In Kazahstan traieste o femeie care are 130 de ani

Social Media

batranaAutoritatile din Kazahstan sustin ca, in timpul unui recensamant, au descoperit cea mai batrana persoana de pe planeta, o femeie nascuta in 1879 si care isi aniverseaza cel de-al 130-lea an de viata.

Daca data nasterii sale se va dovedi exacta, Sakhan Dosova va intra automat in Cartea Recordurilor la categoria cea mai varstnica persoana in viata, pentru ca este cu 16 ani mai mare decat actuala detinatoare a acestui titlu – Edna Parker, din Statele Unite. Conform cartii sale de identitate, batranica matusalemica s-a nascut la 27 martie 1879. Mama a zece copii, venerabila kazaha spune ca datoreaza aceasta longevitate unui stil de viata special: nu mananca dulciuri si nu merge sa se caute la doctori. In plus, ii plac la nebunie branza si iaurtul, iar buna sa dispozitie permanenta a ajutat-o sa ramana tanara in adancul inimii. „Nu iau pastile niciodata, iar daca ma imbolnavesc, ma tratez cu leacuri cunoscute de la bunica mea. Nu mananc niciodata dulciuri pentru ca nu-mi plac”, marturiseste batranica.

Varsta record a lui Sakhan Dosova a fost descoperita cu ocazia unui recensamant efectuat in Karaganda, o zona din nordul Kazahstanului. Dupa toate aparen­tele, batranica a fost inregistrata si cu ocazia primului recensamant efecuat in zona in 1926, din ordinul lui Stalin. Pe atunci, Sakhan era insa mult mai tanara – avea „doar” 47 de ani. Nailya Dosaieva, sefa departamentului demografic din Karaganga, este convinsa ca varsta femeii este autentica. „Sakhan Dosova a fost descoperita in timpul acestui recensamant efectuat in februarie si martie. Detine un pasaport vechi si alte documente originale care atesta fara dubiu data exacta a nasterii sale”, a precizat Do­saieva.

Sursa: www.ziua.ro


Social Media

Be the first to comment

Leave a Reply