Rugaciunea perfecta: daca ar fi practicata zilnic de 10% din populatia omenirii, in lume nu ar mai exista dezastre si razboaie!

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Orice rugaciune sau tehnica a rugaciunii care ne duce spre Dumnezeu este buna, corecta. Ea trebuie sa ne dea un sentiment de liniste, pace si bucurie interioara.

Rugaciunea se poate face in orice pozitie. Este preferat sa se evite pozitia culcata. In cazul in care noaptea nu putem dormi se poate face rugaciunea stand culcati. Pozitia culcat face ca puterea concentratiei sa fie mult scazuta. De aceea e preferabil sa facem rugaciunea pe un scaun cu coloana vertebrala dreapta. Pentru firile melancolice, a caror concentrare e mai scazuta, rugaciunea se poate face in felulul urmator:
– primele 10 minute in genunchi
– urmatoarele 10 minute stand in picioare
– urmatoarele 10 minute mergand
– urmatoarele 10 minute stand pe scaun

Daca in timpul rugaciunii gandul ne fuge il aducem linistiti incet inapoi. Cand ne pregatim de rugaciune „pregatim terenul” pentru aceasta. In cateva secunde ne linistim cugetul si incepem sa facem liniste inauntrul nostru. Abia apoi incepem sa ne rugam. In timpul rugaciunii interiorizarea trebuie dusa la maximum. In timpul rugaciunii nu vorbim cu alte persoane si tinem ochii inchisi cel putin in perioada de inceput.

Mijloacele care ne ajuta in practicarea rugaciunii si a mentinerii constante a gandului spre ea sunt:

* Mataniile utilizate de ortodocsi si in special a rugaciunii „Doamne Isuse Christoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul” sau „Doamne Isuse Christoase miluieste-ma”.

* Folosirea rozariului este practicata de catolici. Rozariul invoca in primul rand rugaciunea catre Sfanta Fecioara Maria si a fost folosita prima data de Sfantul Dominic si adeptii lui in secolele XII si XIII si a dus la infrangerea sectei albigenzilor. De asemenea folosirea lui a avut un rol important in infrangerea si disparitia ciumei ce a bantuit Europa in perioada 1348 – 1351. Daca 10% din populatia planetei ar face rugaciune zilnica nu ar exista cutremure, epidemii, inundatii, razboaie etc.

* Rugaciunea scrisa e preferabil sa se scrie intr-un caiet mai mare. Rugaciunea aleasa se scrie frumos si repede. La capat de rand cuvantul nu se desparte. Aceasta practica este favorabil sa fie facuta in acelasi loc. In cateva luni vom observa ca locul respectiv da un simtamant de extraordinara liniste si calm. Acest lucru va fi observat si de altii, nu numai de noi. Scriind zilnic rugaciunea aleasa 30 de minute dupa 6 luni vom observa poate, brusc, dintr-o data o permanenta simtire de buna dispozitie si totodata incredere in forte proprii, vom observa o putere de concentrare mult marita. Daca timpul rugaciunii scrise va fi zilnic de 45 de minute, acest sentiment de bucurie interioara va aparea aproximativ dupa 4 luni. La 15 minute zilnic apare dupa aproximativ un an.

Dupa 2 -3 luni de practica zilnica a rugaciunii, indiferent de metoda, vom ajunge sa simtim in interior nevoia pentru ea, incat sa nu treaca o zi fara aceasta. Daca la inceput nu ne vine usor sa dedicam un timp mai indelungat rugaciunii, putem face 5 minute de practica a rugaciunii rozariului sau 5 minute de practica a rugaciunii scrise. (Este favorabil ca in timpul rugaciunii sa fie aprinsa o lumanare in fata, la cativa centimetri).