Un filozof grec ne dezvaluie misterul alcatuirii fiintei umane

Hierocles din Alexandria a fost un filozof grec care a trait in secolul al V-lea d.Hr. El a devenit mai cunoscut in Renastere, ca fiind unul dintre filozofii care se opuneau astrologiei fataliste. Dar iata si opinia sa despre alcaturirea fiintei umane:

Substanta inteligenta a sufletului a primit de la Demiurg (Logos) un trup imaterial inseparabil si a intrat astfel in fiinta. Prin urmare, nu este nici corporala, nici incorporala, ci comparabila cu Soarele si stelele, care sunt produsele unei substante imateriale. Acest trup-suflet, pe care il poseda atat fiintele umane, cat si „spiritele”, are o natura stralucitoare.

Vehiculul sufletului este continut in trupul material al omului; respira Viata in organismele lipsite de viata si de suflet si contine armonia acesteia. Principiul vietii din om este fiinta interioara care produce activitatea Vietii in organism.

Omul interior consta dintr-o substanta inteligenta si un trup imaterial (material din punct de vedere transcendental). Forma materiala vizibila este produsul imaginilor omului interior. Forma externa consta din corpurile animale, neintelectuale, material-grosiere si eterice, si are loc o separare a substantei vii de materia moarta – astfel omul devine capabil sa realizeze contactul cu spiritele pure.

8 Comments

Leave a Reply