Este hipnoza periculoasa? Hipnoterapeutii sunt sarlatani? Hollywood-ul ne prezinta hipnoza in cele mai negre imagini…

hipnoza 44Hipnoza este pur si simplu un mod de relaxare si de lasare deoparte a mintii constiente, odata cu activarea mintii subconstiente, astfel incat sugestiile sa fie facute direct subconstientului si in acest fel pacientul sa fie capabil sa actioneze conform acestor sugestii cu o mai mare usurinta si eficienta. Dupa 1958, Asociatia Medicala Americana a acceptat oficial hipnoza ca forma respectata de ajutor medical. Asociatia Medicala Britanica a acceptat hipnoza in 1955. Hipnoterapeutii nu mai sunt considerati sarlatani sau animatori de scena.

Dar, marea majoritate a oamenilor au conceptii gresite despre hipnoza. Si asta din trei cauze:

* cartile care descriu hipnoza ca pe o tehnica nociva, de spalare a creierului si periculoasa;

* imaginea pe care o ofera hipnotizatorii de scena, ca hipnoza le-ar permite sa „controleze” mintea subiectului si ca acest procedeu este unul destinat strict amuzamentului;

* industria hollywoodiana de film care prezinta hipnoza ca periculoasa si supranaturala. Hipnotizatorii sunt cel mai adesea caracterizati ca psihopati inraiti, care controleaza mintile pacientilor, manipulandu-si „victimele” si facandu-le sa comita crime sau acte autodistructive. Iata un rezumat al versiunii hollywoodiene asupra hipnozei:

The Cabinet of Dr. Caligari (1919) a fost un film mut despre un hipnotizator (dr. Caligari) si persoana subjugata de acesta (Caesare), care era trimisa in misiuni de omucidere si distrugere.

– Svengali (1931), un film cu John Barrymore. Acesta juca rolul unui hipnotizator care tinea sub vraja sa o tanara fata numita Trilby. Cand era in transa, Trilby devenea o cantareata talentata de opera, talent pe care nu-l putea manifesta dupa iesirea de sub hipnoza.

– The Frozen Ghost (1945) a fost realizat in Universal Studios, cu Lon Chaney, Jr. in rolul unui magician si hipnotizator de scena care a fost acuzat de crima atunci cand unul dintre voluntari a murit in timpul unui spectacol.

– The Woman in Green (1945), realizat de Universal Studios, a fost un film cu Sherlock Holmes, cu Basil Rathbone in rolul detectivului. Personajul negativ era o atragatoare femeie hipnotizatoare care pusese la cale o crima pentru un castig banesc.

– Black Magic (1949) a fost realizat de RKO, cu Orson Welles ca personaj negativ in rolul unui hipnotizator, contele Cagliostro. Actiunea se desfasoara in Italia secolului al XVIII-lea.

– Whirlpool (1950), realizat de 20th Century Fox, il avea pe M. Ferrer in rolul unui hipnotizator criminal din Palm Springs, care a incercat sa transfere vina unei crime pe care o comisese sotiei cleptomane a unui psihiatru de renume.

Invasion (1953) a fost un film realizat de 20th Century Fox despre efectele unui razboi nuclear asupra patronilor unui bar din New York. Ironia era ca barmanul pur si simplu ii hipnotizase pe acesti oameni inducandu-le ideea ca avea loc un razboi nuclear, cu scopul de a-i face sa fie mai constienti de „Amenintarea Rosie”.

Curse of the Demon (1958), realizat de Columbia Pictures, il avea pe Dana Andrews in rolul unui medic psihiatru care investiga omorarea unui coleg in Anglia. In timpul interogarii, unui membru al unui cult satanic i-a fost indusa o stare de transa, dar acesta s-a aruncat pana la urma pe fereastra si a murit. Mai tarziu, liderul cultului a folosit hipnoza asupra prietenei lui Dana pentru a-l intimida pe acesta din urma.

Tales of Terror (1959), realizat de American International Pictures, ecranizeaza unele povestiri ale lui Edgar Allan Poe, intre care „Faptele in cazul d-lui Valdemer”. Povestirea este centrata asupra unui personaj care se afla in transa exact in momentul mortii sale si care nu putea trece in viitoarea sa viata. Hipnotizatorul ticalos a ademenit-o pe sotia lui Valdemer, convingand-o sa se marite cu el. In cele din urma, Valdemer se ridica de pe patul de moarte si il stranguleaza pe hipnotizator.

– The Manchurian Candidate (1962), realizat de United Artists, este o poveste din timpul razboiului rece despre un erou din Razboiul Coreei caruia ii fusese „spalat creierul” de China Rosie si care fusese transformat intr-un ucigas. Acesta reusise sa omoare cu sange rece membri ai propriului sau pluton, ca o masinarie.

Audrey Roje (1977) realizata de United Artists, prezinta in mod nefericit portretul unei fete de doisprezece ani care moare in transa asa cum murise intr-o viata trecuta. Anthony Hopkins are rolul tatalui care pretinde ca Audrey ar fi reincarnarea fiicei sale moarte.

The Natural (1984) realizat de TriStar Pictures, il are pe Robert Redford in rolul unui jucator de baseball de varsta mijlocie. Se apeleaza la un hipnotizator care sa ajute echipa sa perdanta sa-si gaseasca motivatia; in acest film Redford declara: „N-am de gand sa ma las pe mana unui hipnotizator de balci”. In acest film a fost intarita imaginea prosteasca si frivola a fenomenului de hipnoza.

Dead Again (1992) este un film realizat de Paramount care infatiseaza un hipnotizator (care traia impreuna cu mama sa infirma) ca pe ucigasul, acum matur, al unei tinere femei in fosta viata a acesteia, cu patruzeci de ani in urma. In film este ilustrata schimbarea sexului de la o viata la alta, dar hipnotizatorii sunt prezentati ca personaje raufacatoare si anormale. Robin Williams joaca rolul unui psihiatru care-si pierduse dreptul de practica si care da gratis sfaturi terapeutice intr-o instalatie de congelare a alimentelor.

1 Trackback / Pingback

  1. Este hipnoza periculoasa? Hipnoterapeutii sunt sarlatani? Hollywood-ul ne prezinta hipnoza in cele mai negre imagini… - REVISTE

Leave a Reply