Braul Maicii Domnului, o relicva crestina cu puteri miraculoase!

Social Media

Fecioara Maria acoperamantUnul din marile artefacte ale umanitatii este Braul Maicii Dom­nului, care e facut din doua bucati si tesut din ate de par de camila; in mijloc cusut cu ate de aur, de mana imparatesei Zoe. Se spune ca acest brau a fost creat chiar de catre Fecioara Maria, fiind singurele relicve ale ei care au mai ramas pe pamant, dupa ce Fecioara s-a inal­tat la cer.

Sute de ani, Braul Maicii Domnului a stat in Ierusalim, alaturi de Mormantul lui Hristos si de Cru­cea Rastignirii, amintindu-le credinciosilor ca Dumnezeu a fost prezent cu trupul pe pamant si a avut si o mama, la fel ca oricare dintre noi. Insa in anul 395, Braul avea sa paraseasca Ierusalimul pen­tru tot­deauna. Flavius Arca­dius, Imparatul Impe­riului Bi­zan­tin, cel pe care Fecioara Maria il salvase dintr-o furtuna pe mare, l-a luat la Cons­tantinopol, pen­tru a-l aseza in mareata biserica a Maicii Dom­nului.

Au trecut veacurile, iar Braul va fi purtat pe la mai multe biserici ale capitalei Bizantului, Constantinopol, la Biserica Sfintilor Apostoli, la Sfanta Sofia si, in cele din urma, la Vlaherne, ctitoria imparatului Leon Tracul. O minune mare se va petrece cu Impa­ra­tea­sa Zoe, sotia lui. Traditia spu­ne ca aceas­ta era bolnava, chi­nui­ta de duhuri necurate. Atunci, basileul a deschis ra­cla cu Braul Maicii Dom­nului, l-a luat in proce­siu­ne si, cu rugaciuni si can­tari, l-a adus la palat si l-a ase­zat peste impara­tea­sa. Aceas­ta s-a insanatosit ime­diat. Miracolul a facut inconjurul cetatii, iar mo­mentul a dat prilejul unei sarbatori praz­nuite in bi­se­rici in fiecare zi de 31 august. Tot atunci, spre mul­tumire, imparateasa a luat Braul si l-a brodat cu fir de aur.

Pana la urma, Braul a ajuns la monahii din Muntele Athos, la ma­nastirea Vatopedu, fiind adapostit intr-un sipet de argint, lucrat de mesteri din Tara Roma­neas­ca, in secolul al XVIII-lea, si asezat spre inchinare, intr-un paraclis zidit chiar de voievodul Neagoe Basarab. In 1522, doua parti din el au fost daruite Manastirii Ka­toxenia din Volos, dar cea mai mare bucata a ramas la Vatopedu.

De atunci, Braul Maicii Dom­nului a savarsit minuni nenumarate: a oprit epidemii de ciuma si de holera, a potolit suferinte, a fost in pelerinaje prin in­treaga lume, chiar si in Romania. Milioane de oameni i s-au inchinat si continua sa i se inchine.


Social Media

1 Comment

Leave a Reply