Semnificatia religioasa a numelui lui Iisus Hristos

Social Media
 •  
 •  
 •  

iisusIn urma cu doua milenii urma in traditia Vechiului Testament numele copilului se punea imediat nasterii, datorie care era lasata de obicei in seama mamei copilului, fara insa ca tatal sa fie exclus.

In iudaismul talmudic, fapt atestat inca din perioada scrierii Noului Testament, punerea numelui a fost mutata in a opta zi, cand baiatul era taiat imprejur, aratand prin aceasta ca nou-nascutul isi dobandeste identitatea abia ca membru in comunitatea religioasa, scrie Jurnalul National.

Numele, avand o incarcatura bogata simbolica, putea reprezenta o scurta descriere a unui eveniment important, pozitiv sau chiar negativ. Numele primului om nascut, Cain, este pus chiar de Eva, care exclama: “Am dobandit (qaniti) om de la Dumnezeu”, spune Alexandru Mihaila, asistent universitar la Facultatea de Teologie Bucuresti. La nasterea lui Noe, in ebraica Noah, tatal sau Lameh spune: “Acesta ne va mangaia (yenahamenu) in lucrul nostru si in munca mainilor noastre”. Numele patriarhului Isaac, in ebraica Ithaq, face aluzie la verbul tahaq, “a rade”, aceasta pentru ca Avraam si femeia sa, Sara, au ras cand Dumnezeu le-a fagaduit nasterea unui copil la batranete. La prima vedere fagaduinta divina parea imposibila, mai ales ca Sara era stearpa. Tocmai de aceea, copilul va purta numele care manifesta “surasul” indreptat de Dumnezeu catre oameni.

Iisus in Orient, Isus in Occident

Numele Iisus era un nume destul de comun in Palestina sec. I d.Hr. In ebraica el suna Iehosua sau prescurtat Iesua, fiind transliterat Iesous in greaca, limba care nu are sunetul “s”.  Faptul ca grecii pronuntau pe atunci Iesous este confirmat de faptul ca latina l-a preluat ca Iesus (Jesus) (sec. I-II dHr.), forma pastrata si in limbile occidentale. Citirea Iisus este deci de data mai tarzie, tinand cont de evolutia modului de pronuntie a limbii grecesti. Este pronuntarea traditionala a Bisericii Ortodoxe, intrata si in limba romana.

In mediul teologic catolic si neoprotestant din Romania s-a impus recent varianta Isus, cu un singur “i”. Nu se poate spune ca una dintre citiri este gresita si alta adevarata, ci mai degraba ca sunt manifestarile propriilor traditii, menite chiar diferentierii confesionale. Acuza ca Isus cu un singur “i” seamana cu vreun cuvant care ar insemna “asin” nu are nici o baza filologica.

Iehosua inseamna in ebraica “Iahve va salva, va mantui” sau “Iahve este mantuire”, fiind deci un nume teoforic. Radacina verbala de la care provine este yasa, care la forma hosia inseamna “a ajuta”, “a salva”, subiectul putand fi omul (Deuteronom 22,27), judecatorii (Judecatori 2,16), regele (2 Regi 14,4), dar mai ales Dumnezeu. Interesant este ca verbul hosia a dat si forma liturgica hosia na “mantuieste-ma, Te rog” sau “mantuieste-ne, Te rugam” (Psalmul 117,25), care in greaca a fost transliterat osanna, “osana” (Marcu 11,9-10; Matei 21,9).

Nume vestit de inger

Dincolo insa de aceste aspecte istorice, Sfanta Scriptura ne prezinta o viziune teologica foarte importanta. Pentru evanghelisti, punerea numelui Iisus Mantuitorului nu era un fapt intamplator. In primul rand, numele a fost vestit de catre ingerul Gavriil: “Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus”.

Apoi semnificatia numelui este comentata in Matei 1,21: “Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui: Iisus, caci El va mantui poporul Sau de pacatele lor”. Ca Dumnezeu intrupat, numele primit, care se traduce “Iahve (Dumnezeu) mantuieste”, capata o consistenta care depaseste simbolismul numelor acordate oamenilor obisnuiti. In Hristos, numele devine o realitate, pentru ca El insusi este Dumnezeu Care mantuieste.

Supranumele de Hristos

Hristos nu constituie numele Mantuitorului propriu-zis, ci este un supranume. El provine din limba greaca, de la verbul hrio “a unge”. Hristos inseamna “Cel uns”, corespunzand de fapt ebraicului Masiah (transliterat in greaca Messias – Ioan 4,25).

“Masiah” era numit initial regele in Israel, pentru ca la ceremonialul de investire era uns cu untdelemn de catre un preot sau un profet cultic. Regelui David, Dumnezeu i-a promis o dinastie vesnica, fagaduinta care insa a fost pusa sub semnul intrebarii in 586 i.d.Hr., cand regatul Iuda isi pierde independenta politica. Dinastia lui David nu va mai fi restabilita, dar profetiile despre venirea unui descendent davidid, un rege drept ales de Dumnezeu, a generat o intensa asteptare mesianica.

Mantuitorul S-a prezentat pe Sine ca fiind Mesia, dar imparatia Lui nu era din lumea aceasta (Ioan 18,36), ci era imparatia cereasca, a carei apropiere chiar a predicat-o inca de la inceputul activitatii.

13 comentarii la „Semnificatia religioasa a numelui lui Iisus Hristos”

 1. Da perfecta dreptate in legatura cu numele Iisus in ebraica asta aratand ca numai Iahve sau Iehova deci Dumnezeu Tatal e salvatorul omenirii.Iisus l-a reprezentat atat de bine cat a fost pe pament pe Tatal sau incat cei ce il vedeau puteau spune ca este copia fidela a Tatalui,nu degeaba zicea,,CINE M-A VAZUT PE MINE A VAZUT PE TATAL,,, sau ,,,EU SI TATAL UNA SANTEM,,, sigur asta fara vreo legatura cu invatatura TRINITATII din falsa Crestinatate.Primii crestini nu credeau nici intr-o TRINITATE MISTERIOASA SI NICI NU AVEAU IN INCHINARE VREUN OBIECT CRUCIFORM.

 2. IEHOVA= tradus inseamna = I=ISRAEL = EGIPT=HADES=OM VESNIC =ARE NU ARE NICI O LEGATURA K NUMELE LUI D-ZEU , DAK VA UITATI IN VECHIUL TESTAMENT ARATA CODIFIKAT NUMELE LUI ,EX IS= OM =ISUS SI SARPE ==ISA = FEMEIE =KOMPUS DIN TREI ,ISUS SARPE SI ADAM .DAK KAUTA CINEVA ADEVARUL —ESTE IMENS DE KRUD EU L-AM GASIT SI NU MI-A VENIT SA KRED ,…..MAI ZICE ISUS IN NOUL TESTAMENT …AM SA VA FAK PESCARI DE OAMENI ….ARE O KONOTATIE DRAMATIKA

 3. Ioan 8
  23. “Voi sunteţi de jos”, le-a zis El; “Eu sunt de sus: voi sunteţi din lumea aceasta, Eu nu sunt din lumea aceasta.

  16. Eu, Isus, am trimis pe îngerul Meu să vă adeverească aceste lucruri pentru Biserici. Eu sunt Rădăcina şi Sămânţa lui David, Luceafărul strălucitor de dimineaţă.

  19. Şi avem cuvântul prorociei făcut şi mai tare; la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre.
  18. Cel viu. Am fost mort, şi iată că sunt viu în vecii vecilor. Eu ţin cheile morţii şi ale Locuinţei morţilor.

  11. Strălucirea ta s-a pogorât şi ea în locuinţa morţilor, cu sunetul alăutelor tale; aşternut de viermi vei avea, şi viermii te vor acoperi.
  12. Cum ai căzut din cer, Luceafăr strălucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborât la pământ, tu, biruitorul neamurilor!
  13. Tu ziceai în inima ta: “Mă voi sui în cer, îmi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi şedea pe muntele adunării dumnezeilor, la capătul miazănoaptei;
  14. mă voi sui pe vârful norilor, voi fi ca Cel Preaînalt.”
  15. Dar ai fost aruncat în locuinţa morţilor, în adâncimile mormântului!

  12. De aceea bucuraţi-vă, ceruri, şi voi care locuiţi în ceruri! Vai de voi, pământ şi mare! Căci diavolul s-a pogorât la voi, cuprins de o mânie mare, fiindcă ştie că are puţină vreme
  4. potrivnicul, care se înalţă mai presus de tot ce se numeşte “Dumnezeu”, sau de ce este vrednic de închinare. Aşa că se va aşeza în Templul lui Dumnezeu, dându-se drept Dumnezeu.

  Livri Luciferius
  The Book Of Lucifer

  Luciferius et tu Dominus!
  Lucifer is your Lord!

  The Beginning

  Quomodo cecidisti de caelo lucifer qui mane oriebaris(How art thou fallen from heaven, O Lucifer, star of the morning!)

  Ego Luciferius misi angelum meum testificari vobis haec
  ego sum stella splendida et matutina
  (I Lucifer have sent mine angel to testify unto you these things.
  I am the bright morning star.)

  XLI
  Claves Inferni
  The Keys To The Lower World
  Et vivus et fui mortuus et ecce sum vivens in saecula saeculorum et habeo
  claves mortis et inferni
  I am he that liveth, and was dead; and, behold, I am alive for evermore,
  Amen; and have the keys to the lower world and of death

 4. nu stiu de unde ai scos tu aceste afirmatii Ioana ca tu stii adevarul si ca este destul de crud, in primul rand Biblia o poti citi de zece ori inainte de a o intelege pentru ca ce scrie in ea nu trebuie luat ca atare ci trebuie citit printre randuri, intr-adevar este plina de conotatii pe care nu le poti descifra nici tu nici eu nici altcineva decat in momentul in care acele lucruri care sunt scrise acolo se intampla. Ceea ce noi ar trebui sa facem este sa respectam cele 10 poruncii si inca un lucru mai bine zis un princiu dupa care eu ma ghidez in viata si daca am face toti la fel lucrurile ar sta altfel …..” ce tie nu-ti place altuia nu-i face”, fiecare trebuie sa se cunoasca f bine si sa aiba grija de sufletul lui facand numai lucruri care sa fie bine si pentru celalalt nu numai pentru el. Daca ai fi citit Biblia cu atentie ti-ai fi dat seama de un lucru DUMNEZEU ESTE ADEVARUL si adevarul il gasesti numai in Cuvantul lui Dumnezeu…..atat am avut de zis si fiind a 3 a zi de Paste va zic HRISTOS A INVIAT! si numai bine va doresc tuturor ….sau cum e vorba mea…. ce-mi doresc eu sa mise intample asta va doresc si voua, sanatate, respectati-va si iubiti-va mult.

 5. Numai iubire nu a adus credinta, se omorau oamenii acum 2000 de ani pt religii.
  O groaza de religii, pt un dumnezeu unic, al tuturor.
  In timpul primului razboi mondial cand se omorau oamenii intre ei, in ziua de pasti s-a oprit razboiul, unde a fost isus sa-i salveze?, credeau in el, raspuns: nu a fost niciun fiul a lui dumnezeu doar un simplu om, cu o minte stralucita, dupa cum spune apostolul petru.
  Mitul religios este cel mai puternic mit creat vreodata si cel mai important, acest mit da putere celor ce cunosc adevarul, folosit pt a-i manipula pe altii.

 6. Bai Dragos Iisus a oprit cele doua razboaie mondiale pornite de antihristi si nu ne crestini. Manipulat esti tu dar de diavol care te face sa crezi ca nu exista . Negarae diavolului e primul pas in al proclama dumnezeu omniprezent . Iisus e Dumnezeu in ceruri si el nu gandeste retrograd ca tine .Libertatea pe care le-a dato oamenilor a facut sa se ajunga la razboaie . Primii ucisi pentru credinta au fost crestinii mai studiaza istorie daca biblia nu-ti place . Cum puteau sa manipuleze niste saraci pe cei puternici si bogati . M ai marii lumii de atunci nici nu voiau sa auda de Dumnezeu sub nici o forma . Crestinii au fost persecutati si atunci si acum . Acum sunt persecutati prin denigrara discreditare minciuna manipularea opiniei publice impotriva crestinatatii . Tu esti un exemplu viu al aceste manipulari . Dar vei nega totul vei zice ca tu esti un om bun eu nu ma laud ca sunt bun sunt doar un simplu crestin cu pacatele mele . Dar voi nu ziceti niciodata ca ati avea pacate . pe toti cei ca tine ii auzi ca se lauda cat de buni si altruisti sunt .

 7. Lucifer = stralucire , frumusetze neasemuita din ebraica ceva in genu nu dejaba o reusit sa convinga 1/3 din ingerii sa se revolte impotriva lui Dumnezeu din cauza mandrie sale.Domnul sa ne pazeasca pe totzi si sa ne deie putere sa ne iubim si dusmanii la Fel cum a facut Isus cand i-a vindecat la sutashu acela la care Petru i-a taiat urechea

 8. Sorin,ai mare dreptate,Dumnezeu e unul in 3 Ipostasuri:Tatal,Fiul si Duhul Sfint……iar eu cint in cor la biserica,si parintele mi-a spus ca credinta ortodoxa,sa pastrat mii de ani,insa acum musulmanii au inceput sa construiasca diferite moscheiee……Va dati seama ce porcarenii????

 9. In limba iivrit nu exista numele de Iisus. Numele real al lui Iisus era Ioshua, nume frecvent la evrei. Odata cu afirmarea lui Cristos, cei care il denigrau , folosind initialele cuvintelor “imcha shemo uhazicaron” = sterge-ise-va numele si amintirea, a devenit Ieshu. Grecii l-au transformat in Iisus, ei nu au litera sh iar Hristos a fost adaugat de greci, cum este aratat in articolul de mai sus

 10. TAINA NUMELUI IISUS
  SAU ISUS
  Limba dacilor, strănepoţi a supravieţuitorilor din timpul potopului,a conţinut multe cuvinte din limba Edenului.Limba dacilor s-a transmis populaţiei care a trăit în Dacia,cu precădere în cadrul ţărănimii române.Astfel,în limba vorbită de ţărănimea română, din Ţara Zărandului, Expertul Judiciar Teodor Ardelean a identificat multe cuvinte imprimate pe piesele arheologice ,descoperite în hotarul comunei Zărand jud. Arad, provenite din Eden şi scrise în limba Edenului.Din aceste cuvinte, în continuare,expertul judiciar a identificat o parte în Biblie.
  Cuvintele ,în decursul veacurilor, au suferit transformări profunde prin activitatea puterii negative .Două sau trei cuvinte au fost asociate formand un cuvânt nou.Sensul noului cuvânt se deosebeşte de sensul fiecărui cuvant intrat în asociere .Descoperind această taină, Expertul judiciar Teodor Ardelean a descoperit chieea cunoaşterii sensului multor cuvinte din Biblie prin:
  -descompunerea cuvintelor asociate ,
  -regăsirea cuvintelor disociate în graiul şi sensul pe care îl au în vorbirea ţărănimii române şi în Dicţionarul limbii Române
  -regăsirea cuvintelor disociate cu sensurile lor,în cuvintele scrise în Biblie .
  Între aceste cuvinte aflăm şi numele de Isus(cu un singur i :I=sus) şi Iisus (cu doi de i : I=i=sus)
  a.) Cuvântul Isus ( cu un singur i )este format din două cuvinte
  -I=pronume personal persoana III(echivalent cu Lui ) arată persoana care vine dintr-un anumit loc Exemplu: casa -I ( casa -I …se află )
  -sus = în ceruri ( spaţiu unde se află „casa lui „ I SUS )
  Cuvântul „sus” cu semnificaţia în ceruri se află pe piesa arheologică .Este pronunţat de spiritul negativ de rang superior când Isus Cristos se afla pe cruce şi acesta cauta să-L atraga de partea sa. „Ra a plecat, s-a dus,este sus,sus „ (Vezi vol.Creaţionism Ştiinţific Arheologic,Istoria nefalsificată a omenirii,Manual Internaţional pag.113
  b ) Cuvîntul Iisus ( cu doi de i )este format din trei cuvinte:
  -I=pronume personal persoana III arată persoana care vine dintr-un anumit loc Exemplu: din casa-I (Exemplu: casa -I sau Lui )
  -i= este verb de la verbul a fi . Ex.Casa- I i=este ( a LUI CASĂ i =ESTE …)indică locul unde (i) este casa Lui )
  -sus= în ceruri ( cuvantul „sus” se află pe piesa arheologică .)
  Exemplul:CASA :I i (ESTE) SUS
  Forma gramaticală cu doi Ii este utilizată ,în general, în religia ortodoxă română
  Descoperirile noastre nu se limitează la identificarea tainelor ce le conţine numele de Iisus .Iisus nu a ascuns,ci a declarat clar conţinutul numelui său.Acest conţinut este divulgat şi scris în Noul Testament „Voi sunteţi de jos,le -a zis El .Eu sunt de SUS, voi SUNTEŢI DIN LUMEA ACEASTA.Eu nu sunt din lumea aceasta (Ioan Cap VIII vers. 23,
  Observaţi:Iisus Cristos a divulgat omenirii tocmai conţinutul numelui Său.El a spus Sunt de Sus ( ADICĂ El este de SUS. )
  În prezent,după cercetarile efectuate şi amintite in acest articol, subsemnatul Teodor Ardelean specialist în studiul documentelor,avand ca baza alte argumente decat ale acelor care au utilizat de două ori litera I.(I şi i) pentru numele de IiSUS CRISTOS cerem în lucrările publicate ,numele de Iisus să apară cu doi de i deoarece numele scris în acest mod exprimă locul de origine a Mântitorului :
  EL ESTE de SUS,sau El este din ceruri .
  În graiul ţărănimii române cele trei cuvinte au sensul relatat mai sus.
  CONCLUZII.
  l. Sensul numelui Iisus:… EL ESTE de SUS,sau El este din ceruri exprimă adevărul.
  2.Numele de „Iisus „ a fost transmis lui Iosif de către un înger al Domnului (Matei Cap. I vers. 20 )
  3.Iisus a divulgat oamenilor conţinutul numelui Său , în cadrul speciei omeneşti ,dar aceştia nu l-au sesizat,sau aceia care l-au sesizat, nu aveau voie să facă legătura dintre numele de Iisus şi venirea Lui de SUS .Astfel ,numele de Iisus a rămas ca mister până la sosirea vremurilor de astăzi cînd oameni trebuie să aştepte venirea din Nou a Celui ce a declarat …căci M-AM COBORÂT DIN CER CA SĂ NU FAC VOIA MEA,ci voia CELUI ce M-a trimes ( Ioan Cap. VI vers 38)
  Arad la 11 mai 2014
  Exp. Jud.Teodor Ardelean.Specialist în studiul documentelor şi fenomenelor,
  Academician al Acad.de Studii Înalte Iaşi

  PS
  Traduceţi şi difuzaţi acest articol către conducerea religiilor din în toată lumea!

Lasă un comentariu