Echilibrarea Yi-Yang la nivelul organelor interne

Social Media
  •  
  •  
  •  

Un aspect important legat de organele interne este echilibrarea organelor Yin cu cele Yang. Concret exista urmatoarele perechi:

Organ Yin – Organ Yang
rinichi – vezica urinara
ficat – vezica biliara
inima – intestin subtire
splina – stomac
plamini – intestin gros

Organele Yin sunt cele care detin energie, iar organele Yang sunt cele care transporta energia. De aceea este necesar ca in interiorul organelor Yin sa fie suficienta energie, iar organele Yang sa poata deplasa aceasta energie.

In situatia in care dintr-un motiv sau altul organul Yang nu primeste energie, functionarea sa va fi foarte slaba. De exemplu, daca intestinul gros are insuficienta energetica atunci functia sa de eliminare a fecalelor va fi deficitara, aparind constipatia. Pentru remedierea acestei probleme este necesar ca la nivelul plaminilor sa fie suficienta energie si aceasta energie sa poata fi deplasata catre intestinul gros. In acest mod, apare echilibrarea dintre organele Yin si cele Yang.

Tehnica urmatoare recurge tocmai la deplasarea energiei intre organele pereche Yin – Yang, echilibrindu-le energetic.

Pozitia de exersare:

Tehnica se executa in pozitia sezind, trunchiul este drept, barbia este usor retrasa spre interior (nu lasati capul sa cada in fata), virful capului este indreptat in sus. Talpile stau in intregime pe sol si sunt departate la o distanta egala cu latimea umerilor, unghiul dintre coapse si gambe este de 90 de grade. Palmele stau sprijinite pe genunchi, centrul palmelor este indreptat in sus (persoanele care au hipertensiune arteriala sau care au probleme cu inima vor tine palmele cu centrul indreptat in jos), virful limbii in cerul gurii, fruntea este destinsa, pe fata apare un usor suris.

Inchideti usor-usor ochii, indreptati-va atentia catre interiorul corpului.

Executia tehnicii:

1) In exersare porniti de la relaxarea corpului. Inspirati si expirati profund de citeva ori, dupa care relaxati capul, relaxati gitul, relaxati umerii, bratele, coatele, antebratele, articulatiile palmelor, palmele, degetele. Relaxati pieptul, abdomenul, spatele, zona taliei. Relaxati fesierii, coapsele, genunchii, gambele, gleznele, talpile, degetele.

Relaxati interiorul corpului, organele interne (este suficient sa va ginditi la faptul ca interiorul corpului este relaxat, organele interne sunt relaxate), relaxati vasele de singe.

2) Atentia se muta asupra rinichilor. Aspirati initial energie in interiorul rinichilor (va ginditi ca energia Universului vine din toate directiile si patrunde asemenea unui abur in interiorul rinichilor – va ginditi in acest mod cel putin citeva minute) si apoi recurgeti la cultivarea energiei in interiorul rinichilor (pentru a cultiva energia este suficient sa contemplati zona respectiva: acolo unde se duce atentia se va duce si energia).

Ginditi-va la un piriias ce curge continuu prin acea zona. Puteti de asemenea sa va imaginati apa unei cascade cazind prin interiorul rinichilor.

Mutati energia din rinichi prin uretere catre vezica urinara, apoi aduceti energia din vezica urinara din nou de-a lungul ureterelor pentru a ajunge in zona rinichilor. Repetati de mai multe ori aceasta deplasare a energiei.

3) Mutati atentia asupra ficatului. Aspirati energie in interiorul ficatului (asemenea unui abur venind din toate directiile) si apoi cultivati energia in aceeasi zona.

Ginditi-va la o padure plina de verdeata, la copaci de cit mai multe feluri, cu frunzisul foarte bogat. Contemplati felul in care copacii cresc din ce in ce mai mult, cum trunchiul lor devine din ce in ce mai gros, frunzisul devine din ce in ce mai bogat, padurea creste din ce in ce mai mult.

Mutati energia din ficat catre vezica biliara, apoi aduceti energia din vezica biliara din nou in zona ficatului. Se repeta de mai multe ori acest proces.

4) Mutati atentia asupra inimii. Aspirati energie in zona inimii (energia vine asemenea unor flacari puternice avind culoarea rosie) si apoi cultivati energia in aceeasi zona (contemplati zona inimii, activitatea acesteia).

Ginditi-va la un foc foarte puternic ce arde in zona inimii. In timp, focul este din ce in ce mai puternic, o caldura si o lumina rosie foarte puternica se manifesta in zona inimii.

Mutati energia din inima catre intestinul subtire, apoi aduceti energia din intestinul subtire din nou in zona inimii. Se repeta de mai multe ori acest proces.

5) Mutati atentia asupra splinei. Aspirati energie in interiorul splinei (asemenea unui abur) si apoi cultivati energia in aceeasi zona.

Ginditi-va la o suprafata intinsa de pamint, ale carei margini sunt foarte departate, ca si cum nu ati reusi sa le vedeti.

Mutati energia din splina catre stomac, apoi aduceti energia din stomac inapoi in zona splinei. Se repeta de mai multe ori acest proces.

6) Atentia se muta asupra plaminilor. Aspirati energie in interiorul plaminilor (asemenea unei ceti ce creste in timp) si apoi recurgeti la cultivarea energiei, de asemenea in interiorul plaminilor.

Ginditi-va la un zacamint metalifer ca aflindu-se in acea zona.

Mutati energia din plamini catre intestinul gros, apoi aduceti energia din intestinul gros inapoi in interiorul plaminilor. Repetati de mai multe ori aceasta deplasare a energiei.

Forma de incheiere:

Deschideti usor-usor ochii, frecati palmele pina se incalzesc si masati fata gindindu-va ca interiorul capului este din ce in ce mai luminos, toate ridurile dispar, pielea este din ce in ce mai fina. Pe masura ce faceti forma de incheiere sunteti din ce in ce mai relaxati, mai fericiti, mai plini de energie.

Masati zona parului cu buricele degetelor, bateti usor capul avind palmele relaxate.

Masati ceafa rind pe rind cu cite o palma, masati urechile de sus in jos si de la exterior catre interior, trageti usor de lobul urechilor in jos.

Masati zona umerilor, rasuciti capul spre stinga si spre dreapta de mai multe ori, rotiti capul intr-o miscare cit mai ampla (miscarea barbiei trebuie sa fie cit mai ampla).

Bateti bratele de la umar spre palma, pe ambele parti ale bratelor. Bateti partile laterale ale trunchiului si zona rinichilor. Masati zona rinichilor si oasele bazinului. Insistati pina in momentul in care zonele masate se incalzesc.

Bateti picioarele pe toate partile (fata, spate, partile laterale exterioare si cele interioare) de la coapse spre gambe. In final va ridicati in picioare si va aplecati usor catre in fata si in jos, extinzind coloana vertebrala.

Observatii:

Efectele acestei tehnici sint multiple, ele nu constau numai in echilibrarea organelor pereche Yin – Yang, ci si in tratarea afectiunilor concrete ale organelor interne.

De exemplu, in cazul infectiilor urinare se poate insista pe deplasarea energiei intre rinichi si vezica urinara (de-a lungul ureterelor). Se poate de asemenea folosi imaginea apei ce spala rinichii, ureterele, vezica urinara. In acelasi timp va ginditi ca toate celulele strabatute de apa sunt din ce in ce mai sanatoase.

Pentru cei care sufera de litiaze biliare se recomanda ca atit reglarea ficatului (prin aspirare si cultivare) sa fie bine excutata, cit si deplasarea energiei catre vezica biliara. Se poate deplasa energia si prin interiorul vezicii biliare, gindindu-va ca interiorul vezicii biliare se umple cu energie, cu lumina. In timp, vezica biliara este din ce in ce mai luminoasa, mai stralucitoare, functionarea sa este din ce in ce mai buna, pietrele sunt asemenea unui abur pe care il imprastie un vint foarte puternic sau pe care o lumina stralucitoare il face sa dispara.

Persoanele ce au afectiuni cardiace vor insista pe contemplarea focului (avind culoarea rosie) din zona inimii. Focul se poate extinde catre artere, catre vene, peretii tuturor vaselor de singe vor fi din ce in ce mai supli. Cind lucrati asupra inimii este necesar sa va ginditi ca sinteti din ce in ce mai linistiti, mai buni, puneti accentul pe morala, va ginditi ca din acel moment nu veti mai accepta decit ginduri bune, nu veti mai rosti decit adevarul, nu veti mai face decit fapte bune. Pentru a obtine rezultate este necesara eliminarea tuturor tensiunilor de la nivelul inimii, va ginditi ca pe masura ce trece timpul veti fi din ce in ce mai fericiti, existenta voastra va fi o bucurie pentru intregul Univers. Este necesar sa aveti aceste ginduri pentru a obtine rezultate.

Exersati aceasta tehnica cel putin o data pe saptamina. In situatia in care o folositi pentru a trata o anumita afectiune (de exemplu o problema cardiaca) puteti sa o exersati de citeva ori pe saptamina.

Lasă un comentariu