Ce trebuie sa faci si sa nu faci in zilele saptamanii

Social Media
  •  
  •  
  •  

Ce trebuie sa faci si sa nu faci in zilele saptamanii, din punct de vedere al superstitiilor din Romania:

1) Lunea este capul saptamanii. Nu este bine – zic superstitiosii – sa dai nimic din casa ca este bucluc, si ai sa tot dai saptamana intreaga. Nu e bine nici sa lucrezi nimic afara din casa. N-ai sa sapi, n-ai sa seceri, nici sa aduni fan, nici macar sa culegi surcele. Vai de mine, nu stii surata ca lunea este rea de apa? Aduce ploaie si inecuri; si de lucrezi lunea, de esti fata, nu-ti mai creste parul, si-ti cade de esti nevasta. S-apoi ce sa mai lucrezi lunea? Nu esti destul de obosita de la hora de ieri, si nu tie capul ca oala sparta de la puiul de chef ce sa incins la carciuma? Las-ca este mare saptamana, este destula vreme si de lucrat!

2) Martea nu este bine de plecat la drum, nici sa iesi la camp, ca este rea de boala si de lupi. Te pui cu necuratul? Ba si muma padurii se tine de tine, si Dragaica, ba te umfla si Rusaliile, si ramai oloaga. Bata-te pustia furca, da sa nu mai vezi in casa fir de ata in viata ta si sa n-ai camasa cu ce sa te imbraci cand ii muri, si mana pe furca martea sa n-o pui.

3) Sa traiesti cinstita miercuri, ca este zi mare si mijloc de saptamana. Cine-o pune mana pe sita sa cearna, focul lui Dumnezeu cerne pe capul ei. Si bube sa faca pe cap, albe ca taratele ce raman in sita si junghiuri prin cruce, si sa nu aiba astampar, ca si faina cand o cerni, si framantata sa fie de necazuri si de rele ca aluatul din albie, cand il framanti. Nu este bine miercurea nici sa bati porumb, nici sa alegi fasole s-o pui la foc, nici sa speli hainele, nici sa intinzi panza la soare, caci toate asa ti se intampla, cum le faci pe semnul lucrarii, si batuta ai sa fii de draci in bezna, ca porumbul in saci, si intinsa pe carbuni aprinsi, ca o panza la soare, si invartita in cazanul iadului, ca o camasa care o invarti in maini sa scoti murdaria din ea, si cum storci camasa uda dupa ce o invartesti sul, asa te-or stoarce balaurii intre ghiare in cealalta lume.

4) Joi este zi legata: Cine fierbe camasi ori face lesie joia, ori cine pune closca ori ia ouale din cuibar, vai de ea si de satul ei, ca peste capul ei se vor aduce junghiuri si sagetaturi; iar peste sat piatra cat nucile, fulgere si trasnete. Cine se spala joia isi aduce boala in oase si urat in casa. Numai cheful este bun joia si petitul, apoi logodnele si nuntile cu ospetele, ca de obicei!

5) O, d-apoi Vinerea, sfanta sfintelor si ziua luminilor. Vinerea nu este bine sa lucrezi nimic pe sfanta lume, ca toate relele din lume stau in mana sfintei Vineri. Cine coase, isi coase gura, cine toarce, isi toarce matele, cine tese, isi scoate singur ochii pe cealalta lume… ei, dar astea sunt nimicuri! Cine-si taie unghiile, isi pune spini pe drumul pe care va merge ea desculta la judecata, cine se spala pe maini, n-are parte de coliva; iar cine atata focul, isi atata focul de sub cazanul in care va fierbe ea in iad. Mai poftim, daca esti femeie cuminte, sa lucrezi vinerea.

6) Sambata este ziua mortilor. Cine matura prin casa, cine asterne patul, cine aduce apa… supara pe morti, caci ei cred ca le stai cu matura de paza si-i alungi, si ca nu le dai voie sa se odihneasca in casa ta si in patul tau. Sa nu te puie Dumnezeu sa pleci la drum sambata ca si martea, caci in aceste doua zile a fost urzeala lumii: martea s-a pornit lumea si sambata s-a incheiat si este rau de te pui cu Dumnezeu la intrecere. Moarte napraznica iti vine, daca te apuci sa cosi camasa sambata! De cinstit este bine sa te cinstesti sambata, ca de bei ceva, bei pentru sufletul mortilor, ca este ziua pomenilor.

7) Singura biata Duminica este zi cu ingaduiala. Vineri n-ai putut carpi ceva la haine si camasi, ca este cu primejdie. Sambata n-ai putut sa te speli si sa te piepteni pe cap, ca „scormonesti mortii”. Duminica de!… mai cosi ici-colea, ca doar Dumnezeu stie ca ai copii si trebuie sa le carpesti peticele, si te iarta. Si sa te speli pe cap este bine; dar cand o fi preotul in Biserica – dar cand vrei? Ca dupa sfanta slujba sa fii si tu gata de carciuma, ca se aduna crestinii (de forma goala) si incepe si hora s-apoi, trebuie sa fii si tu acolo de la inceput.

7 comentarii la „Ce trebuie sa faci si sa nu faci in zilele saptamanii”

  1. nu cred in superstitii…toate au fost facute pentru a face omului…pardon, romanului viata mai usoara, fara prea multa munca…faza cu lucrul in timpul sarbatorilor iar este o prostie…pentru ca…cei care ati citit lucrari sfinte, ati sesizat probabil ca Dumnezeu a zis ca singuri ne-om face viata sau ceva in genul. Totusi daca a-m pastra si noi duminica ca zi de sarbatoare ar insemna ca aratam respect bisericii ortodoxe…si lui Dumnezeu…ceva in genul. in rest, celelalte zile pentru mine sunt nule cu exceptia celor importante pentru calendarul ortodox, dar nici acelea. abia butem tine duminica.

  2. De aceea apar atat de multi atei sau au loc atat de multe convertiri pentru ca nenorocitii astia nu predica adevaratul crestinism,ci un paganism superstitios ascuns sub masca adevaratului crestinism.Ce sa mai zic de Romania in care crestinismul prezent este cel becalian(nu numai superstitios,ci si nesimtit si taran)?

  3. Ca la noi la nimenea. Daca s-ar putea sa fie sarbatoare in fiecare zi, sa stea omul sa se odihneasca.Nu zic de sf. Pasti, de sarbatorile adevarate (in calendar au cruce rosie si ambele paranteze), dar numarate mai sunt 48 sarbatori pana la Sf.Craciun. cele la care am facut referire mai inainte sunt doar 10 (fara zilele de duminica), deci restul sunt zile de leneveala.Din tot anul , zile in care esti liber sa muncesti mai sunt doar doua luni adunate zilele la un loc. Intrebarea este:inainte sau inapoi? dar cum ii place romanlui sa munceasca,cred ca mai mult se bucura cand vede o cruce in calendar, fie ea si neagra.

Lasă un comentariu