Opalul, piatra cu noroc sau cu ghinion?

opal 20Opalul este piatra celor care s-au nascut in octombrie. Pentru acestia, ea este considerata in zilele noastre o piatra norocoasa, dar ramane nefasta pentru toti ceilalti. Opalul este, de fapt, un oxid de silicon. Mai contine si o cantitate neinsemnata de apa, care ii confera o stralucire unica, numita „foc”.

O veche legenda spune ca opalul a luat nastere atunci cand zeul furtunii a fost gelos pe frumosul zeu al curcubeului. In cele din urma, a distrus curcubeul. Cand bucatelele acestuia au cazut pe pamant, s-au transformat in opale.

Vechii romani numeau opalul „piatra lui Cupidon”, caci o asociau cu iubirea, speranta si longevitatea. Cu toate acestea, in zilele noastre se crede ca opalul aduce ghinion daca il porti asupra ta. Superstitia aceasta isi are originea in timpul epidemiei de ciuma cunoscuta sub numele de Moartea Neagra care a facut ravagii in Europa in secolul al XIV-lea. O femeie din Venetia a contractat boala si a continuat sa-si poarte opalul preferat si in pat. Oamenii care o ingrijeau au remarcat cat de stralucitoare era piatra. Dupa moartea ei, au observat ca stralucirea a palit, ceea ce i-a facut sa creada ca piatra fusese cea care provocase boala si imediat s-a raspandit credinta ca opalul este o piatra aducatoare de necazuri. Astazi, stim ca piatra si-a pierdut, probabil, stralucirea din cauza schimbarii temperaturii corpului.

Alfonso XII (1857-1885), regele Spaniei, nu aflase de aceasta superstitie, caci, in ziua nuntii, i-a daruit sotiei sale, Mana, un inel cu opal. Maria a murit doua luni mai tarziu. Alfonso a daruit atunci inelul surorii sale, care a murit peste cateva zile. In cele din urma, regele a inceput sa poarte el insusi opalul si a murit in mai putin de doua saptamani. Probabil ca decesele s-au datorat mai degraba unei epidemii de holera decat opalului, dar raul fusese facut. Acum, opalul era considerat piatra mortii.

Regina Victoria a refuzat sa creada in aceasta superstitie si a purtat mai multe bijuterii confectionate din opale frumoase. Rochia pe care a purtat-o la incoronare era prinsa la spate cu o brosa cu opal. In timpul ceremoniei, brosa s-a desfacut si oaspetii, consternati, au vazut mai mult decat se asteptasera. Nici nu mai trebuie sa spunem ca acest incident a insemnat o dovada in plus ca piatra aduce ghinion.

1 Trackback / Pingback

  1. Opalul, piatra cu noroc sau cu ghinion? - REVISTE

Leave a Reply