marți, decembrie 6, 2022
AcasăReligieNu exista iad si toate sufletele vor fi mantuite…asa ne invata marele...

Nu exista iad si toate sufletele vor fi mantuite…asa ne invata marele teolog crestin Origene

Nu exista iad si toate sufletele vor fi mantuite…asa ne invata marele teolog crestin Origene

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

Origene a fost unul dintre cei mai mari teologi crestini care a trait in epoca de inceput a crestinismului (185-254 d.Hr.). Unul dintre cele mai controversate teorii ale sale este cea privind evolutia sufletului uman, teorie care l-a facut sa devina eretic in ochii Bisericii. In schimb, aceasta teorie este foarte frumoasa si are o logica impecabila…pacat ca ea a fost respinsa de Biserica in primele secole de la crearea acestei religii.

In primul rand, Origene nu credea in suferinta eterna a pacatosilor in iad. Pentru el, toate sufletele, inclusiv cele ale diavolului, vor primi pana la urma mantuirea, chiar daca va necesita o perioada extrem de mare pentru a se realiza acest lucru. Si asta intrucat Origen credea ca dragostea lui Dumnezeu este atat de mare si de puternica, incat ar inmuia chiar si inima cea mai cruda.

Unii critici ai lui Origene au pretins ca aceasta invatatura ar submina principiul liberului arbitru (o alta teorie placuta lui Origene), caci sufletele ar trebui in final sa aleaga daca-L accepta sau Il resping pe Dumnezeu. Ceea ce scapa acestor critici e faptul ca Origene avea o conceptie diferita asupra liberului arbitru; el considera aceasta libertate ca abilitatea de a alege binele. Din momentul ce raul nu este opusul polar al binelui, ci doar absenta sa, si astfel el nu are o existenta reala, atunci, „alegerea raului” nu este o decizie constienta, ci un act facut in ignoranta.

Origene nu era capabil sa-si imagineze un Dumnezeu care sa creeze suflete care sa fie malefice pentru eternitate. Astfel, el credea ca o singura viata nu este suficienta pentru a obtine mantuirea, anumite suflete avand nevoie de mai multa „educatie” sau „vindecare” decat altele. Asa incat, el a dezvoltat doctrina „varstelor multiple”, in care sufletele sa fie renascute, pentru a experimenta din nou puterile educative ale lui Dumnezeu, in scopul obtinerii mantuirii finale. Aceasta doctrina implica, desigur, o forma de transmigrare a sufletelor sau metempsihoza. Si totusi, versiunea de transmigrare a lui Origene diferea de cea a filozofilor greci, care credeau ca sufletele umane cele mai marsave se vor reincarna ca animale. Pentru Origene, exista un fel de continuitate intre trupul prezent si trupul viitor.

Origene nu a degradat trupul la statutul de „masina nedorita de inchis sufletul”, asa cum au facut multi din contemporanii sai; pentru Origene, trupul este un principiu necesar de limitare, caci ofera fiecarui suflet o identitate unica. Ideea lui Origene este aceea ca Dumnezeu educa sufletul in conformitate cu abilitatile fiecaruia si ca abilitatile fiecarui suflet vor determina propria modalitate de cunoastere. Astfel, putem spune ca unicitatea trupului fiecarui suflet reprezinta o imagine a unicitatii mintii sale. Aceasta este prima dezvoltare a conceptului de personalitate din gandirea occidentala.

Credinta in obtinerea fericirii universale in viata de apoi a tuturor fiintelor (apokatastasis) este cel mai important concept din filozofia lui Origene. Conceptul sau de „mantuire universala” se bazeaza atat pe Sfanta Scriptura, cat si pe filozofia greaca, si nu e o idee noua, fiind prezenta si la Heraclit care spunea ca „inceputul si sfarsitul sunt aceleasi”. Origene isi gaseste sustinere pentru teoria sa si in Noul Testament:

„25. Caci El trebuie sa imparateasca pana ce va pune pe toti vrajmasii Sai sub picioarele Sale.
26. Vrajmasul cel din urma, care va fi nimicit, este moartea.
27. „Caci toate le-a supus sub picioarele Lui”. Dar cand zice: „Ca toate I-au fost supuse Lui” – invederat este ca afara de Cel care I-a supus Lui toate.
28. Iar cand toate vor fi supuse Lui, atunci si Fiul insusi Se va supune Celui ce I-a supus Lui toate, ca Dumnezeu sa fie toate in toti.”
(1 Corinteni 15:25-28)

Acest „ca Dumnezeu sa fie toate in toti” este suportul teologic puternic pentru apokatastasis. Desigur ca existe alte pasaje din Biblie care par a contrazice aceasta notiune, dar trebuie sa aducem aminte ca punctul forte a lui Origene consta in abilitatea sa filozofica de a folosi ratiunea si dialectica in sprijinul doctrinelor umane, si nu abilitatea de a folosi Scriptura in sprijinul argumentelor dogmatice si anti-umane. Astfel, Origene e cel care si-a imaginat mantuirea nu ca in salvarea unor suflete in paradis si pieirea celor pacatosi in iad, ci ca o reuniune a tuturor sufletelor cu Dumnezeu.

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.

28 Comments

 1. Origene NU ESTE UN FILOZOF(preten al adevarului sau cautator al adevarului) EL ESTE UN CUNASCATOR AL ADEVARULUI.DAR EL TOT IN BIBLIE A DESCOPERIT ADEVARUL. EL VORBESTE ADEVARUL. UN OM CARE VORBESTE ADEVARUL NU POATE FI UN ERETIC. UN ERETIC ESTE NUMAI CEI CARE CU VOIE SAU FARA VOIE(cei care inteleg si cei care nu inteleg ) VORBESC I-P-O-T-R-I-V-A- ADEVARULUI . LIBERUL ARBITRU IL SUSTINE EL CIT SI BIBLIA.(iata va pun in fata viata si moartea ,binele si raul,alegeti vita ca sa traiti……) DECI ITI LASA DE ALES. DACA INCEPUTUL SI SFIRSITUL ETSE ACELASI,ATUNCI SI CEA CE ESTE INTRE INCEPUT SI SFIRSIT ESTE ACELASI. EL SI BIBLIA VORBESC DE O EVOLUTIE IN SPIRIT NU IN SUFLET.–OMUL SE NASTE TRUP FIRESC SI INVIAZA TRUP DUHOVNICESC–(daca se confunda sufletul cu duhul atunci iese amalgam.ghiveci.)CIND EL SE REFERA LA ” VIRSTE MULTIPLE ” SE REFERA LA FAPTUL CA ,SINT UNII COPII BATRINI ,SI UNII BATRINNI COPII. CIND SE REFERA LA FAPTUL CA OMUL ARE NEVOIE DE ”MAI MULTE VETI ” PENTRU SE MINTUI ,SE REFERA LA FAPTUL CA OMUL TRAIESTE INTII VIATA IN TRUP SI APOI (cind este mintuit ) VIATA IN DUH. (aceia este ca o renastere ,ca o inviere). TRUPUL VIITOR ESTE IN CEL PREZENT ,DAR PT TINE ESTE NUMAI DIN MOMENTUL IN CARE LAI DESCOPERIT.(cu toate ca el este dintotdeauna in tine). MINTUIREA UNIVERSALA (sau comuna)CUM O NUMESTE BIBLIA , ESTE ATUNCI CIND TOT OMUL IL VA INTELEGE PE DUMNEZEU SI SE VA CONFORMA LA FEL. UNIVERSAL INSEAMANA CATOLIC ,DAR LA BAZA CTOLICISMULUI STA ,INVATATURA DREAPTA, SANATOASA–ORTODOXA–DECI BISERICA VIITORULUI VA FI ORTODOXIA ” UNIVERSALA” CARE VA NASTE –OMUL LIBER IN ADEVAR–. ACELA VA FI S-F-I-R-S-I-T-U-L- NEINTELEGERII. IATA SFIRSITUL DE CARE VORBESTE BIBLIA. DECI ORIGENE (si numele imi spune ceva) ESTE UN OM LIBER IN ADEVAR ,SI CARE VORBESTE NUMAI ADEVARUL . cititi; faptele apostolilor. 3cu 17. si 17 cu 30. si 1petru 1cu 14. si 1timotei 1cu 13. si pt a vedea ca toata lumea va fi mintuita cititi; faptele apostolilor . 24cu 15 precum si trimiterele de sub verset.BIBLIA ESTE UN MONOLIT LOGIC SI COERENT SI ORIGENE IL INTELEGE SIL VORBESTE.

 2. pai…se zice Dumnezeu ne ofera iubire neconditionata dar inventia tarzie cu iadul este facuta de Biserica ca sa nu piarda controlul oamenilor si suna logic sa nu ne condamne la chin etern…plus ca poti fi deceptionat sau nici macar sa nu te intalnesti cu invataturile acestea si atunci ce vina ai tu…mai mult pentru oamenii adevarati cei generosi cei care ajuta si care nu sunt neaparat crestini sau nu citesc acele invataturi nu merg intr-un anume iad asa cred eu si dar nu suntem liberi sa credem ce vrem?si avand in vedere ca El ne ofera iubire neconditionata……

 3. Iadul? Eu nu cred ca exista 2 chestii atit de diferite iadul si raiul. Eu cred ca fiecare dintre noi vom fi iertati sisau judecati acum cit traim, in fiecare zi, dupa cum ne ducem viata. Nu vi s-a intimplat niciodata sa aveti o zi asa de prosta incit sa va intrebati: cu am gresit eu de ma simt asa, sau mi s-a intimplat asta? Eu da!
  Eu zic ca si rasplata si plata o primim zilnic fara sa ne dam seama. Si daca omenirea ar putea sa se poarte in fiecare clipa zic relativ cum trebuie si este normal pentru „regnul” omenesc, atunci aceste 2 notiuni iad si rai nu ar mai exista in mintea noastra, nu ne-am mai speria ca vom arte in smoala sau ca vom avea o vita de huzur in rai.
  Oameni buni, traiti aici pe pamint toate sentimentele posibile, traiti-va viata fara frica, caci tot aici le si platiti! si pe cele bune si pe cele rele.

 4. Origene avea o conceptie diferita asupra liberului arbitru; el considera aceasta libertate ca abilitatea de a alege binele.

  Da!!! Aşa pot înţelege şi eu liberul arbitru chiar foarte clar. Acel cuvânt, abilitatea, este foarte bine ales.

  Şi eu cred că aici este judecata. Şi totuşi, ceva trebuie să fie şi dincolo. Să ne gândim puţin la sinucigaşi, criminali. Aceste suflete chinuite de unde vin? Mai este ceva…

 5. Da fratilor… frumos articol, dar Origene nu a invatat ca pe langa faptul ca Dumnezeu e bun, si ar dori ca toti oamenii sa se intoarca la El si sa-L recunoasca ca Domn al vietii lor, El e si drept, si deaceea ne-a lasat libera alegere de a ne predestina singuri unde ne vom petrece vesnicia, insusi faptul ca ne-a lasat sa alegem denota ca El nu e un dictator impunator care sa forteze sa ne duca in Imparatia Sa, ci El a spus clar ca cine nu e cu Mine e impotriva Mea… deaceea nu va inselati fratilor: cum pot sta in acelasi loc cel bun si cel rau, lumina si intunericul… este absurd!!!!!!!!

 6. Nu va amagiti fratilor.Sfintii Parinti care multi au vazut cele vesnice,de ce ar mai fi stat o viata in pustie daca nu ar exista iadul?Unde e oare locul unde viermele lor nu doarme si unde e oare scrasnirea dintilor?Pe cine a eliberat Rascumparatorul prin moartea si invierea SA?Unde mergeau sufletele tuturor patriarhilor,dreptilor si nedreptilor inainte de venirea Lui Hristos ?O sa spuneti ca e doar un pct de vedere si fiecare crede ca religia lui e cea dreapta.Da,fiecare crede astfel,dar nu conteaza ce credem noi oamenii,ci conteaza care credinta o sfinteste Dumnezeu.Spuneti o credinta cu minuni mai mari decat Ortodoxia,cu minuni care se pot palpa(vezi luminaSfanta,intoarcerea Iordanului (pe calendarul vechi),venirea norului de pe Tabor.Acestea 3 se perpetua de secole sau milenii,de cele care se savarsesc prin Sfintii care au pastrat vie credinta apostolica primara veti spune ca-s povesti,dar sunt cazuri reale de oameni paralitici,etc care s-au vindecat in preajma moastelor,icoanelor,etc.Nu-ncercati sa va mintiti cu idei amagitoare,luati cuvintele LUI IISUS si talcuiti-le,dar El ne spune clar de existenta focului vesnic.deci privegheati caci nu stiti ziua.

 7. hai n’o mai dati de gard aiurea, ca toti ne dorim un rai sau, de ce nu, un iad exact asa cum vrem noi…pai daca’i vorba de’asa…astept o oferta de la s.c.lumeacealalta s.a.(e pe actiuni) unde o sa am o viata exact asa cum vreau eu. chiar pot grabii lucrurile cu putin furadan.

  si pana’si face furadanelu’ efect zic sa’mi petrec sfarsitul lumii cat mai cu nefolos mod posibil

  http://www.youtube.com/watch?v=6M9biQ7A6o8

 8. zic…bine ca nu dai peste mine ca n’am asigurare medicala…doamne fereste…si una peste alta(sau doua) ma bucur ca ma baga si pe mine cineva in seama (dau din coada)…pai zic e bine…mai socializam si noi ca de’ oameni suntem copii facem,schimb de experienta experimentala, opinii si alte semi’sentimente d’astea…ultima data cand am vorbit am aflat ca’ti place tolstoi(y). pai si mie imi place ionel tudorache…ca e mai bacovian cioranist asa…pai asteptam alte subiecte sa intram in contradictoriu’ ca mie asa imi place, defapt ai observat, chiar tu spuneai ca ajungi sa cunosti cate putin despre fiecare prin ceea ce posteaza. o sa te ajut sa-mi descoperi tipologia, sa’mi faci asa…un portret psihologic frumos,in detaliu, nu orice produs de bazar la kil’…gata, ajunge,ca am aberat cam mult si’mi irosesc inspiratia pe site…ne mai vorbim

 9. Eu cred ca adevarul il vom afla cand vom muri daca exista iad sau rai ,acum doar ne dam cu presupusul si dupa ce scrie in biblie si dupa ce ne spun preotii in bisericii.Eu cred ca omul daca s-ar ghida in viata dupa un vechi principiu;ce tie nu-ti place, altuia nu-i face ,viata ar fi mai simpla si in viata ti se intoarce si binele si raul pe care l-ai facut aici nu dincolo.nu a venit nimeni sa ne spuna unde a ajuns dupa ce a murit sau daca este in iad sau rai.ca sunt uni care spun ca vb cu spiritul mortului astea sunt aberatii.daca mortii vorbeau veneau sa ne spuna noua direct nu trebuia sa aibe intermediarii.stiinta la ora actuala nu a descoperit ca exista ceva dupa ce mori,doar religia bate campii cu judecata de apoi si nu vad ca lumea s-a schimbat in bine ,de 2000 de ani ne rugam si din zi in zi oamenii devin mai agresivi si mai distrugatorii.cred ca nu stim unde sa ne rugam ca am fost mintiti cu tot felul de minuni si cu tot felul de invataturi false care ne duc la distrugerea speciei si a planetei.adevarul suprem este ascuns .pace si lumina pentru toti pamantenii.

 10. petit, bineinteles ca „ne mai vorbim” acum ca ne-am reintilnit, caci dupa ultima „ciocnire” nu am ramas tocmai „prieteni”! Dar, da asa imi place si mie! Monotonia duce la plafonare!
  Eu vreu sa traiesc, daca intelegi ce vreau sa spun. Daca nu intelegi nici o problema inseamna ca eu nu stiu ce vorbesc.
  Si ce daca imi place tolstoi? Imi mai plac o gramada de „altii” printre care te numeri si tu! Incredibil???? dar adevarat! Trebuie sa recunosc!
  Sa nu ti-o iei in cap acum caci nu a fost o declaratie ci o constatare (asa ca la accidente usoare, nu mai trebuie sa mergi in Udriste ci acolo pe loc la mica intelegere, 2 pumni, un glonte, un cutit si totul se rezolva!).
  Am invatat si eu ceva aici pe site, sa spun si uite spun: Pace si Dragoste! Misto combinatie! Desi pentru mine este cam monoton si pace si dragoste?! Ce sintem in Rai?

 11. Cred ca raiul si iadul le creem noi zi de zi,dar nu pentru propria persoana,ci pentru cei din jurul nostru.In fiecare seara ar trebui sa analizez pentru cine am fost Dumnezeu si pentru cine diavol in ziua care tocmai s-a incheiat.De fiecare data ar trebui sa-mi propun,ca in perioada urmatoare sa fiu deavol pentru cat mai putini semeni.De asemenea, cred ca in fiecare seara ar trebui sa ma rog pentru iertarea tuturor acelora care au fost deavoli pentru mine in ziua care s-a incheiat.In acest fel vom pleca din viata asta impacati cu noi insine si cu cei din jurul nostru si nu vom mai avea nici o teama de eventualul iad de dincolo.Mai trebuie sa mentionez ca oricate eforturi am face nu vom reusi sa fim perfecti in aceasta viata,asa ca este nevoie sa ne iertam unii pe altii pentru ca si Dumnezeu sa ne poata ierta,pentru ca dincolo sa fie numai RAI.

 12. Superbe, clare si in Lumina Adevarului, conceptiile lui Origene.
  pacat ca nu am stiut de ele pana acum, stiam doar ca a fost considerat la vremea lui propovaduitorul unor erezii d.p.d.v. al bisericii crestine.
  Vad multe discutii aici daca exista sau nu Iadul si Raiul. Din cate spun atat Sfintii parinti, cat si fiinte evoluate care au putut vizita taramulrile subtile, acestea CHIAR EXISTA.
  Fapt insa foarte inportant este ca un suflet care a gresit mai mult sau mai putin grav in viata, si va ajunge confor legilor cauzei si efectelor in Iad, nu va ramane acolo pentru vesnicie.
  Cum va puteti imagina ca Dumnezeu care este Iubirea Absoluta si care este Creeatorul nostru, ar pedepsi cu o PEDEAPSA VESNICA, greselile copiilor sai.
  Pedeapsa este proportionala cu greseala si ea are ca scop indreptarea si recuperearea celui care a gresit.
  Dumnezeu Tatal ( si asta o spune chiar el prin glasul proorocilor sai ) ne-a destinat din vesnicie si pentru vesnicie, vietii perfecte si vesnice in Imparatia Sa. Asta e vestea cea buna.
  Acum , adevarat este, ca unii pot ajunge acolo mai rapid, sau altii mai tarziu, ori chiar in al 12-lea ceas ( amintiti-va parabola spusa de Isus, cu culegatorii de struguri adusi de stapanul viei, la lucru ) … cu totii insa avem aceasta sansa. Chiara daca ne mai impleticim pe calea spre Casa.

  Va doresc tuturor un drum drept si cat mai rapid spre Dumnezeu.

 13. despre mantuire
  http://agonia.ro/index.php/author/23304/cristiana_pricop

  am avut o revelatie cu 10 ani in urma
  si, dupa asta,
  am inteles Ideea principala a Bibliei
  complet diferit de toate religiile lumii

  Biblia vorbeste despre o Separare Finala (Judecata de Apoi)
  intre „cei buni” si „cei rai”

  si am primit intelegerea
  ca aceasta separare nu va fi INTRE categorii diferite de oameni
  unii „buni” si altii „rai”

  ci va fi o separare INTERIOARA in fiecare suflet, in fiecare individ
  (care va fi vindecat de boala pacatului
  si va ramane numai esenta sa divina, chipul si asemanarea lui Dumnezeu)

  astfel noi, toti oamenii, (fiecare barbat si fiecare femeie)
  vom fi mantuiti, salvati,
  si vom merge in Imparatia cerurilor
  noi toti vom merge ACASA
  exact opusul a ceea ce actualele religii predica

  si mai poti cauta textele semnate cristianas43 aici http://groups.yahoo.com/group/dialogevanghelicortodox/message/22031)

 14. Oameni buni, nu va inselati, raiul si iadul exista, si ele sunt vesnice. Nu uitati ca Domnul nostru Iisus Hristos a spus: „Larga este calea ce duce la pierzare si multi sunt cei care merg pe ea, dar ingusta este calea ce duce la viata, si putini sunt cei care o afla”. Nu interpretati Scripturile dupa poftele voastre, caci numai in Biserica lui Hristos cea Dreptmaritoare, pe care El insusi a intemeiat-o, este adevarul.
  Bine se incheie articolul ca Origen(e) „a folosit ratiunea si dialectica in sprijinul doctrinelor umane”, deci nu in sprijinul adevarului dumnezeiesc adus de Hristos. Nu uitati ca Origen a fost condamnat ca eretic la Sinodul al V-lea ecumenic din anul 553.
  Aveti grija, ca Domnul spune „prin multe osteneli se dobandeste imparatia cerurilor”, deci nu va inselati. „Pocaiti-va, caci s-a apropiat imparatia cerurilor”.

 15. Si mie imi este frica. Si eu am ganduri. Si eu am neliniste. Si m-am hotarat sa nu fac copii tocmai pentru ca exista posibilitatea ca acestia sa ajunga in Iad si nu doresc asta pentru copii mei. Oricum, nu e corect sa pacatuiesti (prin a nu crede in D-zeu) si sa mori la 22 de ani, practic traiesti 22 de ani iar daca nu te mantuiesti ce faci? Te duci in Iad si te chinui 800 de mii de trilioane si trilioane de miliarde si miliarde de secole si de milenii in chinuri groaznice??? Sadic, foarte sadic.
  Daca Dumnezeu exista, termenul de libertate este MORT din toate punctele de vedere, iar faptul ca nelinistea si depresia vine de la Dumnezeu, pentru ca voi va ganditi ca exista posibilitatea ca El sa va arunce in foc sa ardeti vesnic intr-un mod sadic si barbar, nemilos si fara remuscari fara pic de constiinta sau de altceva este o adevarata drama, este o drama de care nu poti scapa, nu poti sa te bucuri linistita de viata stiind ca intr-o zi poti sa fi aruncata in foc sa arzi. Vei incepe sa iti faci grij pentru cei apropiati si pentru cai mai putin apropiati iar de aici va porni depresia, o depresie de care nu prea ai scapare, din pacate. Dumnezeu este asemenea unei robii. Multi crestini sunt inspaimantati de existenta unei divinitati de care nu poti scapa nici prin moarte iar daca nu faci cum vrea ”ea” te va tortura. Nasol rau, nu?
  Din pacate Dumnezeu este o mare si Dumnezeiasca sperietoare. Dumnezeu este o amenintare vesnica pentru planeta Pamant si simt asta in comentariile voastre, in ce credeti si in ce simtiti.
  …mi-a scapat un lucru si sa stiti ca nu glumesc, cunosc multi crestini-ortodocsi, (ortodocsii nu doar cu numele) care intr-adevar cred in Dumnezeu iar datorita acestui fapt (tineti-va bine) NU VOR SA FACA COPII, da, ati citit bine, nu vor sa faca copii pentru ca exista posibilitatea ca acestia sa fie chinuiti vesnic si torturati in cel mai sadic mod cu putinta. De Dracu scapi ca alergi la Dumnezeu, dar de Dumnezeu nu te mai scapa nici Dracu. Toate cele bune :-))

 16. O intrebare ce imi da tarcoale: (E pentru cei care spun ca iadul exista si e vesnic, dar nu ca sa ii contrazic ci in cautarea unui raspuns.) Atata timp cat nu alegem sa ne nastem,nici nu avem aceeasi sansa ca Adam (se considera ca si noi am gustat sau am fi gustat (fara sansa de a face alt fel) din fructul oprit), suntem zilnic asaltati de ispite si de ispititor de ce daca nu reusesc sa fac fata tentatiei si nu raspund pozitiv chemarii ceresti trebuie sa sufar vesnic pentru niste pacate care le-am facut intr-o clipa (ca atat e viata)?
  Chiar e asa mare diferenta intre ceea ce credem noi ca e corect si corectitudinea absoluta?
  Sa ni se descopere tot adevarul pe care Creatorul poate sa-l ofere omului!;)