Cand se sarbatorea Anul Nou in trecut?

Social Media

Imagine: flickr.com (Commons Creative – free)

Sarbatoarea de Anul Nou (asa-zisul Revelion) este cea mai celebrata zi (noapte) din toata lumea. Aproape ca nu există populatie care sa nu sarbatoreasca Anul Nou. Dar, adevarul e ca noaptea de 31 decembrie / 1 ianuarie este sarbatorita doar de aproximativ 400 de ani, pentru ca doar in calendarul actual 1 ianuarie semnifica trecerea la noul an.

Din punct de vedere spiritual, aceasta sarbatoare are rolul de a purifica energia negativa acumulata in timpul anului trecut, pentru ca trecerea in noul an sa se faca sub auspicii pozitive. Putini participanti la aceasta sarbatoare cunosc exact practicile mistice care se realizeaza in Anul Nou; de exemplu, focurile si artificiile din Anul Nou au doar rolul de a distruge spiritele rele din jurul nostru.

La babilonieni, noul an era pe 23 martie

Desi nu aveau un calendar scris, vechii babilonieni celebrau inceputul anului nou pe data de 23 martie, in timpul echinoctiului de primavara, atunci cand primavara soseste si infloresc plantele. Era un festival care dura 11 zile, in timpul caruia regele isi dadea jos hainele regale, iar oamenii putea face orice isi doreau.

Egiptenii sarbatoreau anul nou la mijlocul lui iunie

Vechii egipteni sarbatoreau anul nou la mijlocul lui iunie, atunci cand fluviul Nil revarsa peste maluri. În aceasta perioada, oamenii nu munceau si participau la festivaluri. Statuile zeului egiptean Amun erau duse pe Nil de la Karnak la Luxor, in timp ce oamenii cantau, dansau si celebrau timp de 24 de zile.

Alte popoare…date diferite ale anului nou

In timp ce fenicienii si persii sarbatoreau inceputul anului nou in timpul echinoctiului de toamna (22 septembrie), vechii greci sarbatoreau trecerea la noul an ba in timpul solstitiului de iarna (21 decembrie), ba la cel de vara (21 iunie).

Romanii initial sarbatoreau anul nou in Martieapoi la 1 ianuarie

Romanii sarbatoreau, la inceput, venirea anului nou la inceputul lui martie, prin participarea la un festival denumit calendele. Atunci, oamenii isi decorau propriile case cu lumini, si isi ofereau unul altuia daruri. Festivalul dura 3 zile, timp in care sclavii sarbatoreau impreuna cu stapanii lor, si fiecaruia ii era permis sa faca ce doreste.

Totusi, din moment ce calendarul roman a fost constant modificat de catre imparati, acesta nu mai era in concordanta cu miscarile Soarelui. Pentru a stabili un calendar corect, Senatul roman a proclamat in anul 153 i.Hr. ca prima zi a anului nou sa fie pe 1 ianuarie. Modificarea calendarului a mai continuat pana in anul 46 i.Hr., atunci cand Iulius Cezar a stabilit definitiv un calendar denumit calendarul iulian. Inca o data, 1 ianuarie a fost proclamata prima zi a anului.

Atunci cand in secolul al XVI-lea s-a trecut la calendarul gregorian (cel actual), adaugandu-se un numar de 13 zile la calendarul iulian, in primul an de aplicare, anul nou a fost sarbatorit pe 14 ianuarie (1 ianuarie + 13 zile), pentru ca in anii urmatori 1 ianuarie sa ramana definitiv ca data sarbatoririi noului an.


Social Media

10 Comments

  1. Nu s-au adăugat zile calendarului, atât calendarul iulian cât şi cel gregorian au anul normal de 365 de zile şi anul bisect de 366 de zile.Diferenţa dintre ele fiind că la calendarul gregorian anii seculari (excepţie făcând anii milenari ) sunt ani normali şi nu bisecţi. În momentul de faţă diferenţa dintre cele două calendare este de 13 zile.

  2. Anul nou, legat strict de spatiul Carpatic, era sarbatorit fara doar si poate lafel ca la babilonieni in preajma solstitiului de primavara. Momentul renasterii naturii, al aratului pamantului si insamantarilor de primavara era onorat cum se cuvine de un popor eminamente agrar. Pamantul ne-a hranit ca popor, si ne-a facut un neam. Au murit si au trait aparandu-l inaintasii. Stiu ca e greu de inteles ce e cu pamantul acum cand vaca, porcul si verdeturile vin de la supermarket ambalate si cu coduri de bare. Insa adevarul despre neamul nostru reiese din legendele si colindele laice. Un exemplu edificator este plugusorul. Vorbesc de plugusorul ala autentic pe care foarte putini il mai stiu. Plugusorul care descrie exact muncile campului de la arat pana la secerat si mai departe. Incercati sa-l cautati in internet si-o sa vedeti ca nu are nici un cuvintel despre iarna si zapada. Partea cu iarna-i grea, omatu-i mare, semne bune anu are…a fost introdusa ulterior de romanul nascut poet.
    Asa ca la noi anul nou era suprapus cu inceputul anului agrar. Si aceste ritualuri de fecunditate, plugusorul, sorcova si alte cateva aproape uitate au fost mutate artificial, odata cu stabilirea anului nou la 1 Ianuarie, in creierii iernii, inaintea lui mos Gerar. Se potrivesc acolo ca nuca in perete, insa noi suntem un popor perseverent si vrem cu tot dinadinsul s-o vedem acolo.
    Si acum inainte s-o sterg si eu la petrecere, pana se hotaraste mandra ca-i sta bine freza si da verde la plecare, o sa va urez si eu in cel mai profund spirit romanesc :

    Sa va fie casa, casa;
    Sa va fie masa, masa;
    Tot cu mesele intinse
    Si facliile aprinse.
    Si la anul sa traiti,
    Sa va gasim înfloriti,

    Ca merii,
    Ca perii,
    În mijlocul verii,
    Ca toamna cea bogata
    De toate-ndestulata.
    Aho, aho!

  3. Sabin, sa stii ca citim cu atentie dar te-am inteles doar spuneai ca te grabesti la petrecere!
    Eugenia – eu cred (parerea mea-poate gresita) ca nu toti ne bucuram de reincarnare si nestiind precis care anume, atunci nu risca nimeni si toti zic : am o viata clara, certa, singura, pe asta sa o traiesc, daca am stii poate ne-am bate joc de asta in speranta celeilalte! Ce sa zic ca si pe asta pe care o au, unii isi bat joc de ea?! Pacat!
    By the way, eu nu cred in reincarnare, insa imi traiesc viata frumos nu ca ar fi unica ci asa pur si simplu, asa consider ca este corect fatza de mine insumi, mi-a fost data in dar si respect asta!

Leave a Reply