Secretele Evangheliei lui Iuda

Social Media

iuda2Este vorba de un codex inedit din foi de papirus degradate, compus din 30 de pagini care ar putea „revolutiona” cunostintele noastre despre originile crestinismului. O evanghelie semnata de Iuda! Iuda Iscarioteanul, cel care l-a tradat pe Iisus in Gradina Maslinilor pentru 30 de arginti.

Acest codex va fi publicat in engleza, germana si franceza intr-o carte ilustrata destinata specialistilor. Pana acum au fost descifrate doar cateva fragmente, in mare parte de profesorul american Charles W. Hedrick. „In ultima parte a manuscrisului, remarca acesta, Iuda pare sa asculte glasul lui Dumnezeu care-i spune sa-l tradeze pe Iisus. E o noua versiune din care nu stim cine era Iuda in realitate ci doar cum il vedeau cei care au scris aceasta evanghelie in care Iuda apare ca un erou”.

Informatiile despre acest codex sunt putine. El se afla in Elvetia, la indemana unor universitari care il studiaza fara a face comunicari, conform cerintelor Fundatiei Maecenas care detine manuscrisul. „Evanghelia dupa Iuda” e o povestire scrisa sub forma unei marturii asa-zis directe a unui apostol despre faptele lui Iisus. Sunt cunoscute 34 de evanghelii dar doar 4 au fost canonizate (Marcu, Matei, Luca si Ioan) celelalte fiind considerate apocrife, nefiind recunoscute de Biserica. Si cea a lui Iuda e considerata apocrifa.

Un episcop din Lyon (Irénée) din secolul al II-lea, i-a denuntat caracterul eretic, contestand faptul ca Iuda ar fi cunoscut Adevarul indeplinind „misterul” tradarii si, prin acest act, ar fi bulversat ordinea Pamantului si a Cerului. Cei care au scris aceasta evanghelie au relatat o istorie imaginata, nicidecum reala. Este semnata cu numele Iuda dar identitatea autorilor nu e si nu va fi niciodata probabil cunoscuta.

„Evanghelia dupa Iuda” apartine unei traditii literare egiptene din epoca romana, calificata drept „gnostica”. Gnosticismul (in greaca insemnand cunoastere spirituala) era cultivat de cercuri initiatice mai mult sau mai putin confidentiale, pagane sau crestine, ce considerau lumea, opera lui Malin. Gnosticismul dispretuia evreii si dumnezeul lor Yahve, „Demiurgul” sau „Creatorul”, evreii fiind, in conceptia lor, responsabili de toate imperfectiunile si blestemele care apasau lumea. O atitudine pe care Biserica a infierat-o incepand cu secolul IV. Ideile gnosticilor au supravietuit sub diverse forme, precum maniheismul, ocultismul etc. Acreditand gandirea episcopului Irénée din Lyon, „Evanghelia dupa Iuda” ar fi opera principala a unei secte gnostice, cea a cainitilor. Instalati in Egipt si in Levant, acestia se considerau urmasii lui Cain.

Nu se stie mai mult despre aceasta secta. In general informatiile despre numeroase alte secte si grupuri gnostice din acea epoca sunt extrem de rare. Aceasta evanghelie ofera date stupefiante. Iuda Iscarioteanul este considerat un initiat, singurul dintre cei 12 apostoli care detine o informatie capitala. Pentru cainiti, Iuda constituie un personaj esential in indeplinirea sacrificiului lui Iisus si in rascumpararea pacatelor umanitatii.

In timp ce evanghelisti precum Ioan sau Matei considera ca motivele tradarii lui Iuda sunt posesia diabolica si avaritia acestuia. In „Evanghelia dupa Matei”, Iuda, cuprins de remuscari, se spanzura inainte de a incerca sa inapoieze marelui preot cei 30 de arginti. Acest personaj este fara indoiala un indiciu important in contextul originilor crestinismului. Dupa ce se vor publica paginile traduse ale acestei evanghelii regasite, dezbaterile despre Iuda se vor relansa…


Social Media

14 Comments

 1. In definitiv Iuda a avut cea mai ingrata misiune, cea a tradatorului. Era normal sa aiba si el o varianta…si el a trait alaturi de IIsus si a avut o perceptie a evenimentelor, poate alta. De ce nu?
  Pana in clipa cand aluat hotararea sa Il tradeze si chiar si dupa aceea a fost si el in miezul evenimentelor. Si poate ca in mintea lui, chiar asa a fost. Nu cred ca a fost posedat cand a facut acel act de tradare, nu are logica, de ce sa Il vrea satana rastignit cand se stia ca prin rastignirea LUI se va mantui multi. Pentru ca se stia. Iisus s-a jertfit cu buna stiinta, stia si El ca asta va urma.
  Cat despre ideea ca Iisus ar fi fost casatorit cu cineva,…. nu vad nimic rau sau bun in asta. Pildele si invataturile LUI raman aceleasi, ca si suferinta pe cruce si lacrimile mamei Sale si tot ceea ce inseamna crestinism. Ce crede cineva ca el nu a mirosit a transpiratie? sau nu i-a fost foame sau sete sau dor? Si daca aiubit o femeie ce este asa de rau si de neacceptat? Pe mine personal aceasta evanghelie nu ma face sa Il iubesc mai putin.
  Mai Ionele cum sa citeze Iisus dintr-o evangelie care a fost scrisa in timpul desfasurarii evenimentelor sau la sute de ani dupa?
  ce Mantuitorul avea nevoie sa citeze dintr-o evangelie?!!!!!!

 2. DOAMNE DE UNDE MAI SCOT MANUSCRISE?CE-A MAI MARE ABERATIE SA CREDA OMUL CA DUMNEZEU IL PUNE PE IUDA SA -L VANDA PE IISUS .DAR VOI DRAGILOR DACA SUNTE_TI PARINTI AT_I LASA OARE CA FIUL VOSTRU SA FIE RASTIGNIT DE NISTE SALBATICI[CA ASA ERAU OAMENI ACUM 2000 DE ANI].EU UNA SUNT PARINTE DAR NU MI_AS SACRIFICA COPILUL PENTRU NIMIC IN LUME .DUMNEZEU ESTE ATOTPUTERNIC NU ARE RIVALI DE EX .SATANA.EL NE-A CREAT CA NE IUBESTE NU NE ISPITESTE AM MAI CITIT UN ARTICOL IN CARE DUMNEZEU ERA DESCRIS;EU SUNT GELOS ;DOAMNE CE ABERATIE <CUM SA FIE DUMNEZEU GELOSI PE NOI CARE SUNTEM NISTE FURNICUTE FATA DE MARIMEA LUI.DOAMNE OAMENII BUNI TREZITI-VA LA REALITATE SI GANDITI LOGIC NU RELIGIOS.

 3. DRAGA MEA VIOREAUA <EU NU MA_M REFERIT LA MAICA DOMNULUI , AM FACUT REFERIRE LA DUMNEZEU ,DE CE NU SI_A SALVAT FIUL ? AM FOST UN PIC CREDINCIOASA SI RELIGIOASA ,MERGEAM LA BISERICIi ,MANASTIRIi,LA SLUJBE DE MASLURIi ,LA DEZLEGARI DE FARMECE SI BLESTEME SI TOT CE SE MAI FACE IN BISERICA ,DAR GANDIND LOGIC SI PUSE CAP LA CAP TEXTELE DIN BIBLIE NU MA MAI CONVING CA MA POT MANTUI .SA NU FACI PACATE NICI CU GANDUL .PAI CA SA NU FAC PACATE TREBUIE SA DORM TOATE ZIUA ,SA NU MAI GANDESC ,SA NU MAI VORBESC .LUMEA E PLINA DE RAUTATE SI NEDREPTATI SI BIBLIA AMI SPUNE SA FIU SARAC CA MA VOI MANTUI.EU CRED IN DUMNEZEU SI NU CRED CA EL NE ISPITESTE CA NU ARE DE CE SI NE TRIMITE SI PE DIAVOL SA NE ISPITEASCA DECI NOI TOT TIMPUL SUNTEM ISPITITI ,PAI LA ATATEA ISPITE CUM SA MAI FIM FARA PACATE .TINERETUL ASI VA REVENI LA NORMAL ,SI EU AM CREZUT INTR_O POVESTE FRUMOASA DAR PREA FANTASTICA SI PLINA DE CONTRADICTII DAR POATE DUMNEZEU IMI VA LUMINA MINTEA SI VOI VEDEA LUMINA CE_A ADEVARATA PE CARE ACUM N_O VAD.IMI CER IERTARE DACA AM FOST PUTIN RAUTACIASA.

 4. Iuda facea parte dintre zeloti o organizatie radicala care lupta impotriva romanilor el l-a urmat pe Iisus din considerente politice si in momentul cand Iisus a vindecat sluga romanului si a zis „nu ma vazut tot Israelul atata credinta ca la acest om” a fost influentat de cei ce voiau sa faca rascoala si l-a tradat .

 5. pentru „viorea”

  asa,ca sa stii,ca numai plinsul mamei mele m-a scos normal din lumea voastra de nemernici!

  pentru silvia

  ai dreptate,intr-o lume murdara,daca te tot stradui sa traiesti normal,nu faci decit sa-i arati satanei cum se traieste.mai bine e sa stai locului unde ti s-a intimplat ceva ce nu-ti place si sa ma strigi in gind,doar pe nume,ca am si venit sa te iau si sa pedepsesc vinovatul.

  cit despre lumea fara ispite,in primul rind trebuie sa stiti ca eu nu l-am autorizat pe satana sa faca nimic din ce a facut.in al doilea rind e ca va autorizez eu pe voi sa-l scoateti din lume cum doriti,ca nu vine de la mine.

 6. Nu stiu cine esti de ti-ai permis sa te semnezi cu numele Domnului nu ti-e frica de Dumnezeu Tatal ?Eu am citit in certea apocalipsei ca Domnul Iisus in care eu cred se va intoarce cu slava si putere si vor fi semne mari si tu te semnezi pe net cu numele lui cel sfant Dumnezeu sa te mustre.

 7. doamne nu am crezut ca voi vedea asa ceva vreodata.mai baiatule tu chiar te crezi Dumnezeu Fiul?traim intr-o lume nebuna.pe bune.deci asemenea vorbe le poate scoate doar un nebun, un debil mintal.poate o iei razna de tot daca nu ai luat-o deja.eu am auzit ca actorii ce au jucat rolului Mantuitorului Iisus au luat-o razna.frate esti nebun si punct.

 8. Silvia imi pare rau sa te anunt ca ai cazut in plasa lui satan asta e cea mai mare reusita a lui sa ii faca pe oameni sa creada ca el satana nu exista si oamnii sa ie inchine zicandui dumnezeu . La intrebarea ta ce ce nu l-a salvat pe Iisus fiindca acesta trebuia sa moara si apoi sa invie ca dumnezeu sa-si arate slava si noi sa avem sansa mantuirii. Ziceai ca nu ti-ai sacrifica copilul pentru nimic in lume nici un om nu poate dar Dumnezeu a putut si sa nu crezi ca i-a fost usor. Dar toate le-a facut pentru noi si tu zici ca nu are rival . Daca copilul tau ar zice altcuiva mama nu ai fi geloasa? Asa si Dumnezeu e gelos cum sa se inchine oamenii cea mai frumoasa creatie a sa unui fost supus de al lui ? Raspunde daca ai raspunsuri plauzibile daca nu ,nu te mai obosi sa-mi scrii ca satana nu exista ca Dumnezeu nu are rivali aste sunt invataturi smintite de ale lui Pavel Corut un fost securist .

 9. silvia sorin are dreptate.dumnezeu si-a jertfit fiul pentru noi oamenii dar a facut-o deoarece l-a vrut aproape de el acolo in cer.nu nu ai face orice sa-ti ai copilul alaturi.si noi nu ar trebui sa ne intrebam si sa cautam raspunsuri ci doar sa credem in el.eu una sincer nu stiu biblia.nu am citit-o pana acum pentru ca mi-e frica sa nu fie si acolo minciuni scrise de oameni care se dau drept sfinti.eu ma rog la dumnezeu acasa si ma chinui sa fac fapte bune ca sa mai scada putin pacatele;)).aaa si daca am spus ca nu am citit biblia asta nu inseamna ca nu sunt credincioasa.stiu toate pildele importante si rugaciunile:D.

 10. Dar de unde stiti voi asa multe de va contraziceti atat? Probabil din biblie. Si probabil stiti ca a fost scrisa de oameni ca si voi, si in ea sunt descrise 4 evanghelii care au fost alese de imparatul Constantin din multe alte evanghelii care au fost distruse. Si poate nu stiati ca urmasul lui, imparatul Theodosiu a facut crestinismul obligatoriu.

Leave a Reply