta de 8.000 de ani lumina distanta, asta inseamna ca ceea ce vedem noi in prezent e cum arata steaua acum 8.000 de ani in urma. Asadar, e posibil, de exemplu, ca steaua WR 104 sa fi explodat acum 7.999 de ani si noi sa nu percepem inca explozia. Totusi, posibilitatea este destul de redusa.

Si totusi, si in Biblie se vorbeste de sfarsitul lumii adus de o explozie a razelor gamma

Oamenii de stiinta sustin ca, daca razele gamma ar atinge Pamantul, in jurul sau s-ar forma un fel de ceata deasa si intunecoasa, care ar obtura astfel razele Soarelui sa mai patrunda. Astfel, noi n-am mai putea vedea deloc Soarele, care, ni s-ar parea ca s-a intunecat. Interesant e ca in Apocalipsa lui Ioan (6: 12) se vorbeste de un asemenea eveniment, care ar aduce sfarsitul lumii: “Si m-am uitat cand a deschis pecetea a sasea (…) soarele s-a facut negru ca un sac de par si luna intreaga s-a facut ca sangele”. Oare stia Biblia de aceasta stea care ar aduce o explozie mortala de raze gamma?

8 Comments

Leave a Reply