sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăReligieUn text tibetan interesant: Tsongkhapa - Fundamentul virtutilor

Un text tibetan interesant: Tsongkhapa – Fundamentul virtutilor

Un text tibetan interesant: Tsongkhapa – Fundamentul virtutilor

Dati like si inscrieti-va AICI pe pagina oficiala de Facebook a site-ului Almeea.ro

https://www.facebook.com/almeea2008

1. Increderea intr-un bun maestru spiritual, fundament al tuturor virtutilor, este radacina caii. Vazand acest lucru cu claritate, ma rog pentru aspiratia la credinta nestramutata pe parcursul tuturor incercarilor.

2. Acest pretios fundament cu pasuirile sale, dobandit doar o data, e dificil de obtinut. Realizand marea sa importanta, ma rog pentru aspiratia de a genera fara distragere, zi si noapte, atitudinea de a-i accepta esenta in toate modurile.

3. La moarte, trupul meu si forta vitala vor pieri precum bulele de aer intr-un torent. Amintindu-mi aceasta gasesc certitudinea ferma ca dupa moarte se vor manifesta fructele actiunilor mele nobile si intunecate.

4. Precum o stafie fata de un trup, ma rog pentru aspiratia la vigilenta de a ma mentine departe de cea mai neinsemnata actiune ce ar construi o tesatura de erori si in a realiza toate actele posibile, in masura sa teasa panza fortelor constructive.

5. Splendorile existentei lumesti, chiar complacandu-ma in ele, nu sunt niciodata de ajuns; poarta a tuturor necazurilor, sunt incapabile a-mi asigura pacea mintii. Constient de aceste capcane, ma rog pentru aspiratia de a genera o preocupare avida pentru binecuvantarea eliberarii.

6. Ma rog pentru aspiratia de a memora cu intelegerea, agerimea si deplina atentie induse de aceste ganduri pure motivante, practicile pentru eliberarea individuala, radacina a tuturor invataturilor.

7. Precum sunt eu insumi cazut in oceanul existentei vicioase, la fel sunt toate fiintele care transmigreaza – ele mi-au fost de-a lungul miriadelor de existente lumesti, parinti iubitori. Vazand acestea, ma rog pentru aspiratia de a dezvolta supremul Spirit al Iluminarii (bodhicitta), pentru a-mi asuma responsabilitatea eliberarii acestor fiinte care transmigreaza.

8. Chiar daca am dezvoltat in intregime aceasta hotarare, lipsit de conduita celor trei tipuri de disciplina etica, voi fi incapabil de a obtine o stare suprema purificata. Vazand acest lucru cu claritate, ma rog pentru aspiratia de a ma antrena cu eforturi puternice in legamintele de bodhisattva.

9. Ma rog pentru aspiratia de a dezvolta degraba in curentul mintii mele, o cale ce combina perechea formata dintr-o minte linistita si calma si o minte exceptional de perceptiva, linistind goana mentala dupa obiectele lumii sensibile si deslusind cum se cuvine semnificatia corecta (a vacuitatii).

10. Cand sunt antrenat in stagiile preliminarii, devenind un vehicul (al eliberarii) ma rog pentru aspiratia de a ma imbarca cu usurinta in Vehiculul de Diamant, cel mai de seama dintre toate caile, preasfanta trecere prin vad a tuturor norocosilor.

11. Apoi, cand am gasit nenascocita certitudine in ceea ce s-a spus, cum ca fundatia realizarii celor doua tipuri de realizari adevarate sunt practicile strans inlantuite si mentinerea in puritate a constrangerilor legamantului, ma rog pentru aspiratia de a le sustine, chiar cu pretul vietii.

12. Apoi, intelegand corect, punctele esentiale ale celor doua stagii, care sunt esenta claselor tantrice, ma rog pentru aspiratia de a le actualiza in conformitate cu cuvintele iluminate ale Preafericitului, niciodata abatandu-ma de la practicarea celor patru sesiuni zilnice de yoga.

13. Ma rog pentru aspiratia gasirii mentorilor spirituali, ce invata excelenta carare precum cea de fata, pentru fermitatea pe cale a adeptilor practicii corecte si pentru linistirea maselor de interferente interne si externe.

14. Fie ca niciodata in vietile mele sa nu fiu despartit de desavarsitii guru, fie sa pot practica pentru un scop nobil, Dharma cea perfecta la inceput, la mijloc si la sfarsit; iar prin desavasita dobandire a tuturor virtutilor stadiilor si cararilor, fie sa ating degraba, suprema stare Vajradhara.

Traducere de: Canahai Radu-Claudiu

ATENTIE!

Site-ul almeea.ro nu-si asuma nicio responsabilitate juridica sau de orice alta natura pentru articolele legate de vindecarea fizica / psihica / spirituala, prin folosirea sau nefolosirea anumitor alimente, medicamente, exercitii si / sau alte terapii. Aceste articole au doar rol informativ. Daca doriti sau nu sa folositi sfaturile din aceste articole depinde doar de voi. Va recomandam sa cereti un consult specializat inainte de a pune in practica aceste sfaturi.