Purgatoriul poate fi acceptat si de ortodoxi sau e doar o invatatura catolica?

Social Media

Un punct de divergenta intre catolici si ortodocsi este problema purgatoriului. Precum se stie, catolicii cred in purgatoriu, pe cand ortodoxii nu. Insa este o falsa problema. Credinta, in practica, este comuna celor doua Biserici; divergenta sta numai in teorie, in cuvinte. Ba, am putea spune ca, practic, cultul mortilor este mai dezvoltat in Biserica Rasariteana decat in cea Apuseana.

Pentru a se prezenta in fata lui Dumnezeu dupa moarte, sufletul omului trebuie sa fie cu desavarsire curat. De aceea sufletele celor care mor cu pacate usoare sau nu au ispasit suficient pe pamant pentru pacatele mari care au fost iertate, se curata in ceea ce catolicii numesc purgatoriu pentru a putea intra in paradis. Cuvantul latin purgatorium vine de la purgare care inseamna a curati.

Practica de a veni in ajutorul raposatilor prin rugaciuni, pomeni, posturi si mai ales prin oferirea sfintei Liturghii, a existat de la inceput in Biserica, atat in Occident, cat si in Orient. Unul din sfintii Parinti ai Rasaritului, sfantul Ciril din Ierusalim, scrie: „Noi ne rugam pentru toti cei care au adormit inaintea noastra, avand convingerea ca acest lucru va aduce cel mai mare folos sufletelor in favoarea carora este oferita rugaciunea in timp ce este de fata Victima sfanta si vrednica de cutremurare” (Ciril de Ierusalim, Cateheza mistagogica, V).

Desi Bisericile Orientale, in practica, au un cult al mortilor mai dezvoltat decat occidentalii, ele nu au o teologie suficient de dezvoltata in aceasta privinta, invatatura cu privire la purgatoriu ramanand, in continuare, imprecisa. Teologia cu privire la purgatoriu s-a dezvoltat in Occident dupa ruptura din 1054. Ceea ce ii supara pe orientali, nu
este atat adevarul de credinta care este comun celor doua Biserici, ci formularea teologica, definirea lui la diferite concilii ecumenice ulterioare si mai ales introducerea cuvantului purgatoriu care, fiind introdus in Occident, devine, suspect de erezie.

A fost credinta comuna atat a Bisericii Rasaritului, cat si a Apusului ca iadul este vesnic si cei care mor cu pacate grele nu mai ies niciodata de acolo. E cuvantul lui Isus: „Plecati de la mine blestematilor in focul cel vesnic al iadului”. In parabola lui Isus, intre locul de suferinta in care se afla bogatul nemilos si locul de fericire unde se afla Lazar cel sarac, este o prapastie peste care nu se poate trece.

In secolul al III-lea a aparut o erezie a lui Origene, numita „apocatastaza”. Potrivit acestei invataturi, la sfarsitul lumii, iadul va inceta; osanditii si chiar diavolii vor fi iertati. Dar erezia a fost condamnata la Conciliul din Constantinopol din 543, aprobat de papa Virgiliu. Acest Conciliu condamna „pe oricine sustine si afirma ca suferinta diavolilor si a pacatosilor e temporara, ca se va sfarsi in viitor si ca va fi o apocatastaza (o reconciliere) a pacatosilor si a diavolilor”.

Pe de alta parte, un suflet care la moarte e cu desavarsire curat si nu are nimic de ispasit, este primit imediat in paradis. Daca un suflet merge in iad, nu-l mai poate ajuta nimeni de pe pamant, nu-l mai scoate nimeni de acolo; daca merge imediat in paradis, nu mai are nevoie de ajutorul celor ramasi in viata. Logic, daca nu este o stare intermediara intre iad si paradis, un purgatoriu, atunci orientalii trebuie sa-si puna intrebarea: sambetele mortilor din Postul Mare, pomenile in a treia zi dupa inmormantare, sarindarele si parastasele, colivele si pomenirile pe care le fac pentru cei adormiti, ce rost au? E doar o autoconsolare pe care si-o acorda indoliatii ramasi in viata?

De altfel, la Conciliul din Florenta, orientalii au acceptat credinta in existenta purgatoriului si au facut aceasta marturisire de credinta comuna:

Cat despre credinciosii care, caindu-se cu adevarat, au murit in iubirea lui Dumnezeu, fara insa a fi facut roade suficiente de pocainta pentru pacatele si omisiunile lor, sufletele lor sunt curatite dupa moarte prin pedepse de purificare. La usurarea acestor pedepse contribuie sufragiile credinciosilor de pe pamant, cum sunt Liturghiile, rugaciunile, pomenile si alte fapte de caritate…


Social Media

15 Comments

 1. Asaceva nu exista, este o aberatie a celor ce vor sa tina lumea in necunoastere pt ca adevarul este ca atunci cand mori, te duci in matrice, iar de acolo dupa un anumit timp te reincarnezi pe terra, iar greselile ce le faci in viata, le vei platii in viata urmatoare si nu in rai sau iad, asta este ideea ascunsa mii de ani omenirii, pt ca daca omenirea stia despre reincarnare ca noi ne reincarnam la infinit ar fi devenit constienta de propriile fapte.

 2. Punctul meu de vedere e urmatorul: in limba romana, litera „x” n-a fost folosita pana in secolul al 19-lea. In loc de „x” se folosea „cs”, „gz” sau chiar „gs”. Atat timp cat singularul acceptat la „ortodox” se scrie cu litera „x”, si nu „ortodocs”, nu vad niciun motiv sa scriu „ortodocsi” decat doar sa aducem aminte de vechea limba romana. Nu sunt lingvist, dar uneori ma mai pricep si la istorie si la logica.

  Silivriano

 3. In decursul istoriei omenirea a avut tendinta de a supraimpune peste imaginea lumii de dincolo si pesti perceptul de Dumnezeu, propriile sale tipare cognitive.
  Atat timp cat omenirea a fost tributara perceptului de pedeapsa a crezut si a fost facuta sa creada intr-o pedeapsa vesnica dupa moarte.
  Acest lucru este de fapt un nonsens, insa oamenii nu stau sa gandeasca putin inainte de a lasa domele sa vorbeasca prin ei.
  Ganditi-va putin … suntem cu totii de acor ca Dumnezeu este infinit mai bun, mai intelept si mai iubitor decat noi oamenii.
  Daca un om care este parinte are un copil ce i-a gresit cu ceva sau i-a iesit cumva din cuvant ce va face ? Poate ca eventual in functie de gravitatea faptei il va pedepsi. Pedeapsa insa va avea desigur o anumita durata. In plus acea pedeapsa va avea in principal rolul sa-l faca pe copil sa-si invete lectia si sa nu mai greseasca data urmatoare. In orice caz un parinte normal nu va fi suparat si nu-si va pedepsi pentru toata viata copilul.
  Atunci cum pot oamenii sa considere ca Dumezeu Tatal ar putea sa se poarta mai putin iubitor si intelept decat un om normal si obisnuit.
  Parerea mea este ca de fapt a crede ca Dumnezeu da o pedeapsa VESNICA pentru greseli finite in timp, este o stupiditate si o jignire adusa lui Dumnezeu.
  Timpul petrecut in chinurile aferente lumilor joase de dincolo, este limitat in timp ( desi el apare ca aproape fara de sfarsit pentru cei care le sufera ) atat cat este necesar pentru purificare acelui suflet.
  Tineti cont ca Isus a spus ca flacarile iadului sunt vesnice si nu timpul petrecut acolo de un suflet.
  Amintitiva ca Dumnezeu este insasi supream Intelepciune, Iubire si Compasiune.
  Tuturor toate cele bune !

 4. e obsedat dupa doua idei:
  1. aceea ca toate sufletele ar proveni dintr-o matrice si ar ajunge intr-o matrice din care te eliberezi…cum sa-ti spun eu tie..mai bine uita-te la filmul matrix prima parte si o sa vezi ca exista o asemanare mare intre aceasta idee si ce sustine acest baiat aici si pe lovendal
  2. existenta anunaki-lor si a reptilienilor e e idee prea mult sustinuta de o persoana care a inceput sa mi se para cam suspicioasa impreuna cu tot ce scrie si acea persoana se numeste David Icke.
  Si nu fac bascalie dar el crede in niste reptile si nu crede in Iisus…nu ti se pare ciudat? crezi in ceva despre care se povesteste pe ici pe colo si nu crezi in ceva atestat istoric atat de clar.

  ce sa spun eu acuma…cred ca oamenii au luat-o razna rau deja si eu personal m-am saturat de toate aburelile astea new age si porcarii cu reptile, idei legate de posibile sfarsituri cum e 2012 si alte tampenii de genul.
  un lucru e clar…s-a tampit lumea!!!

 5. Pentru Eugenia
  E bine sa ne gandim cu dragoste la mortii nostri si atat. Sufletele lor nu trebuie obosite prin chemari – de aceea spiritismul e mai degraba contraindicat. Ne apar in vis atunci cand considera ei ca avem nevoie. De aceea conteaza cum apar imbracati, ce spun – daca spun -, ce atitudine au, atmosfera generala a visului, ce simtim noi dupa o astfel de intalnire. Eu mi-am visat tatal de mai multe ori, atunci cand depasisem situatii complicate – era tacut, calm, simteam ca stia prin ce trecusem si ca mi-a fost alaturi, sau chiar contribuise esential la insanatosirea mea 100%, cand altii se indoisera. Recent, l-am visat dupa ce m-am gandit la prezenta lui benefica – a aparut exact atat cat a considerat ca-mi poate insufla incredere si o stare de echilibru, care a durat si mi-a facut bine. Se spune ca mortii nostri la care ne gandim cu dragoste ne sunt ingeri pazitori, pentru ca sunt aici, in astral mai precis. Nu inseamna ca sunt singurii ingeri, dar ne sunt mai „la indemana”. Oana

 6. reale, nereale prea putina importanta are
  cu ce iti ajuta tie ca stii de reptilele alea, de masonerie, de planurile diabolice a unor oameni care vor sa conduca lumea sau ca in 2012 vom pieri toti?
  ti s-a imbunatatit viata cumva? o duci mai bine? te-ai ridicat spiritual? ai devenit mai bun? crezi ca te poti feri sa muncesti prin niste multinationale conduse sa zicem de asa zisa „elita” din moment ce nu ai nici o alta oportunitate? crezi ca poti schimba lumea stiind ca exista iluminati? crezi ca esti in stare sa-i elimini…nici macar nu stii care sunt? in romania se cam stie care sunt masoni…a-i mers sa-i pui pistolul la tampla la vreunul dintre ei? pun pariu ca daca ar candida la presedentie un mason de grad inalt ar iesi invingator cu peste 60%.
  cat despre sfarsit…sa zicem ca vine in 2012…si ce propui sa fac? sa ma duc sa ma ascund in grote? sau sa ma calugaresc? sa ma las de tot ce fac acuma? cu ce ma ajuta pe mine informatia asta?
  sa spunem ca in 2012 se vor petrece alte evenimente…pana aceea de curent mult descrisa pe internet si la tembelizor…cu ce ma poate ajuta informatia asta? o sa ma duc acuma sa cultiv cereale cum propune un tampit la tembelizor? sunt mult prea multi factori la mijloc…lipsesc prea multe elemente ca sa poti sa reiei viata in asemenea conditii si pur si simplu nu suntem pregatiti doar ca se face multa gargara degeaba
  sau ca o sa evoluam spiritual dupa anul asta…foarte bine daca o sa evoluam…si ce sa fac eu in acest caz?

  am ajuns intamplator pana acuma sa vorbesc cu diferite persoane care mai de care mai studiata in stiinte ezoterice,crestine si nu mi s-au parut sa aiba o viata mai deosebita…tot niste simpli oameni sunt cu defecte vizibile ca si toti ceilalti….am ajuns la concluzia ca e egala cu zero toata cunoasterea daca uiti lucrul esential in viata asta ce ai ales-o aici pe pamant…aceea de a fi pur si simplu om, sa te cunosti pe tine bine si sa fii tu insuti….de ce spun asta? pentru ca daca suntem intradevar facuti dintr-un Dumnezeu si cred cu tarie in acest fapt atunci Dumnezeu ne-a insuflat acea cunoastere necesara ca sa facem ce e bine si sa ne descurcam aici…am venit aici intr-un pachet complet…trebuie doar sa ne urmam instinctele si atunci cand realizam ca am facut rau sa incetam (crede-ma ca si ce-l mai mare criminal constentizeaza raul doar ca in urma unor dereglari in viata personala, a societatii a fost schimbat in asa fel incat sa treaca peste acea mustrare interioara, acel proces de constiinta…e ceea ce numesc eu comportament fals…oamenii uita sa fie ei insusi…vad zilnic oameni care se comporta atat de fals, care parca incearca sa fie cineva, care mai decare mai smecher, care vrea sa impresioneze pe cineva)…..ce vroiam sa spun defapt aici e ca tot ce ai nevoie iti e dat din momentul in care te-ai nascut…te uiti la un copil micut si vezi cat de inocent e…de ce nu continua asa pana cand moare? pentru ca societatea il schimba…se schimba si el singur in timp pentru ca oamenii incearca tot timpul sa imite dar il schimba si educatia…i se aplica tot felul de credinte, i se spune de la o varsta frageda cum sa fie si uite asa cum se degradeaza sufletul deodata cu personalitatea care te conduce sa faci una sau alta….totul e in stransa legatura.

  faptul ca stii ca o exista soparlele alea, ca stii tot felul de invataturi nu iti asigura schimbarea personala intr-o persoana mai buna daca nu stii sa aplici ce ai invatat si crede-ma ca e mult mai greu sa aplici ce inveti decat sa te pui sa studiezi acele lucruri.

  si sa-ti mai spun ceva…nu ai cum sa spui ca sunt reale 100% din moment ce nu ai dat mana cu nici o fiinta deaia verde si sa mai stii ca la nasul tau ajung doar informatiile pe care trebuie sa le stie un muritor de rand…nu o sa afli niciodata mai mult chiar daca o sa ti se para ca ti s-a deschis cutia pandorei.
  esti constient ca sunt informatii pe planeta asta de care habar nu ai? tot felul de informatii secrete care nu au ajuns la nasul tau
  de ce crezi ca nu se puteau tine secrete si aceste informatii despre iluminati si planurile lor, despre anunaki si alte minunatii ce le-ai citit?
  as putea sa merg pe cealalta teorie…ca adevarul e in fata doar ca nu vrem sa il vedem dar te trimit la inceputul acestui comentariu.

 7. Razvan , in mare masura punctezi foarte corect aspectele pe care le prezinti.
  Crede-ma ca nu as fi intervenit daca nu as fi observat dincele ce ai mai scris pana acum ca ai deschiderea necesara catre intelegere autentica.
  E foarte bine si corect si necesar sa urmaresti sa aplici in ceea ce faci si in ceea ce esti, principiile spirituale pe care le inveti si in care crezi.
  De fapt aceasta este calea de crestere si ea este urmata de toti oamenii, de unii in mod constient sau semiconstient, de altii impinsi de la spate de tavalugul lectiilor karmice.
  E de asemenea adevarat ca multi oameni accepta mental genul de informatii la care faci referire si cu asta cumva considera ca au facut ceva, traind dupa aceea tot inconstient, dupa tiparele limitate ale mentalului, avand insa o doza consistenta de „orgoliu spiritual” in bagaje.
  Ceea ce insa e foarte important de retinut este ca informatia legata de aspectele ocultate legate de manipularea omenirii sunt foarte importante si e bine sa le cunoastem, chiar daca nu putem face individual in acest moment prea multe.
  Stii ce a spus Isus „Cunoasteti adevarul si adevarul va va elibera”. Desigur e foarte probabil ca El se referea acolo la Adevarul Suprem. Insa orice adevar mai mic este o reflexie specifica in manifestare a acestuia.
  Cunoscand adevarul stiind care sunt mecanismele prin care suntem manati de la spate ca o turma de animale, putem face in mic si apoi in mare cat mai multe pentru a ne alege soarta.
  Dumnezeu nu a ales in mod absolut un destin fix si imuabil pentru omenire, la care omul sa stea ca un spectator si sa zica asa cum zici tu „ce pot eu sa fac „. Tot destinul nostru individual si colectiv depinde de alegerile pe care le luam in fiecare clipa a vietii.
  Atentie deci ca nu putem face alegerile necesare, daca traim in ignoranta si ne spunem ca in afara de trairea cat mai corecta a umanitatii noastre, nu avem ce face.
  De fapt planurile malefice care se manifesta prin acesti asa zisi conducatori din umbra ai omenirii implica 2 mari directii de iluzionare pentru oameni.
  1. Omenii multumiti cu lumea materiala sa nu creada cu adevarat ca ei exista.
  2. Oamenii care cauta spiritualitatea si care cred ca acestia exista sa creada ca nu au ce face impotriva lor si ca ei pot sa-si vada de cresterea lor spirituala fara sa faca nimic in legatura cu exteriorul

  Poate ca stii ca intreaga manifestare este un ansamblu holografic, in care intregul se reagseste oglindit in parte, iar partea este prezenta in tot intregul. De aceea nimic din ceea ce este in „exterior ” nu ne este strain si de fapt nu este in exterior. Asa ca e foarte important sa stim adevarul despre ceea ce se petrece in lume si sa actionam in consecinta.
  Cai de actiune sunt nenumarate si probabil ca se pot scrie carti intregi despre ele. Am sa enumar doar pe scurt cateva :
  – cea mai imporatnta deriva din faptul ca lumea noastra este in permanenta modelat de ceea ce noi mentalizam la unison despre ea. Daca din ce in ce mai multi oameni cu putere de mentalizare se vor alatura mentalizarii unei lumi in care aceste tare sa fie inlaturale, Universul va aduce treptat spre noi acest gen de realitate
  – daca stim ca se urmareste inducerea a cat mai multe boli si debilitati in corpurile oamenilor pentru ca ei sa fie dependenti de tratatmente si medicamente cu care sa fie controlati – vom avea grija ce si cum maincam si vom avea grija de sanatatea noastra prin practicarea a unor exercitii specifice
  – daca stim ca se urmareste limitarea accesului la resursele planetei ( prin poluarea si epuizarea acestora ) pentru ca oamenii sa poat fia astfel controlati – vom urmari sa sprijinim modul de viata ecologic si minimalist, intai in forul nostru interior si in viata noastra, apoi treptat prin miscari din ce in ce mai ample de mas
  – daca stim ca se urmareste implementarea statului politienesc si dictatorial prin implementarea cipurilor biometrice ( intai in acte si apoi direct in corp) – avem grija sa refuzam ferm acest gen de actiune asupra noastra si apoi sa ne alaturam cu entuziasm miscarilor de protest ce se vor initia
  – daca stim ca se urmareste prostirea si indobitocirea oamenilor prin mass-media si prin promovarea non-valorilor – alegem sa cultivam valorile autentice in si in jurul nostru si sa ne activa nivelul supramental al fiintei
  – daca stim ca in curand ( poate ca in 2012) e foarte posibil sa fie un eveniment major de tip prag de trecere pentru umanitate – ALEGEM SA SOLICITAM CU UMILINTA, CREDINTA SI UMILINTA LUI DUMNEZEU, CA ACEST SALT SA SE PRODUCA INTR-UN MOD ARMONIOS SI PLIN DE PACE SI BUCURIE SI NU PRIN SUFERINTA SI TEROARE

  As putea continua astfel cu foarte multe exemple, dar cred ca ai inteles ideea. A sti si a nu actiona este Suprema Lasitate.
  Iar daca nu stim sau nu vrem sa aflam pe motiv ca nu putem face nimic sau ca acea cunoastere nu ne schimba cu nimic, gresim teribil, facand jocul planurilor malefice.
  Nimeni nu are cum sa actioneze coerent si bine integrat, pentru a ajuta la directionarea evenimentelor pe calea benefica, daca el habar nu are despre ce e vorba si nici nu stie care sunt mecanismele ce se desfasoara in jurul lui.
  Nu conteaza ca nu stim totul, ca sunt informatii care nu ajung la noi, sau ca unele informatii sunt trunchiate, incomplete, samd …. asa cum spuneai si tu, de aceea omul e dotat cu intuitie si bun simt.
  Tuturor toate cele bune!

 8. Razvan , in mare masura punctezi foarte corect aspectele pe care le prezinti.

  Crede-ma ca nu as fi intervenit daca nu as fi observat dincele ce ai mai scris pana acum ca ai deschiderea necesara catre intelegere autentica.

  E foarte bine si corect si necesar sa urmaresti sa aplici in ceea ce faci si in ceea ce esti, principiile spirituale pe care le inveti si in care crezi.

  De fapt aceasta este calea de crestere si ea este urmata de toti oamenii, de unii in mod constient sau semiconstient, de altii impinsi de la spate de tavalugul lectiilor karmice.

  E de asemenea adevarat ca multi oameni accepta mental genul de informatii la care faci referire si cu asta cumva considera ca au facut ceva, traind dupa aceea tot inconstient, dupa tiparele limitate ale mentalului, avand insa o doza consistenta de „orgoliu spiritual” in bagaje.

  Ceea ce insa e foarte important de retinut este ca informatia legata de aspectele ocultate legate de manipularea omenirii sunt foarte importante si e bine sa le cunoastem, chiar daca nu putem face individual in acest moment prea multe.

  Stii ce a spus Isus „Cunoasteti adevarul si adevarul va va elibera”. Desigur e foarte probabil ca El se referea acolo la Adevarul Suprem. Insa orice adevar mai mic este o reflexie specifica in manifestare a acestuia.

  Cunoscand adevarul stiind care sunt mecanismele prin care suntem manati de la spate ca o turma de animale, putem face in mic si apoi in mare cat mai multe pentru a ne alege soarta.

  Dumnezeu nu a ales in mod absolut un destin fix si imuabil pentru omenire, la care omul sa stea ca un spectator si sa zica asa cum zici tu „ce pot eu sa fac „. Tot destinul nostru individual si colectiv depinde de alegerile pe care le luam in fiecare clipa a vietii.

  Atentie deci ca nu putem face alegerile necesare, daca traim in ignoranta si ne spunem ca in afara de trairea cat mai corecta a umanitatii noastre, nu avem ce face.

  De fapt planurile malefice care se manifesta prin acesti asa zisi conducatori din umbra ai omenirii implica 2 mari directii de iluzionare pentru oameni.

  1. Omenii multumiti cu lumea materiala sa nu creada cu adevarat ca ei exista.

  2. Oamenii care cauta spiritualitatea si care cred ca acestia exista sa creada ca nu au ce face impotriva lor si ca ei pot sa-si vada de cresterea lor spirituala fara sa faca nimic in legatura cu exteriorul

  Poate ca stii ca intreaga manifestare este un ansamblu holografic, in care intregul se reagseste oglindit in parte, iar partea este prezenta in tot intregul. De aceea nimic din ceea ce este in „exterior ” nu ne este strain si de fapt nu este in exterior. Asa ca e foarte important sa stim adevarul despre ceea ce se petrece in lume si sa actionam in consecinta.

  Cai de actiune sunt nenumarate si probabil ca se pot scrie carti intregi despre ele. Am sa enumar doar pe scurt cateva :

  – cea mai imporatnta deriva din faptul ca lumea noastra este in permanenta modelat de ceea ce noi mentalizam la unison despre ea. Daca din ce in ce mai multi oameni cu putere de mentalizare se vor alatura mentalizarii unei lumi in care aceste tare sa fie inlaturale, Universul va aduce treptat spre noi acest gen de realitate

  – daca stim ca se urmareste inducerea a cat mai multe boli si debilitati in corpurile oamenilor pentru ca ei sa fie dependenti de tratatmente si medicamente cu care sa fie controlati – vom avea grija ce si cum maincam si vom avea grija de sanatatea noastra prin practicarea a unor exercitii specifice

  – daca stim ca se urmareste limitarea accesului la resursele planetei ( prin poluarea si epuizarea acestora ) pentru ca oamenii sa poat fia astfel controlati – vom urmari sa sprijinim modul de viata ecologic si minimalist, intai in forul nostru interior si in viata noastra, apoi treptat prin miscari din ce in ce mai ample de mas

  – daca stim ca se urmareste implementarea statului politienesc si dictatorial prin implementarea cipurilor biometrice ( intai in acte si apoi direct in corp) – avem grija sa refuzam ferm acest gen de actiune asupra noastra si apoi sa ne alaturam cu entuziasm miscarilor de protest ce se vor initia

  – daca stim ca se urmareste prostirea si indobitocirea oamenilor prin mass-media si prin promovarea non-valorilor – alegem sa cultivam valorile autentice in si in jurul nostru si sa ne activa nivelul supramental al fiintei

  – daca stim ca in curand ( poate ca in 2012) e foarte posibil sa fie un eveniment major de tip prag de trecere pentru umanitate – ALEGEM SA SOLICITAM CU UMILINTA, CREDINTA SI UMILINTA LUI DUMNEZEU, CA ACEST SALT SA SE PRODUCA INTR-UN MOD ARMONIOS SI PLIN DE PACE SI BUCURIE SI NU PRIN SUFERINTA SI TEROARE

  As putea continua astfel cu foarte multe exemple, dar cred ca ai inteles ideea. A sti si a nu actiona este Suprema Lasitate.

  Iar daca nu stim sau nu vrem sa aflam pe motiv ca nu putem face nimic sau ca acea cunoastere nu ne schimba cu nimic, gresim teribil, facand jocul planurilor malefice.

  Nimeni nu are cum sa actioneze coerent si bine integrat, pentru a ajuta la directionarea evenimentelor pe calea benefica, daca el habar nu are despre ce e vorba si nici nu stie care sunt mecanismele ce se desfasoara in jurul lui.

  Nu conteaza ca nu stim totul, ca sunt informatii care nu ajung la noi, sau ca unele informatii sunt trunchiate, incomplete, samd …. asa cum spuneai si tu, de aceea omul e dotat cu intuitie si bun simt.

  Tuturor toate cele bune!

 9. pentru Aspera
  Sa trecem peste toate cele si vreau sa-ti spun un adevar mai adevarat decat toate celelalte…adevarul si-l face fiecare si fiecare gaseste un adevar al lui iar altii desi stiu adevarul nu vor sa-l vada pentru ca stii cum se zice: Adevarul e o flacara atat de luminoasa incat multi oameni nu-i pot suporta lumina. Unii inchid ochii sa nu-l vada iar altii fug de el sa nu fie arsi…deci treaba cu adevarul absolut e cam discutabila…nu poate mie sa vina cineva sa-mi spuna un adevar mai mare decat al meu si nici eu un adevar mai mare decat al lui pentru ca fiecare om vede lumea prin proprii lui ochi si are constiinta lui proprie…ar fi vai de noi daca ar fi o constiinta comuna.
  Iar daca Dumnezeu nu a ales un destin fix pentru oameni de ce se mai spune ca Dumnezeu iti stie ziua si ceasul la care vei muri, ca Dumnezeu le stie pe toate?….binenteles ca e doar o idee religioasa la fel cum tu imi spui mie ca Dumnezeu nu ne-a ales un destin fix….asta chiar nu ai de unde sa stii. E doar o presupunere!
  Oamenii la asta sunt experti: la presupuneri, la ipoteze, la teorii, la datul cu parerea…de ce sa nu recunoastem acest lucru?!
  Daca vei lua un milion de oameni de pe intreg mapamondul vei vedea ca parerile sunt foarte impartite referitoare la orice subiect legat de viata, spiritualitate etc. iar daca te vei numara printre ei vei observa ca un numar mare de oameni nu au aceleasi idei ca si tine…intrebarea e urmatoarea? crezi ca detii un adevar mai adevarat decat hai sa zicem 50% dintre cei care nu au aceleasi idei ca si tine? daca raspunsul tau ar fi da atunci faci exact greseala religiilor…aceea de a se considera cea mai dreapta si cea mai adevarata….e o greseala imensa pe care o fac oamenii…sa creada ca doar ei detin adevarul si ca restul sunt idioti sau hai sa zicem prost informati.
  Sa trec mai departe…e adevarat din punctul meu de vedere ca poti sa schimbi anumite lucruri dealungul vietii dar spune-i acest lucru…ca poate sa-si schimbe destinul..unui copil a strazii abandonat de societate sau a unui copil subnutrit din Zambia care se chinuie sa traiasca de pe o zi pe alta…sa stii ca unele lucruri iti sunt predestinate si nu le poti schimba nici sa iti tai venele de suparare ca nu e lumea asa cum vrei…sunt lucruri pe care le poti schimba…cel mai usor e sa devii sarac din bogat dintr-o prostie proprie dar da-mi tu mie exemple de oameni saraci care au ajuns bogati…raportul e cam descentrat. Cati copii nu sunt foarte inteligenti si provin din familii foarte sarace si care nu pot face nimic sa-si schimbe destinul chiar daca o merita?! de ce? pentru ca asa le e scris si atunci spunele tu ce sa faca daca nu esti deacord cu „si atunci ce sa fac?”
  Mai departe..spui ca sunt multe cai de actiune descrise de carti…asta nu inseamna ca sunt valabile in realitate iar lumea asta e prea mare si daca e sa iei la drept prima ta cale de actiune nu a dat roade niciodata…nu-mi spune ca toate victimele sau macar jumate din victimele de la Hirosima se gandeau la acea bomba cand a cazut pe ei…nu cred ca se gadeau nuci macar 5% si totusi a picat pe ei inevitabil….e doar o teorie care suna bine si o gasesti prin carti de ocultism.
  – adoua metoda e cam greu de aplicat mai ales daca esti sarac si nu iti permiti un mod de viata sanatos…daca ma vei intreba de ce esti sarac am sa-ti raspund ca din cauza sistemului defect si infect si ma intreb ce exercitii vrei sa practici? yoga sau ce? si daca iti infecteaza apa de la robinet si aia plata din magazin ce faci? vei bea apa de ploaie?
  si ce vrei sa mananci, sa ingerezi fara sa bagi euri in tine? treptat se vor desfiinta pietele si vei manca si mere cu medicamente in ele inevitabil…vrei sa imi cumpar pamant sa imi pun meri de pe acuma sa mananc si eu niste mere sanatoase si sa cresc pui de casa cu porumb cultivat de mine ca sa nu bag in mine pui de alimentara umflati cu proteine modificate genetic? din pacate traiesc la bloc si e imposibil sa ne mutam toti orasenii la sat asa ca e cam greu….sau tu te gandesti doar la tine?!
  – de cate ori mergi pe jos in defavoarea masinii, tramvaiului sau autobusului? daca ai un loc de munca departe de casa cum te deplasezi la el? iti permiti sa cumperi sapun, praf de spalat si alte cosmetice de tip ecologic ca sa salvezi planeta? daca nu iti permiti sa le cumperi ecologice ai fi in stare sa renunti la ele pentru a salva planeta albastra? e usor sa vorbesti doar de solutii pana cand nu le-ai incercat.
  – daca se doreste implementarea chipului si fara de acesta nu vei mai putea lucra nicaieri si vei avea copii mici de crescut vei lua oare decizia de a-i lasa sa moara de foame? ce vei face intr-o asemenea situatie? ..nu stiu ce varsta ai si cat de mult te-ai gandit la aceste situatii dar ce mi-ai scris aici sunt niste solutii pe foaie…planurile sunt facute cu mai mult tact si cu o strategie aparte asa ca degeaba mi se spune mie de solutii prin carti de oameni care nici nu le-au aplicat vreodata.
  – vorbesti de mass-media si de non valori…poti sa educi un copil cat de mult doresti ca indata ce l-ai lasat intr-o comunitate cu alti copii prost educati carora nu li s-au cultivat adevaratele valori e deja loterie…sansele ca sa devina ca si ei sunt foarte mari si tine minte un lucru…chiar daca il cresti pana la 7 ani ca pe un ingeras daca in sufletul lui va dori sa se destrabaleze apoi din momentul ce va scapa de sub ochii parintilor o va face…sunt zeci, sute de astfel de cazuri iar in ceea ce-i priveste pe adulti cu privire al mijloacele de indobitocire e scris clar in protocoalele sionului care e scopul mass-mediei si a acestor mijloace de entertainment…sa-i distragi omului atentia de la lucrurile importante ale acestei vieti (familie in special in cele mai multe cazuri). ai renuntat la antena TV? pentru ca nu am mai vazut o emisiune calumea, educativa, de bun simt, de multa vreme pe posturile tv…e greu asai? e ca un microb de care scapi greu…internetul si televizorul.
  – si 2012 mare valva…subiect de succes pentru tampirea populatiei
  scriai in comentariul tau asa: „ALEGEM SA SOLICITAM CU UMILINTA, CREDINTA SI UMILINTA LUI DUMNEZEU, CA ACEST SALT SA SE PRODUCA INTR-UN MOD ARMONIOS SI PLIN DE PACE SI BUCURIE SI NU PRIN SUFERINTA SI TEROARE”
  tu chiar crezi ca Dumnezeu asteapta solicitarile noastre? da cine suntem noi oamenii ca sa-i solicitam Lui Dumnezeu ce sa faca cu noi? stie El foarte bine ce trebuie sa faca cu noi….bine ca nu ii vom solicita maine poimaine sa nu mai murim.

  stiu ca nu va place ideea de a cadea prada unei elite, a unor conducatori din umbra, nimanui nu-i place dar cum spuneam: daca s-a ajuns pana aici incat o anume elita din umbra ne doreste raul si exista un Dumnezeu „undeva” care a proiectat aceasta lume, atunci cu siguranta totul se intampla cu un anume scop si ar trebui sa aveti incredere in planul Lui arhitectural. poate ca si meritam tot ce ni se intampla…si draga aspera…ai uitat povestea mantuitorului care s-a jertfit pe cruce si desi stia ca va ajunge sa moara rastignit si-a acceptat destinul….consideri gestul Lui ca fiind „Suprema Lasitate”?
  nu uita ca viata asta pe pamant e nesemnificativa si ca nu conteaza existenta elitelor, a masoneriei sau ca o sa disparem de pe fata pamantului in 2012…tot ce conteaza e ce faci tu din momentul in care te-ai nascut si pana in 2012 apoi pana cand vei muri..ceea ce faci pentru tine si in special pentru aproapele tau, felul in care alegi sa fii…poti sa fii un om bun si daca ai chip in mana sau ai mancat salam cu euri la fel cum poti sa fii de bun daca stii de masonerie sau nu…asta am incercat sa explic in comentariul anterior. nu am facut apel la lasitate si sa lasi totul balta. am spus doar ca poti sa iti traiesti viata decent, moral si intr-un mod pasnic chiar pe langa iluminati, reptilele acelea si ozn-uri.

Leave a Reply