Evanghelia lui Toma Didymos

Social Media

evanghelieEgiptul se remarca in cultura crestina ca fiind locul unde s-au descoperit cele mai vechi documente crestine cunoscute la ora actuala, unele mergand pana in secolul I. Aceasta nu trebuie sa surprinda din moment ce Egiptul a gazduit o puternica miscare de tip eseniana in secolele premergatoare crestinismului, fiind un teren bine pregatit pentru inflorirea acestuia.

In anul 1945 au fost descoperite la Hammadi 13 scroluri antice care contineau vreo 50 de „carti” desi cantitativ sunt mai apropiate de „scrieri”. Acestea sunt scrise in limba Koine, limba vorbita pana in adancimea Africii acum 2.000 de ani. Cand erau citite crestinilor timpurii din Egipt, se vorbea cu „este”, „aer”, „acolo”, „alta”, „aparte”, „baptizei”, „trece” etc.

Printre documentele de la Hammadi se remarca scrieri Evanghelice, relatari ale vietii in invataturilor lui Isus, care n-au fost incluse in canonul ortodox stabilit sub domnia lui Constantin, deci sunt relativ necunoscute publicului larg. Evangheliile „oficiale” care s-au pastrat sunt numai cele promovate de Biserica Ortodoxa fondata la Constantinopol, cunoscute ca fiind scrierile „Celor patru evanghelisti”.

Expresia „Cele patru evanghelii care sunt trei, Ioan si Matei” nu este doar un joc de cuvinte deoarece pe plan lingvistic si semantic, Evangheliile Ortodoxe se reduc de fapt la doar doua, existand posibilitatea reala sa fie de fapt una singura. Exista o relatie circulara intre Matei-Marcu-Luca cu argumente credibile pentru intaietatea fiecareia. Evanghelia lui Ioan nu intra in relatie sinoptica cu celelalte trei. Cu alte cuvinte, trei din cele patru Evangheliile Ortodoxe sunt cumva doar variante ale unei singure Evanghelii mai vechi poate. Parintii Bisericii Ortodoxe de la Constantinopol au selectat cele patru Evanghelii pe motiv de consistenta si omogenitate, alcatuind Noul Testament. Alte Evanghelii aflate in circulatie in secolul III au fost cu timpul izolate pana la disparitia totala.

Evangheliile de la Hammadi nu sunt cu nimic mai putin Evanghelii decat cele Ortodoxe, ci doar nu sunt incluse in canon, fiind Evanghelii de care se serveau crestinii din Egipt in primele secole ale erei noastre. Acestea aduc o persepectiva noua impresionanta asupra crestinismului timpuriu.

Dintre Evangheliile de la Hammadi cea semnata de Toma Didymos este cea mai apropiata de spiritul Evangheliilor Ortodoxe. Evanghelia lui Filip si Evanghelia Adevarului fiind de fapt compilatii erudite pe baza Evangheliei. Evanghelia lui Toma a produs agitatie in jurul crestinilor contemporani din cauza diferentelor, nu mari dar socante, cu restul Evangheliilor. Pe de alta parte asemanarile sunt mult mai puternice decat deosebirile.

Au fost doisprezece Apostoli in jurul lui Isus si este nerealist sa ne asteptam la douasprezece Evanghelii identice. Ceea ce Apostolii au relatat ulterior depinde de gradul de intelegere al fiecaruia, de prezenta sau absenta lor de la anumite evenimente, de calitatea memoriei si intelegerii personale, de pregatirea lui religioasa, de elevarea spirituala pe care a dobandit-o in preajma Mantuitorului etc. Unitatea manifestata prin diversitatea Evangheliilor le valideaza rolul lor de scrieri originale, calitate care lipseste grupului Matei-Marcu-Luca.

Evanghelia lui Toma se remarca prin lipsa totala a naratiunii. Este pur si simplu o culegere de citate din zicatorile lui Isus si pilde scurte pe care le-a dat Apostolilor. Potrivirea cu celelalte Evanghelii este remarcabila, precum este si deosebirea.

Prin natura sa de scriere umana ulterioara vietii lui Isus, Evanghelia lui Toma, ca si restul Evangheliilor de altfel, este trecuta prin filtrul Omenescului, al contributiei personale, al estomparii, al asocierii, al copierii, al erorii etc. Pe de alta parte, in lipsa unui criteriu obiectiv de identificare a limitelor, Evanghelia trebuie luata asa cum este, de la primul pana la ultimul cuvant.

Acestea sunt zicatorile secrete pe care viul Isus le-a zis si pe care Didymos Thomas le-a inregistrat.

1. Si El a zis „Oricine afla semnificatia acestor zicatori nu va gusta moartea”.

2. Isus a spus: „Fie ca cel cel cauta sa caute pana gaseste. Cand gaseste, va fi tulburat. Cand ajunge tulburat, va fi impietrit si va domni peste toti”.

3. Isus a spus: „Daca cei care va conduc va spun ‘Imparatia este in Ceruri’ atunci pasarile cerului o vor lua inainte. Daca ei spun ‘Imparatia este in mare’ atunci pestii marii o vor lua inainte. Mai degraba, Imparatia este in voi si este in afara voastra. Cand ajungeti sa va cunoasteti pe voi insiva, atunci veti deveni cunoscuti si veti realiza ca voi sunteti fiii Tatalui cel Viu. Dar daca nu va veti cunoaste pe voi insiva, veti vietui in saracie si voi sunteti saracia insasi”.

4. Isus a spus: „Omul batran de zile nu eziteaza in a-l intreba pe un copil in varsta de sapte zile despre locasul vietii si el va trai. Pentru ca multi dintre primii vor ajunge ultimii, si ei vor deveni unul si acelasi”.

5. Isus a spus: „Da-ti seama de ceea ce vezi cu ochii si atunci ceea ce este ascuns privirii va deveni vizibil pentru ca nu este nimic ascuns care sa nu iasa la vedere”.

6. Dicipolii Lui L-au intrebat: „Vrei ca noi sa postim? Cum sa ne rugam? Trebuie sa dam pomana? Ce dieta sa urmam?” Isus le-a spus: „Nu spuneti minciuni si nu faceti ceea ce nu va place pentru ca toate cele sunt descoperite in Ceruri. Pentru ca nimic din cei ascuns nu va ramane nevazut si nimic din ce-i acoperit nu va ramane nedescoperit”.

7. Isus a spus: „Binecuvantat este leul consumat de om, leul devenind om. Blestemat este omul pe care leu-l consuma, leul devenind om”.

8. Si El a spus: „Omul este ca pescarul intelept care si-a aruncat plasa in mare si a scos-o plina de pestisori. Intre ei, pescarul intelept a gasit un peste mare. El a aruncat inapoi in mare toti pestisorii alegandu-l usor pe cel mare. Oricine are urechi de auzit, sa auda cu ele”.

9. Isus a aspus: „Semanatorul a mers afara, a luata o mana de seminte si le-a imprastiat. Unele au cazut pe drum si pasarile au venit si le-au adunat. Altele au cazut pe piatra, n-au dat radacina in pamant si nu au produs vlastari. Altele au cazut intre spini care le-au inecat si apoi viermii le-au mancat. Altele au cazut pe pamant bun si au produs roada buna: au produs de saizeci de ori pe masura si de o suta doua zeci de ori pe masura”.

10. Isus a spus: „Am trimis foc asupra lumii si dupa cum vedeti il pazesc pana cand arde”.

11. Isus a spus: „Acest paradis se va duce, la fel cel de deasupra lui. Mortii nu sunt vii si ce-i viu nu va muri. Pe vremea cand consumai ce-i mort il faceai viu. Ce vei face cand vine vremea sa adasti in Lumina? In ziua in care erau doi ai devenit unul. Ce vei face oare cand tu devii doi?”.

12. Discipolii i-au spus lui Isus: „Stim ca vei pleca de la noi. Cine este sa fie conducatorul nostru?” Iisus le-a spus: „Oriunde ati fi, sa mergeti la Iacob cel Drept, de dragul caruia raiul si pamantul au luat fiinta”.

13. Isus le-a spus dicipolilor: „Comparati-ma cu cineva si spuneti-mi cu cine seaman”. Petre Simion i-a spus: „Esti ca un Inger drept”. Matei i-a spus: „Stapane, gura mea nu este capabila sa spuna cu cine semeni”. Isus a spus: „Nu sunt stapanul vostru. Pentru ca ati baut ati ajuns ametiti de izvorul cu bulbuci din care v-am dat”. Apoi l-a luat de-o parte si i-a spus trei lucruri. Cand Toma a venit inapoi, l-au intrebat „Ce ti-a spus Isus?” Tomas a zis catre ei: „Daca va spun macar unul din lucrurile pe care mi le-a spus, voi veti arunca in mine cu pietre si un foc va iesi din pietre sa va mistuie”.

14. Iisus le-a spus: Daca veti posti, veti zamisli voua pacat, si daca va veti ruga, veti fi osanditi, si daca veti face milostenie, veti face rau duhurilor voastre. Iar cand veti merge intr-o tara oarecare si veti strabate prin tinuturile ei si veti fi primiti, mancati ceea ce va vor pune in fata voastra, si vindecati pe cei bolnavi dintre ei. Caci ceea ce intra in gurile voastre nu va va spurca, ci ceea ce iese din gurile voastre, aceasta va va spurca.

15. Iisus a spus: Cand il veti vedea pe acela care nu a fost nascut de femeie, inchinati-va cu fata la pamant si slaviti-l, caci acela este tatal vostru.

16. Iisus a spus: Poate oamenii gandesc ca eu am venit ca sa aduc pace lumii. Ei nu stiu ca am venit ca sa aduc dezbinari in lume, foc, sabie si razboi, caci daca vor fi cinci intr-o casa, trei vor fi impotriva a doi si doi vor fi impotriva a trei, tatal va fi impotriva fiului si fiul impotriva tatalui si vor sta de unul singur.

17. Iisus a spus: Va voi da ceea ce ochiul n-a mai vazut, nici urechea nu a mai auzit, nici mana nu a mai atins si nici nu a mai intrat vreodata in inima omului.

18. Ucenicii i-au spus lui Iisus: Spune-ne cum va fi sfarsitul nostru. Iisus a spus: Oare ati descoperit inceputul ca sa cautati sfarsitul ? Caci in locul unde este inceputul, acolo va fi si sfarsitul. Ferice de cel care sta intru inceput, caci el va cunoaste sfarsitul si nu va gusta moartea.

19. Iisus a spus: Ferice de cel care era de la inceput mai inainte de a fi. Daca imi veti fi ucenici si veti asculta cuvintele mele, aceste pietre va vor sluji. Caci aveti cinci pomi in rai care nu se schimba vara si iarna si frunzele lor nu cad. Cel care ii va cunoaste nu va gusta moartea.

20. Ucenicii i-au spus lui Iisus: Spune-ne cu ce se aseamana imparatia Cerurilor. Le-a spus Iisus: Seamana cu o samanta de mustar, cea mai mica dintre seminte. Cand cade pe pamant lucrat rasare din ea un lujer mare si va fi adapost pentru pasarile cerului.

21. Maria i-a spus lui Iisus: Cu cine se aseamana ucenicii tai ? Iisus a spus: Seamana cu niste copii mici care locuiesc pe un ogor care nu este al lor. Atunci cand proprietarii ogorului vor veni, vor spune: „Dati-ne inapoi terenul nostru”. Ei se vor despuia in fata lor ca sa-l dea inapoi, si le vor inapoia ogorul lor. De aceea va zic ca daca stapanul casei stie ca vine hotul, el va veghea inainte ca hotul sa vina si nu-i va ingadui sa patrunda in casa sa a imparatiei sale, si sa ia bunurile lui. Vegheati inaintea lumii, fiti incinsi cu putere multa incat hotii sa nu afle vreo cale de a ajunge la voi, caci al lor va fi castigul pe care il asteptati. De-ar fi printre voi un om care sa priceapa ! Cand rodul s-a copt el a venit in graba cu secera lui si l-a cules. Cine are urechi de auzit, sa auda!

22. Iisus a vazut niste prunci care sugeau lapte. A spus ucenicilor lui: Acesti prunci care sug lapte se aseamana cu cei care vor intra in imparatie. Ucenicii i-au spus lui: Oare vom intra in imparatie facandu-ne prunci? Iisus le-a spus: Cand veti face din doi unu, si veti face partea din afara totuna cu partea dinauntru si partea dinauntru totuna cu partea din afara, si partea de sus totuna cu partea de jos, si veti face din barbat si din femeie unul si acelasi, incat barbatul sa nu mai fie barbat si femeia sa nu mai fie femeie, si veti face doi ochi in locul unui ochi si o mana in locul unei maini, un picior in locul unui picior si un chip in locul unui chip, atunci veti intra in imparatie .

23. Iisus a spus: Va voi alege, unul dintr-o mie si doi din zece mii si vor sta ca unul.

24. Ucenicii lui au spus: Arata-ne locul unde esti, caci trebuie sa-l cautam. Iisus le-a spus: Cine are urechi sa auda ! Lumina este inlauntrul unui om al luminii si [ea] lumineaza intreaga lume, iar daca nu lumineaza, atunci este intuneric.

25. Iisus a spus: Iubeste-l pe fratele tau ca pe propriul tau suflet si ai grija de el ca de lumina ochilor tai .

26. Iisus a spus: Paiul din ochiul fratelui tau il vezi, dar barna din ochiul tau nu o vezi. Cand vei scoate barna din ochiul tau vei vedea ca sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.

27. Daca nu veti posti de lumea [aceasta], nu veti afla imparatia. Daca nu veti face sabatul, sabat, nu il veti vedea pe Tatal .

28. Iisus a spus: Am stat in mijlocul lumii si m-am aratat lor in carne si i-am gasit pe toti beti si nu am gasit pe nici unul din ei insetat. Sufletul meu s-a umplut de durere pentru fiii oamenilor, caci ei sunt orbi in inimile lor si nu vad. Caci deserti au venit pe lume si tot deserti cauta sa iasa din lume, dar acum ei sunt beti. Cand se vor trezi din [betia] vin[ului] insa, se vor cai.

29. Iisus a spus: Daca a fost carnea facuta pentru suflet, aceasta este o minune; iar daca sufletul [a fost facut] pentru trup, aceasta este minunea minunilor. Insa eu ma minunez de cum aceasta mare bogatie s-a salasluit in aceasta saracie.

30. Iisus a spus: Acolo unde sunt trei zei, ei sunt zei. Acolo unde sunt doi sau unul, eu sunt cu el .

31. Iisus a spus: Nici un profet nu e primit in satul lui si nici un medic nu vindeca pe cei care il cunosc.

32. Iisus a spus: Cetatea zidita pe un munte inalt si bine intarita nu poate cadea si nici nu poate fi ascunsa.

33. Iisus a spus: Ceea ce vei auzi in urechea ta, sa propovaduiesti de pe acoperisurile voastre la urechea cealalta . [Caci] nimeni nu aprinde o faclie ca s-o puna sub [obroc] si nici nu o pune intr-un loc ascuns, ci o pune in sfesnic ca oricine intra sau iese sa vada lumina ei.

34. Iisus a spus: Daca un orb va calauzi pe un [alt] orb, amandoi vor cadea in groapa.

35. Iisus a spus: Este cu neputinta ca cineva sa intre in casa celui puternic si sa-l ia cu forta, decat daca il leaga de maini. Atunci il vor misca din casa lui.

36. Iisus a spus: Nu va faceti griji din zori pana in seara si din seara pana in zori pentru ceea ce veti pune pe voi .

37. Au spus ucenicii lui: Care va fi ziua cand te vei infatisa noua si care este ziua cand te vom vedea ? Iisus a spus: Cand va veti despuia si nu va veti rusina si veti lua hainele voastre si le veti pune sub picioarele voastre, ca niste copii mici, si le veti calca , atunci il veti vedea pe Fiul Celui Viu si nu va veti teme.

38. Iisus a spus: De multe ori ati dorit sa auziti cuvintele acestea pe care vi le spun voua si nu ati avut de la cine altcineva sa le auziti . Vor fi zile cand ma veti cauta si nu ma veti gasi.

39. Iisus a spus: Fariseii si carturarii au luat cheile cunoasterii si le-au ascuns. Nici ei nu au intrat, nici nu i-au lasat pe cei care doreau sa intre. Iar voi fiti isteti ca serpii si curati ca porumbeii.

40. Iisus a spus: O mladita de vie a fost sadita in afara Tatalui si nu s-a intarit [si de aceea] va fi smulsa si nimicita.

41. Iisus a spus: Celui care are i se va da, iar celui care nu are i se va lua si putinul pe care il are.

42. Iisus a spus: Fiti trecatori.

43. I-au spus ucenicii lui: Cine esti tu de ne spui aceste lucruri? [Iisus a raspuns: Oare] din cele ce eu va spun nu va dati seama cine sunt eu? Dar voi ati ajuns ca iudeii, caci ei iubesc pomul si urasc rodul si iubesc rodul dar urasc pomul.

44. Iisus a spus: Oricine va spune ceva impotriva Tatalui va fi iertat si oricine va spune ceva impotriva Fiului va fi iertat, dar oricine va spune ceva impotriva Sfantului Duh nu va fi iertat nici pe pamant, nici in cer.

45. Iisus a spus: Strugurii nu se culeg din spini si nici smochinele nu se culeg din ciulini, caci [acestia] nu dau roade. Omul cel bun scoate [cele] bune din vistieria lui; [iar] omul cel rau scoate [cele] rele din vistieria lui cea rea, care este in inima lui, caci din prisosinta inimii lui el scoate [cele] rele.

46. Iisus a spus: De la Adam pana la Ioan Botezatorul, nimeni dintre cei nascuti din femeie nu s-a ridicat deasupra lui Ioan Botezatorul incat sa plece ochii [in fata] lui . Iar eu v-am zis: acela dintre voi care va fi [ca unul] mic va cunoaste imparatia si va fi mai inaltat decat Ioan.

47. Iisus a spus: Este cu neputinta ca un om sa incalece pe doi cai sau sa intinda doua arcuri [in acelasi timp], si este cu neputinta ca un slujitor sa slujeasca la doi stapani [caci] il va cinsti pe unul si il va dispretui pe celalalt. Nici un om band vin vechi nu doreste imediat sa bea vin nou. Nu se toarna vin nou intr-un burduf vechi, ca nu cumva acesta sa crape, si nu se toarna vin vechi intr-un burduf nou, caci [vinul] s-ar strica. [Tot asa] nu se coase petece vechi pe o haina noua, caci [aceasta] s-ar rupe.

48. Iisus a spus: Daca doi vor face pace unul cu celalalt in aceeasi casa, ei vor spune muntelui: „Misca-te!”, si [muntele] se va misca.

49. Iisus a spus: Fericiti [sunteti] cei singuri si alesi, caci veti ajunge in imparatie. Caci de acolo sunteti si acolo va veti intoarce.

50. Iisus a spus: Daca va vor zice: „De unde sunteti?”, spuneti-le: „Noi am venit din lumina, din locul unde lumina a luat fiinta prin ea insasi, a stat [pe picioare] si s-a aratat in chipul lor”. Daca va vor zice: „Voi sunteti ?”, spuneti-le: „Noi suntem copiii ei [ai luminii] si alesii Tatalui celui Viu”. Daca va intreaba: „Care este semnul Tatalui vostru in voi?”, spuneti-le: „O miscare si o odihna”.

51. Ucenicii i-au spus: Cand va fi ziua in care se vor odihni cei morti? Si cand va fi ziua in care va veni lumea cea noua ? [Iisus] le-a spus: Ceea ce asteptati a venit [deja], dar voi nu o cunoasteti.

52. Ucenicii i-au spus: Douazeci si patru de profeti au grait in Israel si toti au vorbit despre tine . [Iisus] le-a spus: Ati lasat la o parte pe Cel viu dinaintea voastra si ati grait despre cei morti.

53. Ucenicii i-au spus: Taierea imprejur ne este de folos sau [nu]? [Iisus] le-a spus: Daca ar fi de folos, tatal lor i-ar fi nascut din mama lor [deja] taiati imprejur. Insa adevarata taiere imprejur, in duh, este cu totul folositoare.

54. Iisus a spus: Fericiti cei saraci, caci a lor va fi imparatia Cerurilor.

55. Iisus a spus: Cine nu-si uraste tatal si mama nu poate fi ucenicul meu, si [cine nu] isi uraste fratii si surorile si nu isi ia crucea, asa cum am facut eu, nu va fi vrednic de mine.

56. Iisus a spus: Oricine a cunoscut lumea a gasit un cadavru si lumea nu este vrednica de cel care a gasit un cadavru.

57. Iisus a spus: imparatia Tatalui se aseamana cu un om care are semanatura [buna]. Dusmanul lui a venit in timpul noptii si a semanat neghina asupra semintei celei bune. Omul nu le-a dat voie [lucratorilor] sa smulga neghina. El le-a spus: „Sa nu veniti sa smulgeti neghina si sa smulgeti si graul impreuna cu ea. Caci in ziua recoltei neghinele se vor vedea limpede, vor fi smulse si arse”.

58. Iisus a spus: Fericit este omul care s-a chinuit , caci a gasit viata.

59. Iisus a spus: Priviti spre Cel Viu cat timp sunteti vii, ca nu cumva sa muriti, sa cautati sa-l vedeti si sa nu-l puteti vedea.

60. Au vazut un samaritean care cara un miel, intrand in Iudeea. A spus [Iisus] ucenicilor lui: Acela in jurul mielului . [Ucenicii] i-au spus: Ca sa-l omoare si sa-l manance. [Iisus] le-a spus: Cat timp e viu nu il va manca, dar daca il omoara si acesta devine cadavru [atunci il va putea manca]. Ei au spus: Nu poate face altfel. [Iisus] le-a spus: Asemenea si voi cautati pentru voi un loc intru odihna, ca sa nu deveniti cadavre si sa fiti mancati.

61. Iisus a spus: [Din] doi [care] se vor odihni acolo pe un pat, unul va muri si celalalt va trai. Salomeea a spus [lui Iisus]: Cine esti tu, omule ? Ca [trimis] din [partea] cuiva, ai urcat pe patul meu si ai mancat la masa mea . Iisus i-a spus: Eu sunt cel ce apare din cel ce este unu ; mi s-au dat din cele ale Tatalui meu. [Ea i-a spus:] Eu sunt ucenica ta. [Iisus i-a spus:] De aceea iti spun: Cand [cineva] va fi unu , se va umple de lumina, iar cand [cineva] se va imparti, se va umple de intuneric.

62. Iisus a spus: Eu spun tainele mele acelora [care sunt vrednici de] tainele [mele]. Ceea ce face dreapta voastra sa nu o stie stanga voastra.

63. Iisus a spus: Era un om bogat care avea multe bogatii. El [si-]a spus: „Voi folosi bogatiile mele ca sa seman, sa secer, sa plantez si sa umplu hambarele mele cu roade, [in asa fel] ca sa nu am nevoie de nimic”. Acestea erau gandurile lui [pe care le avea] in inima lui. Si chiar in noaptea aceea a murit. Cine are urechi, sa auda!

64. Iisus a spus: Un om avea oaspeti si, cand a pregatit masa, 1-a trimis pe slujitorul sau ca sa-i cheme pe oaspeti. S-a dus la primul [si] i-a zis: „Stapanul meu te cheama”. [Acela] i-a spus: „Am niste bani pentru niste negustori care vin la mine deseara si eu merg sa fac comenzi la ei. Cer iertare [ca nu pot veni la] masa”. S-a dus [slujitorul] la altul [si] i-a spus: „Stapanul meu te cheama”. [Acela] i-a spus: „Am cumparat o casa si sunt chemat pentru cateva zile; nu voi avea ragaz”. S-a dus [slujitorul] la altul [si] i-a spus: „Stapanul meu te cheama”. [Acela] i-a spus: „Prietenul meu se insoara si eu ii fac masa si nu pot merge. Cer iertare [ca nu pot veni la] masa”. S-a dus [slujitorul] la altul [si] i-a spus: „Stapanul meu te cheama”. [Acela] i-a spus: „Am cumparat o mosie, ma duc sa iau arenda si [de aceea] nu pot veni. Cer iertare”. A venit slujitorul [si] i-a spus stapanului sau: „Cei pe care i-ai chemat la masa s-au scuzat”. Stapanul i-a zis slujitorului: „Du-te afara pe drumuri si adu pe oricine gasesti ca sa ia masa”. Cumparatorii si negustorii nu vor intra in lacasurile Tatalui meu.

65. [Iisus] a spus: Un om bun avea o vie si a dat-o la niste arendasi ca s-o lucreze si sa primeasca rodul de la ei. L-a trimis pe slujitorul lui ca arendasii sa-i dea rodul viei. [Arendasii] l-au prins pe slujitor si l-au batut [incat] aproape ca l-au omorat. Slujitorul s-a dus la stapanul lui si i-a spus [cele intamplate]. Stapanul [si-]a spus: „Poate nu-i cunostea si a trimis alt slujitor. Arendasii l-au batut [si] pe celalalt. Atunci stapanul l-a trimis pe fiul sau, spunandu-si: „Poate le va fi rusine in fata lui, a fiului meu. Arendasii aceia, deoarece stiau ca el este mostenitorul viei, l-au prins si l-au ucis. Cine are urechi, sa auda!

66. Iisus a spus: Aratati-mi piatra aceea pe care au aruncat-o zidarii. Ea este piatra din capul unghiului.

67. Iisus a spus: Celui care cunoaste totul [dar] are lipsa de [cunoasterea de] el insusi, ii lipseste totul.

68. Iisus a spus: Ferice de voi cand veti fi urati si prigoniti si [ei] nu vor gasi loc [acolo] unde ati fost prigoniti.

69. Iisus a spus: Fericiti cei care au fost prigoniti in inimile lor, [caci] acestia l-au cunoscut pe Tatal cu adevarat. Fericiti cei flamanzi, caci pantecele celui dorit va fi indestulat.

70. Iisus a spus: Cand veti naste ceea ce este in voi, ceea ce aveti va va salva, [iar] daca nu aveti aceasta in voi, ceea ce nu aveti in voi va va omori.

71. Iisus a spus: Voi darama [aceasta] casa si nimeni nu o va putea cladi [din nou].

72. Un om i-a spus [lui Iisus]: Spune-le fratilor mei sa imparta bunurile tatalui meu cu mine. [Iisus] i-a spus: O, omule, cine m-a facut pe mine impartitor ? S-a intors spre ucenicii lui si le-a zis: Oare sunt eu un impartitor?

73. Iisus a spus: Secerisul este bogat, iar lucratorii sunt putini. Rugati-l pe stapan sa trimita lucratori la seceris.

74. A spus: Doamne ! Multi sunt in jurul jgheabului, dar nimeni nu este in fantana.

75. Iisus a spus: Multi stau la usa, dar cei singuri vor intra in camera nuntii.

76. Iisus a spus: Imparatia Tatalui se aseamana cu un negustor care avea marfa si a gasit un margaritar. Negustorul era intelept: a vandut marfa [si] a cumparat doar margaritarul. Cautati si voi comoara sa care nu piere si dainuie, [acolo] unde molia nu se apropie si nici viermele nu o strica.

77. Iisus a spus: Eu sunt lumina aceea care este asupra tuturor. Eu sunt totul si totul vine de la mine si totul ajunge la mine. Despicati un lemn si eu sunt acolo, ridicati o piatra si ma veti gasi acolo.

78. Iisus a spus: De ce ati iesit la camp ? Ca sa vedeti o trestie clatinata de vant? Si ca sa vedeti un om cu haine moi pe el [precum cele ale] regilor vostri si ale celor puternici ai vostri? Acestia au haine moi peste ei si nu pot cunoaste adevarul.

79. O femeie din multime i-a spus: Fericit e pantecele care te-a purtat si [fericiti] sanii care te-au hranit! [Iisus] i-a spus: Fericiti cei care au ascultat cuvantul Tatalui [si] l-au pazit cu adevarat, caci vor veni zile cand veti spune: „Fericit pantecele acela care nu a zamislit si [fericiti] sanii aceia care nu au alaptat”.

80. Iisus a spus: Cel care a cunoscut lumea a gasit un trup, iar lumea nu este vrednica de cel care a gasit un trup.

81. Iisus a spus: Cine a ajuns bogat, sa ajunga rege, si cine are putere, sa renunte [la ea].

82. Iisus a spus: Cel care este aproape de mine este aproape de foc si cel care este departe de mine este departe de imparatie.

83. Iisus a spus : Chipurile sunt aratate omului si lumina dinauntrul lor se ascunde in chipul luminii Tatalui. El se va descoperi, iar chipul Lui [va fi] ascuns de lumina Lui.

84. Iisus a spus: Acum, cand vedeti asemanarea voastra va bucurati, iar cand veti vedea chipurile voastre, cele care au luat fiinta la inceputul vostru, care nici nu mor, nici nu se arata, cum veti putea indura?

85. Iisus a spus: Printr-o mare putere si [printr-o] mare bogatie Adam a luat fiinta si nu a fost vrednic de voi, caci daca ei ar fi fost vrednici nu [ar fi gustat] moartea.

86. Iisus a spus: [Vulpile au vizuinile] lor si pasarile au cuiburile lor; fiul omului [insa] nu are un loc unde sa-si rezeme capul si sa se odihneasca.

87. Iisus a spus: Nenorocit [e] trupul care depinde de un [alt] trup si nenorocit [e] sufletul care depinde de cele doua [trupuri].

88. Iisus a spus: Vor veni la voi ingeri si profeti si va vor da ceea ce este al vostru si voi, de asemenea, dati-le ceea ce aveti in mainile voastre si spuneti catre voi insiva: „Cand [va veni] ziua in care vor veni si vor lua ceea ce este al lor?”.

89. Iisus a spus: De ce spalati partea din afara a paharului? Nu intelegeti ca Cel care a creat partea dinauntru [este] tot acela care a creat partea din afara?

90. Iisus a spus: Veniti la mine, caci bun este jugul meu si blanda este stapanirea mea si [in ea] veti gasi odihna pentru voi.

91. I-au spus: Spune-ne cine esti, ca sa credem in tine. Le-a spus: Voi cercetati fata cerului si a pamantului, iar pe acela care este inaintea voastra nu cunoasteti si nu stiti sa cercetati aceasta clipa.

92. Iisus a spus: Cautati si veti gasi. Insa ceea ce m-ati intrebat in zilele [acelea] [si] nu v-am spus atunci, acum sunt doritor sa le spun si voi nu le cautati.

93. Nu dati cele sfinte cainilor ca le vor arunca in balegar. Nu aruncati margaritare porcilor ca vor face din ele …

94. Iisus [a spus]: Cine cauta va gasi si celui care bate [la usa] i se va deschide.

95. [Iisus a spus]: Daca aveti bani nu-i dati cu camata, ci dati-i aceluia din mana caruia nu-i veti lua [inapoi].

96. Iisus [a spus]: Imparatia Tatalui se aseamana cu o femeie [care] a luat putina drojdie [si a ascuns-o] in aluat si a facut paini mari. Cine are urechi, sa auda!

97. Iisus a spus: Imparatia Tatalui se aseamana cu o femeie [care] purta un ulcior plin cu faina [si] umbla pe un drum indepartat. S-a spart toarta ulciorului si faina s-a varsat pe drum in urma ei. Ea nu stia ca se intamplase asa ceva si nu si-a dat seama de [acest] necaz. Cand a deschis [usa si a intrat] in casa ei, a pus ulciorul jos si 1-a gasit gol.

98. Iisus a spus: Imparatia Tatalui se aseamana cu un om care voia sa ucida un om de vaza . Acasa, a scos sabia si a infipt-o in perete ca sa-si dea seama daca mana lui va avea putere in ea [de a infige sabia]. Atunci l-a ucis pe [acel] om de vaza.

99. Ucenicii i-au spus: Fratii tai si mama ta stau afara. El le-a spus: Cei care sunt in acest loc si fac voia Tatalui meu sunt fratii mei si mama mea. Ei sunt aceia care vor intra in imparatia Tatalui meu.

100. I-au aratat lui Iisus [o moneda de] aur si i-au spus: Oamenii Cezarului ne cer dari. El le-a spus: Dati-i Cezarului ceea ce este al Cezarului, dati-i lui Dumnezeu ceea ce este al lui Dumnezeu si dati-mi mie ceea ce este al meu.

101. Cine nu-si uraste tatal si mama in felul meu nu poate deveni ucenicul meu, si cine nu-si iubeste tatal si mama in felul meu nu poate deveni ucenicul meu. Caci mama mea […] , iar [mama mea] adevarata mi-a dat viata.

102. Iisus a spus: Vai de ei, fariseii, caci se aseamana cu un caine care doarme in ieslea unor boi, caci nici el nu mananca, nici pe boi nu-i lasa sa manance.

103. Iisus a spus: Fericit este omul acela care stie prin ce parte vor intra hotii, in asa fel incat sa se ridice, sa-si adune imparatia si sa-si incinga mijlocul de la inceput, inainte ca ei sa intre.

104. I-au spus lui [Iisus]: Vino sa ne rugam astazi si sa postim. Iisus a spus: Ce pacat am facut sau in ce am fost biruit? Dar cand mirele va iesi din camera de nunta, atunci sa se roage si sa posteasca [oamenii].

105. Iisus a spus: Pe acela care-si va cunoaste tatal si mama, [ei] il vor numi fiu de curva.

106. Iisus a spus: Cand veti face din doi unu, veti fi fiii omului si daca veti spune „Munte, misca-te!”, [muntele] se va misca.

107. Iisus a spus: Imparatia se aseamana cu un pastor care avea o suta de oi. Una din ele, cea mai mare, s-a ratacit. [Pastorul] le-a lasat pe cele nouazeci si noua [si] a cautat-o pe aceea pana ce a gasit-o. Dupa ce s-a necajit, i-a spus oii: „Te iubesc mai mult decat pe cele nouazeci si noua”.

108. Iisus a spus: Cine bea din gura mea va deveni ca mine [si] eu, de asemenea, voi deveni ceea ce el este si cele ascunse i se vor descoperi.

109. Iisus a spus: Imparatia se aseamana cu un om care avea in ogorul lui o comoara ascunsa, de care nu stia, si dupa moartea lui a lasat ogorul fiului sau. Fiul sau nu stia [acest lucrul, a luat ogorul si l-a vandut. Si acela care 1-a cumparat a venit sa-l are, a gasit comoara si a inceput sa dea banii cu camata oricui voia el.

110. Iisus a spus: Cine a gasit lumea si a ajuns bogat sa renunte la lume.

111. Iisus a spus: Cerurile si pamantul se vor desfasura in fata voastra si cel care e viu din cel care e viu nu va vedea moartea. Caci Iisus a zis: Lumea nu este vrednica de acela care se gaseste pe sine insusi.

112. Iisus a spus: Vai de carnea care depinde de suflet [si] vai de sufletul care depinde de carne.

113. Ucenicii i-au spus [lui Iisusl: In ce zi va veni imparatia ? [Iisus a raspuns]: Ea nu va veni in chip vazut . Nu se va spune: „Iata, in partea [aceasta]” sau „Iata, in [partea] aceea”. Insa Imparatia Tatalui se intinde pe pamant, iar oamenii nu o vad.

114. Simon Petru le-a spus: Maria sa plece dintre noi, caci femeile nu sunt vrednice de Viata . Iisus a spus: Iata, eu o voi calauzi [in asa fel] ca s-o fac barbat, ca sa fie si ea un suflet viu asemenea voua, barbatilor. Caci orice femeie care se face barbat va intra in Imparatia Cerurilor.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply