Ciudatele puteri ale domnului Regazzoni din Bergamo

Social Media
  •  
  •  
  •  

Textul de mai jos a fost scris de cunoscutul filozof german Schopenhauer:

In anul 1854, am avut fericirea sa vad aici faptele extraordinare pe care le producea in aceasta categorie dl Regazzoni din Bergamo, fapte in care nu putem sa nu recunoastem puterea imediata, deci magica, a vointei sale asupra altuia si a carei autenticitate nu poate fi pusa la indoiala decat de o persoana careia i se va fi refuzat orice calitate de intelegere din cauza unor stari psihologice. Stiu ca exista subiecti de acest fel. Trebuie sa-i faci juristi, oameni ai Bisericii, negustori sau soldati, insa, pentru numele lui Dumnezeu, nu medici, rezultatul ar fi funest dat fiind ca in medicina ceea ce este important este diagnosticul.

Somnambula fiind in legatura cu el, el putea s-o puna dupa cum dorea, printr-un simplu act de vointa, in stare de catalepsie. Fara sa faca un gest, cand ea se indeparta de el, Regazzoni putea, aflandu-se in spatele ei, s-o faca sa cada pe spate. Putea s-o paralizeze, s-o faca sa aiba crize spasmodice, cu pupilele dilatate, o insensibilitate totala, semnele cele mai evidente ale unei stari de catalepsie totala. A obligat o doamna care se gasea in adunare sa cante la pian, iar apoi, stand la patru pasi distanta in spatele ei, prin vointa insotita de gest, a paralizat-o astfel incat ea n-a mai putut sa cante. A lipit-o apoi de o coloana si vraja a fost atat de mare, incat, in pofida stradaniilor ei, nu a putut sa paraseasca locul.

Toate aceste fapte pot fi explicate, dupa parerea mea, in acest mod: fie ca el izoleaza complet creierul de maduva spinarii si atunci toti nervii senzitivi si toti nervii motori sunt paralizati si exista o catalepsie totala, fie ca paralizia atinge pur si simplu nervii motori, sensibilitatea continuand sa existe, si avem atunci un creier unde constiinta se mentine, pe un corp care are toate aparentele mortii…

Lasă un comentariu